Ukiyo

Adres

Polenlaan 5 , 9190 Stekene

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Bodi De Munck - sous-chef Floris Valk - chef de partie Zeb Celie en Suzanna cokaj - sommelier Timothy De Munck - zaalverantwoordelijke Delphine Saman

07/06/2024

Prijsindicatie

€ 45,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 66,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 95,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 137,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 112,00 à la carte

€ 60.00 min. prijs / fles witte wijn

€ 60.00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Ukiyo

www.restaurantukiyo.be
info@restaurantukiyo.be
03/284.47.37

Sluitingsdagen

Dinsdag - woensdag - zaterdagmiddag

Waar gaan we het zoeken? Deze keer in Stekene, een prachtig restaurant met schitterend terras, een afzonderlijke bar en een B & B midden in het centrum van Stekene. Het is restaurant Ukiyo met Japanse insteek van de broers De Munck met Indonesische roots. Chef Bodi De Munck heeft 8 jaar in Australië gewerkt en kreeg zo ervaring met Japanse invloeden die hij meebracht naar het dorp Stekene waar hij opgroeide met zijn broer en sinds 2 jaar in een schitterend pand samen het restaurant Ukiyo uitbaten. De inrichting heeft een “zen” gevoel maar oogt eveneens modern en gezellig.

We worden hartelijk ontvangen in een doorsteek tussen de bar en het restaurant en worden uitgenodigd om het aperitief te nemen in de bar. We kiezen een glas witte Sloveense wijn aanbevolen door de zelfgeleerde sommelier Timothy De Munck, een fris glas Sauvignon Blanc “Sisi” van het domein Druzovic, perfect als aperitief, er is ook een fijne selectie mocktails naast de traditionele aperitieven die het aanbevelen waard is. Mijn tafelgenoot kiest een gember-limoen cocktail die mooi gepresenteerd wordt en smaakvol het midden houdt tussen zuur en bitter. Bij het aperitief krijgen we 2 hapjes aangeboden: Makreel met gepofte rijst met daarover een espuma van rucola en yoghurt en daarnaast een Tartelette van rijstpapier gevuld met tonijn, gember en gepekelde radijs. Beide hapjes zijn fris, goed gekruid kortom een geslaagde start.

Vervolgens worden we uitgenodigd om plaats te nemen in het restaurant met zicht op de open keuken. We krijgen een nat handdoekje aangeboden naar Japanse traditie om ons te reinigen voor de maaltijd. We selecteren uit de gevarieerde wijnkaart een witte Saint-Joseph van Yves Cuilleron 2020 uit Chavanay in de Franse Rhône. De sommelier Timothy De Munck heeft een liefde voor atypische wijnen zoals de Sloveense wijn van het aperitief, maar klassieke toppers zijn eveneens terug te vinden aan correcte prijzen, naast de mogelijkheid om te genieten van huisgemaakte sappen of Saké.

Het lunchmenu met 4 gangen lijkt ons een uitstekende kennismaking en is voor 65 euro heel correct geprijsd. Het eerste gerecht is een open sucrine sla met daartussen sashimi van dorade , als het ware de lamellen met een gel van soja, gember en sinaas en een schuim op basis van mousseline met vanille en koffie. Op het eerste gezicht een wat vreemde combinatie, maar het geheel werkt al had het voor ons iets pittiger gekruid mogen zijn. De titel Dorade “Zilt” miste de ziltige toets, maar de vis smaakte wel heel vers, zeker een zomers gerecht. Dit werd gevolgd door een tweede visgerecht met traag gegaarde kabeljauw met een decoratie van groene courget, bloemkoolbavarois en aan tafel overgoten met een beurre blanc saus op smaak gebracht met tosazu. Dit gerecht werd aangekondigd als Kabeljauw Tosazu, wat eigenlijk een hoge kwaliteitsrijstazijn (een combinatie van sushi azijn, soja en dashi) is die het gerecht zeker een push gaf.

Als hoofdgerecht wordt een Black Angus beef “Yakiniku” aangekondigd. We genieten van een perfect gebakken stukje rundsvlees dat op een Japanse binchotan BBQ wordt gegaard die met Japanse kruiden wordt aangemaakt. Daarbij enkele stukjes jonge wortel, een mini aardappelgratin, een béarnaise van butternut en aan tafel overgoten door een vleesjus met Yakiniku of een ietwat zoete Japanse BBQ-saus. Zoals gezegd is het vlees minutieus gegaard en het geheel smaakvol gekruid.

De porties zijn klein gehouden, maar voor een lunch helemaal ok voor ons met een verrassende Japanse toets die we dankzij een lezer van Foodtaster.be in Stekene zijn gaan opzoeken. Tot slot als dessert Seizoenrabarber met Hangop, een variant van Griekse yoghurt. Hier is weinig Japans terug te vinden in ons bord, maar het verse vanille-ijs is zeer lekker en enkele aardbeien met een crumble van chocolade zorgen samen met de rabarbervariatie voor een zomers dessert. De espuma van hangop yoghurt is goed van smaak maar misschien net één espuma teveel in het lunchmenu. De open keuken geeft ons een goede inkijk in het reilen en zeilen in de keuken waar het samen met sous-chef Floris Valk en de andere leden van keukenteam Zeb Celie en Suzanna Cokaj als een geoliede machine loopt zonder al te veel woorden. De zaalverantwoordelijke Delphine Saman zorgt samen met sommelier Timothy De Munck voor een bijzonder ontspannen en klantvriendelijke bediening. De “Zen-beleving” is zeker geslaagd, wij zijn fan en maken Ukiyo met hun jong team toch meteen een favoriet van Foodtaster.be en wensen hen veel succes ook met de prachtige B & B.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 59/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 – totaal: 84/100