Vrijmoed

Vlaanderenstraat 22

9000 Gent

83 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Michaël Vrijmoed

Sluitingsdagen:

Zaterdag - zondag - maandag
09/279.99.77 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Restaurant Vrijmoed: Het walhalla voor groenteliefhebbers

Op een aangename nazomerse avond hangt er een gezellige sfeer in de binnenstad van Gent. Het restaurant is bijzonder vlot bereikbaar. In de onmiddellijke nabijheid bevindt zich een grote ondergrondse parking aan De Vooruit, met een voordelig avondtarief 4 euro voor inrijden na 19u en vertrek voor 7u de andere ochtend.

Na een fijne ontvangst worden de aperitiefkeuzes voorgesteld en het menu vakkundig uitgelegd. Normaal vinden we 4 gangen ruim voldoende, maar de extra gerechten overhaalden ons om het 5 gangen-menu te kiezen. Eénmaal het menu puur groenten en éénmaal het menu Vrijmoed, waarvan het eerste gerecht met mosselen vlot geruild kon worden op onze vraag.

Het menu is een perfecte overgang van zomerse naar herfst gerechten. De eerste aperitiefhapjes zijn bijzonder fris en smaakvol. Lente-ui met yuzu en ponzuvinaigrette, en burrata met tomatenijs en zwarte olijven horen zeker bij de zomerse gerechten. De bloemkoolsoep met zwarte look en de hummus met kikkererwten neigen meer naar de herfst. Mooi gepresenteerde gerechten, perfect gedoseerde porties, maar alles wel stevig gekruid. De alcoholvrije aperitieven waren even fris: geklaard tomatensap en een mocktail van appel, komkommer en munt.

In een vlot tempo wordt het menu geserveerd, langoustine met raap en kokos in plaats van het mosselgerecht en voor het vegetarische menu courget met avocado en daslook openen de maaltijd. Een geslaagde start, ook wat de presentatie betreft. De tweede gang is zeker niet minder kleurig, gepocheerde kabeljauw met spinazie, appel en yuzu en aan de andere kant van de tafel Chioggia rode biet salade met granaatappel en rozijnen. De kabeljauw was perfect van cuisson en door het glazuur van spinazie ook smaakvol. Daarna volgt gebakken zeebarbeel met kip en venkel, net iets te creatief voor mijn tafelgenoot. De vis was iets droger maar lekker van smaak, met als garnituur auberginepuree en venkel. Maar de kip werd getransformeerd tot ijs van kippenlever en dit was naar onze smaak geen meerwaarde voor het gerecht. De sjalot van het menu puur kan voor sommige mensen bezwaarlijk een gang genoemd worden, maar als een chef erin slaagt om zoveel smaak te geven aan gegratineerde sjalot met hazelnoot en vijgen getuigt dit voor mij persoonlijk van vakkennis.

De zomerree met de chioggia biet en sjalot combineert twee gangen van het menu puur, maar oogt goed en is opnieuw smaakvol. Het veggie gerecht met gebakken portobello, groene thee en den is fantastisch, voor mij zonder meer het lekkerste gerecht van de avond.

Als we bij het dessert zijn aanbeland, wordt het signatuurdessert voorgesteld met stilton kaas, ijs van stilton met cacao, chutney en balsamico. Deze smaken passen wonderwel bij mekaar, behalve het stiltonijs met cacao dat voor mij niet per se hoefde. Het dessert voor beide menu’s is een combinatie van spinazie, witte chocolade en citrus. De citrus maakte het gerecht zeker lekker, maar opnieuw groenten was voor ons niet echt nodig na alle voorgaande gerechten en aperohapjes. De witte chocolade zorgde ook niet voor een waw-smaak, maar de chef beslist uiteraard.

De koffie wordt in sympathieke porseleinen koffiekannen geserveerd, waarbij de tassen heerlijk voorverwarmd worden. Ook de ruime keuze uit de koffie- en theekaart is een pluspunt. Daarbij worden nog enkele geslaagde gourmandises geserveerd om de avond mooi af te ronden.

Chef Michaël Vrijmoed heeft zeker zijn talenten kunnen tonen in beide menu’s. Hij is vrij kwistig met kruiding wat voor de ene wennen is en voor de andere gewoon, maar wel consistent. De sommelier gaf uitstekend advies. Er is een uitgebreide wijnkaart, ook per glas met wijnen in diverse stijlen en van verschillende landen, maar de prijzen starten toch wel meteen in een hogere klasse. Daartegenover staat dat het menu prijs-kwaliteit een excellente verhouding heeft. Op vrijdagavond. wordt enkel het 7 gangen menu geserveerd

Het vrij jonge zaalteam zorgt voor een vlot verloop van de bediening en er is een goede balans tussen stijf en wat losser.

Onze beoordeling: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 58/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 - totaal: 83/100Prijsindicatie (18-09-2018)

€ 65,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 87,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 97,00 diner menu (aantal gangen: 5)
€ 146,00 diner menu (incl. wijnarrangement)

€ 124,00 à la carte

€ 65,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 68,00 min. prijs / fles rode wijn
Prijs Kwaliteit
Huiswijn aanwezig