't Kantientje

Adres

Ramskapellestraat 61 , 8300 Knokke-Heist

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Dominique Pille en Nicolaï Pille - gastvrouw Marleen en Kira Surmont

24/04/2022

Prijsindicatie


€ 80,00 à la carte

€ 40,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 40,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer 't Kantientje

www.kantientje.be
info@kantientje.be
050/60.54.11

Sluitingsdagen

Maandag - dinsdag - donderdagavond

Naast de kerk van Ramskapelle vinden we achter een aantrekkelijke gevel het restaurant. Met een mooi terras aan de voorkant dat bij goed weer zeker uitnodigend is om te zitten en bovendien een ruime parking over de deur.

Chef Dominique Pille zit al meer dan 20 jaar in het vak. Sinds kort krijgt hij hulp van zijn zoon Nicolaï Pille in de keuken. En gastvrouw en echtgenote Marleen Van Den Broucke is de drijvende kracht in de zaal samen met Kira Surmont. De keuken van beide chefs Pille is traditioneel met pure ambacht.

We worden hartelijk ontvangen en naar de tafel begeleid. Gastvrouw Marleen komt ons al vrij snel verwelkomen en stelt ons de kaart voor. Als aperitief nemen we beide een Gin-Tonic. Ik laat mij verleiden door de 7 Sins Pride Gin. Een heerlijk bloemige gin met een zoete nasmaak.

We krijgen knapperig huisgemaakt brood voorgeschoteld en kort daarna worden 2 amuses opgediend. Een fijn aspergesoepje dat naar mijn gevoel toch een beetje een overwicht en smaak had van de bouillon eerder dan van asperges. Bij een tweede bezoek werd een tomatensoep geserveerd, niets vernieuwend, maar wel goed gekruid.  De 2de amuse is een tartaar van tonijn. Lekker gekruid maar ook niet meer dan dat, later werd dit vervangen door een varkensrillette, opnieuw traditioneel, maar niet ieders ding. Kortom de amuses waren lekker maar we proefden, zo zal later blijken, toch niet echt de signatuur van het restaurant en chefs. Ik denk dat beide chefs Pille hier toch de lat voor de amuses wat hoger kunnen leggen.

Het niveau wordt echter snel rechtgezet met het inzetten van het voorgerecht. Mijn tafelgenoot nam de gefrituurde Goujonettes van slibtongetjes met tartaar. Super lekker van smaak. Zeker in combinatie met de overheerlijke verse huisgemaakte tartaar. Ook de Garnaalkroketten ten huize gemaakt zijn hier een aanrader, goed gevuld, mooi smeuïg en krokant gefrituurde peterselie. Ikzelf ging voor de Asperges op Vlaamse wijze met een mousseline saus. Wat een mooi en rijkelijk gevuld bordje. Vier heel grote en dikke asperges met een perfect cuisson. Boterzacht van het puntje tot het einde.

Intussen genieten we ook van een lekkere frisse witte wijn, een Saint Véran 2020 van Joseph Drouhin 56 euro. Deze witte klassieker uit de Bourgogne heeft een mooie goudgroene kleur met een subtiel bouquet van wit fruit. Een verfijnde en elegante witte wijn met een levendige, florale en fruitige neus. En toch ook een krachtige afdronk. ’t Kantientje heeft een verzorgde wijnkaart met ruime keuze uit klassiekers en ook halve flesjes wijn met correcte prijzen. We proefden bijvoorbeeld ook een halve fles Pouilly Fumé 2020 van Château de Tracy, 33 euro en een halve fles Dutruch Grand Poujeaux 2018, Moulis en Médoc 27 euro.

We zijn toe aan ons hoofdgerecht. En over die klassiekers en traditionele keuken gesproken, ik liet me verleiden door de Kalfsniertjes met een roomsaus en graanmosterd op de kaart. Mooie presentatie van het bord maar vooral een sublieme cuisson. Perfect rosé gebakken met een overheerlijke smaak. De saus is een zeer smaakvolle aanvulling. Een extra “groentje” erbij zou toch wel passen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een verse witloofsalade ofzo. Mijn tafelgenoot nam de gebakken Zeetong. Heel lekker van smaak maar we vermoeden dat deze gefrituurd werd waardoor ze net iets te ver van cuisson was. Later proefden we ook de uitstekend gebakken Entrecôte, Belgisch Limousin met een peperroomsaus van weleer en een grote mergpijp. Bij deze hoofdgerechten werden lekkere verse frieten voorzien met een à la minute opgeklopte mayonaise.  Ook de Deense gebakken Kabeljauw met Mechelse asperges, jonge erwten en een puree van polderaardappelen is zeer geslaagd. De chefs weten hun klassiekers te brengen met eerlijke smaken, de porties zijn behoorlijk met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Als afsluiter gaan we beiden voor de Dame Blanche met warme chocoladesaus. Bijzonder smaakvol zelfgedraaid vers  ijs met een super lekkere chocolade saus en opgeklopte room die wegsmelt op je tong en helemaal geen vette nasmaak achterlaat. Gewoon zoals het moet zijn. We sluiten onze maaltijd af met een thee en wat lekkere mignardises. Eén ervan is de zelfgemaakte advocaat van chef Dominique Pille. Om duimen en vingers af te likken.

Het interieur is warm en huiselijk en met de halfopen keuken wordt je al verlekkerd door de aroma’s die je opneemt al voor het eten geserveerd wordt. Je zintuigen worden er zeker door geprikkeld. En die prikkeling wordt helemaal ingelost met de no-nonsense gerechten van de chefs Pille. Ook de bediening door de gastvrouw Marleen, Kira Surmont en de Sommelier verloopt als een geoliede machine op klantvriendelijke wijze. Dit is daardoor ook een restaurant met tal van vaste klanten, dus reserveren is de boodschap. Ondertussen komen de chef en de zoon ook hun tour door de zaal doen en staan ze bij elke tafel toch even stil voor een losse babbel. Zo voel je gelijk die warme huiselijke sfeer wat de hele beleving compleet maakt.

Klimaatkeuken !

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 56/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 23/30 – totaal: 79/100