't Pure Genot

Adres

Stationsstraat 138 , 3650 Dilsen-Stokkem

Type keuken

Trendy keuken

Chef

An Nelissen - gastvrouw Emilia Hendrix

11/08/2023

Prijsindicatie

€ 42,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 65,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 75,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 111,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 44,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 44,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer 't Pure Genot

www.tpuregenot.be
info@tpuregenot.be
0475215733

Sluitingsdagen

Dinsdag - woensdag - donderdagmiddag - zaterdagmiddag

In Dilsen-Stokkem, op (letterlijk) wandelafstand van een immens natuurgebied, bevindt zich Restaurant ’t Pure Genot, het geesteskind van Chef An Nelissen en haar vrouw Emilia Hendrix.

An was al van in haar jeugd gefascineerd door koken. Vanaf haar veertiende deed ze weekendwerk in een restaurant en dat beviel haar zo erg dat ze zich inschreef aan de Hotelschool van Hasselt. Daar liep ze o.a. stage bij Bert Meeuwis van De Slagmolen. Toch koos ze na haar studies niet direct voor een carrière in de HORECA. Ze opteerde liever voor een baan in het onderwijs en ging kookles geven in een middelbare school met een koksopleiding. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo besloot An om in 2016 haar eigen restaurant te openen in een klein huurpand in Maaseik. Dat werd echter al vlug wat te krap en toen ze in 2019 de kans kregen om een hoekhuis te kopen in Dilsen-Stokkem, aarzelden An en Emilia geen moment. Restaurant ’t Pure Genot verkaste, na de nodige verbouwingen, naar de huidige locatie en er kwam ook een kleinschalige B&B voor gasten die na een gastronomisch etentje liever blijven overnachten.

Toch verliep de nieuwe start niet zonder de nodige hindernissen. Corona (weet u nog?) gooide roet in het eten en op die manier diende de opening van de B&B, die voorzien was voor het voorjaar van 2020 uitgesteld te worden naar het voorjaar van 2021. Die onzalige periode ligt nu gelukkig achter ons en dus besloten wij om te reserveren voor een gastronomisch verblijf met overnachting voor 2 personen. In het culinair arrangement (318 €) zit het vijfgangen menu inbegrepen dat we hieronder beschrijven (zonder het drankenarrangement, incl. een halve fles champagne en een luxueus ontbijt voor twee). Wie dat wil kan uiteraard ook komen tafelen, zonder daar noodzakelijk een logement aan te koppelen.

Als aperitief kiezen we voor een glaasje Le Clos des Messieurs 2020 Reuilly AOC. Deze wijn wordt gemaakt door Claude Lafond en is afkomstig van 100% Sauvignon Blanc druiven. De stokken werden aangeplant in 1980 en bevinden zich op een perceel van slechts 1,5 ha met een densiteit van 6.500 stokken per hectare. De alluviale bodem bevat zand, kalk en gravel. Het perceel vertoont een lichte glooiing en is oostelijk georiënteerd. De opbrengst ligt rond de 45 hl/ha, eind september wordt er machinaal geoogst. Na een pelliculaire maceratie van 8 tot 12 uur, volgt een zachte pneumatische persing. De gisting verloopt bij 16°C. Daarna rust de wijn acht maanden op inox, in contact met zijn droesems en met regelmatige batonnages. Dit resulteert in een wijn met een grijsgele kleur en een aroma van pompelmoes met een romig aspect ook. Ook in de smaak vinden we toetsen van agrumes. Verder ligt het accent op de droge tonen. Hierbij worden drie amuses aangeboden. Eerst krijgen we een kopje Courgettesoep. Mooi gebonden en met als rijke basis een weelderige groentebouillon. Onze smaakpapillen staan meteen op scherp. Dan volgt een Tartelette van champignons met peterseliecrème. Lichtjes zurige tonen geven aan dit gerecht een zomerse frisheid, die goed aansluit bij onze aperitiefwijn. Het korfje van de tartelette is zalig krokant. Als laatste amuse is er een Paprika met appel, komkommer en munt. Visueel is dit een heel aantrekkelijk gerecht, maar ondanks de erin verwerkte munt smaakt het als geheel wat flets. Hier hadden we wat meer reliëf verwacht.

