Vrijmoed

Adres

Vlaanderenstraat 22 , 9000 Gent

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Michaël Vrijmoed - Maître d’hotel & hoofdsommelier: Benjamin De Buck - 2e maître & sommelier : José Garcia Vidal

18/01/2022

Prijsindicatie

€ 79,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 113,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 159,00 dinner menu (aantal gangen: 7)

€ 233,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 148,00 à la carte

€ 75,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 75,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Vrijmoed

www.vrijmoed.be
info@vrijmoed.be
09/279.99.77

Sluitingsdagen

Zaterdag - zondag - maandag

“Een streling voor het oog en de tong”

‘Vrijmoed’ “Het op één na beste groentenrestaurant ter wereld.” Zo staat toch te lezen op internet. Als echte groenteliefhebber triggert me dat natuurlijk. Ik neem met plezier de proef op de som.

Vrijmoed ligt vlakbij Het Zuid in Gent. Naar parkeerplaats hoef je dus niet te zoeken. De parkeermogelijkheden in de buurt zijn legio. Het is een rijzig pand met een speciale maar passende kleur. Bij binnenkomst krijg je meteen het gevoel van grandeur. Hoge plafonds, leuke authentieke elementen, een ruimte die uitnodigt. Een goeie ontvangst. Minpuntje zijn de logge stoelen. Die naar mijn mening ook niet echt in het interieur passen. Ze halen het karakter van het gebouw wat naar beneden. Maar ik besef, les goûts et les couleurs …

Bij het aperitief krijg je heel wat hapjes. Van verschillende smaken en texturen. De hapjes waren zeer lekker en verrassend van smaak. De topper vond ik de kroepoek. Nooit gedacht dat je met zo’n product een meerwaarde kan creëren. Alleen de gelei met croutons was totaal niet mijn ding. Te veel gelei. De helft minder had voor mij meer balans gegeven.

Mijn tafelgenoot kiest voor het 5 gangen menu Vrijmoed (109 euro). Ik ga resoluut voor het menu Puur groenten (104 euro) ook met 5 gangen. Ook mijn aperitief met rode biet en gember is verfrissend.

Het eerste bord is een mooi gepresenteerde krokante salade van artisjok, Amaranth en Parmezaan. Niets op aan te merken, dit is gewoon lekker. Frisse smaken en een saus die het helemaal afmaakt. De gemarineerde grietbot met Jalapeño van mijn collega is ook een schot in de roos. Goeie start.

De geglaceerde zilverui met yuzu en miso is een schilderijtje in de vorm van een bloem. Opnieuw zeer lekker met een krokantje en een saus met diepe smaak, waardoor je vlees hier niet bij mist. Mijn partner krijgt een mooi stuk kabeljauw ook hier maakt de saus met mosterd het geheel af en de garing van de vis is perfect.

Bij de gerechten drinken we een witte wijn Macon-Villages Du Grappin van 2019 (13 euro per glas). Een wijn uit Bourgogne, gemaakt door een Australiër, Andrew & Emma Nielsen. Een frisse wijn met een minerale smaak en notie van wit fruit. Past perfect bij de gerechten.

Bij het zien van het bordje ‘gelakte wortel’ ben ik blij dat er gekozen is voor een paars exemplaar in plaats van een oranje. De oorspronkelijke kleur van wortels zijn wit of paars. De oranje wortel is een gecreëerde kruising uit de 17e eeuw. Ondanks dat ik blij was met de kleur van de wortel, werd ik minder blij van het geheel. Zeer eentonig qua kleur. Paars dus en een rood/paarse saus. De vier pompoenpitten erop gaven geen meerwaarde. Ik miste hier iets groen en fris van smaak. De Sint-Jacobsvrucht met gebakken aardpeer en Merlot aan de andere kant van de tafel zag er mooi uit en smaakte volgens mijn collega zeer lekker. Opnieuw een perfecte cuisson met een klein krokantje op wat zorgt voor extra textuur.

Bij het groentehoofdgerecht zat de kleur wel weer in verhouding, rammenas met umeboshi, een Japanse pruimachtige vrucht en koolrabi. Lekker zonder meer. Wat me opvalt is dat de chef Michaël Vrijmoed wel veel inspiratie haalt uit de Japanse keuken. Deze gebruiken natuurlijke, stevige smaakmakers, wat perfect past bij een groentemenu. Voor mijn tafelgenoot Jonge Duif op karkas gebakken met cumquat en chioggia biet. Opnieuw een mooie smaaksensatie met stevig vlees dat professioneel gebakken is. En daarbij een rode wijn uit Bordeaux, Château Couhins Pessac-Léognan 2014 (14 euro/glas), die ons erg goed smaakte.

Wat het dessert betreft had ik geen hoge verwachtingen. De vorige gerechten overtreffen of evenaren zou erg straf zijn. Het eerste dessert is een mascarpone met een krokant van witte chocolade en rijst en als topping munt en kervel. Iets wat ik niet meteen verwachtte en zeker niet toen ik de eerste hap nam. Het oversteeg alle andere gerechten die al van een erg hoog niveau waren. Lang geleden dat ik culinair nog zo verrast ben geweest. Door toevoeging van opgeklopt eiwit was het dessert zeer licht en fris van smaak. Ook niet te zoet, helemaal in balans. Een ware topper! Dikke chapeau. Opnieuw een wijn uit 2014, ditmaal de Uroulat Jurançon van Charles Hours die met een licht zoete toets het plezier van beide desserten nog vergrootte.

Het tweede dessert chocolade 70% met vanille en bourbon whisky was ook zeer verrassend door het toevoegen van olijfolie en enkele cacaonibs. Er was een soort opgeklopte olijfolie bij die een speciale structuur gaf in de mond. Doordat de ‘crumble’ ook van olijfolie was, mocht het beetje olijfolie onderaan in het bord toch nog een tikkeltje minder voor me.

Ook bij de koffie en thee krijg je nog enkele zoetigheden. En bij het afrekenen nog een mooi doosje met twee pralines in om thuis nog eens te kunnen nagenieten of al aan je volgende bezoek te denken.

Restaurant Vrijmoed is een echte aanrader voor mensen die een culinaire totaal beleving willen meemaken. Het personeel in de zaal, onder leiding van Benjamin De Buck en José Garcia Vidal, is ook zeer oplettend en attent. Ze hebben ook echt kennis van zaken. In de gerechten voel en proef je ook de passie van de chef Michaël Vrijmoed en zijn keukenteam. Complex in zijn eenvoud. Met als toppers de desserten.

Mijn tafelgenoot en ik hebben echt genoten van de verschillende en verrassende smaken die erg in balans waren. Als je als restaurant zo’n groentemenu kan aanbieden, dan ben je echt top. Op internet stond op één na beste groentenrestaurant van de wereld. Mocht je daar het dessert bij rekenen dan staat Vrijmoed 100 procent aan de top!

Klimaat Keuken !

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 63/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 26/30 – totaal: 89/100