Tanuki

Adres

Oude Gentweg 1 , 8000 Brugge

Type keuken

Aziatische keuken

Chef

Ivan Verhelle - tweede chef Akihisa Kawakami - gastvrouw Mevrouw Verhelle

17/11/2024

Prijsindicatie

€ 45,00 lunch menu (aantal gangen: )

€ 105,00 dinner menu (aantal gangen: 6)

€ 145,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 96,00 à la carte

€ 45,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 50,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Tanuki

www.tanuki.be
info@tanuki.be
050/34.75.12

Sluitingsdagen

Zondagavond - maandag - dinsdag - woensdagavond

Restaurant Tanuki: 35 jaar !

In het historisch centrum van Brugge mag chef Ivan Verhelle met trots 35 kaarsen uitblazen. Het Japans restaurant Tanuki heeft een typisch kader dat traditionele Japanse “Zen” uitademt. Op een zondagmiddag worden we met de glimlach ontvangen en naar onze tafel begeleid. De warme verfrissingsdoeken worden meteen op tafel gezet als verwelkoming.

Er is een ruime keuze aan aperitieven, ook alcoholvrije en uiteraard saké en Japanse thee. De chef begroet ook elke tafel kort en waar nodig wordt uitleg gegeven over het concept of het menu. We laten ons door de enthousiaste chef overhalen om voor het 6-gangen menu te kiezen zodat we een representatieve wandeling doorheen de Japanse gerechten krijgen: huisgemaakte Sashimi, Sushi, Tempura en Teppanyaki, puur en gezond zoals ze zelf beschrijven.

Als aperitiefhapje krijgen we rammenas met gestoofde champignons, fris en smaakvol. Mijn tafelgenoot met notenallergie die was aangegeven bij de reservatie, werd door de chef zelf op voorhand gecontacteerd zodat de nodige aanpassingen voorzien werden, waarvoor dank. Vervolgens starten we met Sashimi of diverse fijn gesneden stukken rauwe vis waaronder makreel, tonijn, geelvinmakreel en soyasaus met wasabi. Een bijzonder fijne start met pure smaken en kraakverse vis. Als tweede gerecht worden gegrilde kippenspiesjes van Mechelse koekoek geserveerd, éénmaal met kleine stukken kippenvlees en éénmaal met kippengehakt met een ietwat zoet smakende saus en een kleine portie Japanse peper met een heerlijk aroma.

Daarna worden de befaamde sushi’s geserveerd. Het is even oefenen om dit met stokjes te eten, eventueel kan gewoon bestek ook voorzien worden, maar dit is de naam Sushi zeker waardig. Toro of exclusief buikvlees van de tonijn dat gekend is om zijn textuur en als het ware in de mond smelt met een rijk smaakpallet, een zoete toets en umami. Verder is er een Sushi met zalm, met Sint-Jacobsvrucht en een rol met zeewier rond een stukje toro met als garnituur Japanse pickles en opgelegde gember.

De vierde gang noemt Tempura en dit zijn gefrituurde zeebaars in tempura, een garnaal en een groene asperge met een schaaltje soyasaus waaraan een torentje geraspte gember naar smaak kan toegevoegd worden. Het tempura deeg is minimalistisch en zeer licht waardoor het geheel vlot verteerbaar blijft.

Dan zijn we toe aan het hoofdgerecht, West-Vlaamse runderfilet Gyu (Wagyu = Wa Japans + Gyu rundsvlees of koe) uit Damme op de Teppanyaki gebakken met Enoki paddenstoelen uit de Ardennen met rijst. Het vlees wordt in de open keuken gebakken op de Teppan en is botermals en bijzonder smaakvol, voor ons moet het zeker niet uit Japan komen om dit plezier te evenaren. Het enige minpunt dat de porties tot op de gram afgewogen zijn en sommige klanten het gevoel hebben dat het té weinig is. Wij waren tevreden dat we voldaan maar toch met een licht gevoel de 6-gangen lunch konden afsluiten.

Tot slot krijgen we het dessert, een variatie van fruit (blauwe bes, framboos, mandarijn en vijg) met pompoencake en sesamijs. Het dessert kan ons iets minder bekoren maar het mag gezegd het blijft bijzonder licht. Bij de maaltijd genoten we van Japanse Jasmijn thee die wel redelijk bitter was voor onze smaak en de opmerkzame gastvrouw bood spontaan aan om een andere soort te serveren van gepofte rijst die ons beter smaakte.

In Japan hebben ze eerbied voor grijze haren en leeftijd, we hopen dan ook dat chef Ivan Verhelle voldoende Japanse invloeden meekreeg om nog enkele jaren verder te doen, sowieso proficiat voor de 35 ste verjaardag van Tanuki.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 58/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 22/30 – totaal: 80/100