Bij het voorgerecht drinken we dezelfde wijn als bij onze amuses. Onze entree bestaat uit Noordzeegarnaal met een dressing van lamsoor, tomaat en mango. De Noordzeegarnaal zit enerzijds in een kroketje en anderzijds op een apart bordje, omringd door de hierboven vermelde ingrediënten. Visueel een heel kleurrijke presentatie en ook smaakgewijs is dit een heerlijk gerecht. De zoete rijpe tomaten zorgen voor een smaakbrug naar de mango toe. Het kroketje zorgt voor zowel een temperatuur- als een textuurcontrast. Afrikaantjes zorgen voor een kleurige finishing touch, een heel geslaagde introductie.

Als eerste tussengerecht krijgen we een Wortelsoep. Met zijn fel oranje kleur en mooi gebonden textuur is dit gerecht een echte eyecatcher. Als extra visuele prikkels staan er midden in het bord een drietal worteltopjes van diverse kleur die met hun bovenkant en het allerbegin van hun groen boven de soep uitsteken. Heel spectaculair qua presentatie, maar iets minder handig om te eten, want de wortels zijn nog heel al dente en net wat groot om in één keer in de mond te steken. Dat vergt dan wat snijwerk in het bord (met een lepel!) wat al vlug wat gespat oplevert. Een beetje jammer, want alle aroma’s zitten goed, een peperige toets en een rokerig accentje incluis. In ons glas komt nu een Verdicchio dei Castelli di Jesi 2020 ”Imprimi” van het huis Velenosi. Het huis Velenosi werd in 1984 opgericht door Ercole en Angela Velenosi en is ondertussen uitgegroeid tot één van de giganten van het Italiaanse wijngebeuren. Zij richten zich op de Marken en Abruzzo en produceren in totaal zo’n 2,5 miljoen flessen per jaar. Deze wijn heeft een bleke groengele kleur, een bloemig aroma en wat mineralige tonen in de smaak met verder slanke sappige zuurtjes.

Op ons bord is het de beurt aan San Daniele ham met meloen, limoen en een crème van het loof van koolrabbi. De ham is van een sensuele smeuïgheid. De harmonie met de meloen is een klassieker, die blijft bekoren. De koolrabi zorgt voor een verrassend accent.

Als voorlaatste wijn krijgen we een pure Chenin Blanc uitgeschonken, een Vouvray Sec “Arpent” 2022 van Sebastien Brunet. Sebastien nam in 2007 de wijngaarden van  zijn vader over. Hij kocht meteen ook een 16de eeuwse mergelgrot waar tevoren champignons werden gekweekt, om zijn wijnen aan een constante temperatuur te kunnen laten rijpen. Gaandeweg groeide het domein tot de huidige 15 ha, verspreid over de gemeenten Vernou en Reugny. Samen met zijn vrouw Géraldine heeft Sebastien zich toegelegd op de productie van biologische wijnen. Hun gamma bestaat uit 11 wijnen. Zes stille Vouvray’s, van droog tot weelderig zoet. Vier mousserende Vouvray’s en dan nog een rosé pet nat op basis van Grolleau en Gamay. De “Arpent” komt van dertig jaar oude stokken die wortelen in een bodem van klei en silex. De percelen zijn noord-oostelijk gericht. Tachtig procent van de wijn rijpt op inox en de rest ondergaat een korte rijping op barriques. Dit levert een wijn op met een grijsgele kleur en briljante bleekkoperen reflecties. Het aroma geurt naar peertjes. De smaak is wat aards, met mooie slanke zuren en een grote lengte. Deze rassige wijn doet het uitstekend bij ons hoofdgerecht: Grietfilet met paksoi, chili en bloemkool. Wit, groen en oranjerood zijn de hoofdkleuren van deze creatie, die gepresenteerd wordt op twee aparte bordjes. De griet wordt opgediend op het vel, wat altijd al garant staat voor extra smaak. Ze is op een subtiele manier heel lichtjes gegrild. Heerlijk gewoon! De bloemkool komt zowel in de vorm van een paar “bloemen” als in de vorm van een crème van bloemkool. De paksoi is gestoomd en fungeert in het bijbord als een soort van natuurlijke enveloppe. Zoete aardappel  maakt het smaakspectrum compleet. De chilisaus is pittig maar niet te overheersend.

Tijd voor ons dessert, dan. Ook dit wordt ingezet op twee aparte borden. Op het ene bord hebben we structuren van vanille en blauwe bes. De vanille is rijk, romig en wulps. De bes zorgt voor wat frisheid en een blaadje munt voegt een levendige dash toe. Op het andere bordje krijgen we jasmijn-sorbet, subtiel geparfumeerd. Op beide nagerechten zorgt crumble voor wat extra textuur. Bij ons dessert drinken we een glas Domaine des Chênes 2019 Muscat de Rivesaltes. Domaine des Chênes omvat 30 ha wijngaarden en is eigendom van François Razungles en professor in de oenologie. Zijn familie resideert al sinds de 17de eeuw in de gemeente Vingrau. Zijn overgrootvader, ook een François, behaalde al in 1912 een gouden medaille voor zijn wijnen op het Concours Culinaire van Berry. Toen de drie zonen van François senior in 1919 terugkeerden van het front, besloten ze hun wijngaarden uit te breiden met de aankoop van het Domaine des Chênes, dat tot dan toe eigendom was van een rijke familie in Rivesaltes. Lange tijd verkochten ze hun druiven aan de vermouth-gigant Byrrh. François junior, de huidige eigenaar besloot in 1985 om zelf te gaan vinifiëren en zijn wijnen onder eigen etiket op de markt te brengen. Vandaag brengt hij elf verschillende cuvées op de markt, verspreid over IGP Côtes Catalanes en appellatiewijnen in de herkomstbenamingen Côtes du Roussillon (Villages), Muscat de Rivesaltes en Rivesaltes. De aanplant bestaat o.a. uit Grenache, Syrah, Mourvèdre en Carignan in rood en Macabeu, Grenache Blanc, Viognier en Muscat à Petit Grains in wit.

De wijn die we hier proeven is een pure Muscat à Petit Grains. De druiven worden met de hand geplukt en wortelen in een rotsige kalkbodem. Zoals gebruikelijk bij een Muscat de Rivesaltes, wordt de gisting onderbroken door een mutage met brandewijn. Dat levert een wijn met een aantrekkelijke goudgele kleur met gulden reflecties. In het aroma overheersen de puur druivige tonen. De smaak wordt gekenmerkt door een licht zalvige textuur. De wijn biedt een mooie zuur-zoet spanningsboog en eindigt op een notige toets in de finale.

Om het plezier nog wat te rekken, bestellen we een “Belgische“ cappuccino, met room dus. Maar de room is wat naar de koude kant, zodat onze koffie lauw is. Bij de koffie kunnen we kiezen uit het aanbod op de trolley met mignardises. Probeer zeker de bokkenpootjes eens! Of de praline met Bayleys.

An Nelissen heeft een sterke fascinatie voor een veganistische insteek maar laat ook de carnivoor en de visliefhebber aan zijn trekken komen. Wie dat wenst kan ook opteren voor een volledig vegetarische menu-formule en nu we de groentencreaties in het “klassieke” menu geproefd hebben zijn we daar eigenlijk wel extra benieuwd naar geworden. Eén ding is zeker: An heeft het in haar (groene) vingers. Samen met Gastvrouw Emilia Hendrix vormen ze een sterk gastronomisch team in een mooi kader omringd door de natuur. ’t Pure Genot kunnen we zonder meer aanbevelen mét een interessante prijs-kwaliteit verhouding samen met een overnachting.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 54/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 21/30 – totaal: 75/100