Sir Kwinten

Adres

Markt 9 , 1750 Lennik

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Glenn Verhasselt - gastheer en sommelier Yanick Dehandschutter

28/11/2019

Prijsindicatie

€ 49,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 88,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 132,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 100,00 à la carte

€ 40,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 40,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Sir Kwinten

www.sirkwinten.be
info@sirkwinten.be
02/582.89.92

Sluitingsdagen

Maandagavond - dinsdag - woensdag - zaterdagmiddag

Onze plaats van bestemming was het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik. Prins, het grote bronzen beeld van het Brabants trekpaard, kijkt er met zijn kop schuin weg van de gevel van wijnrestaurant Sir Kwinten.

Prille dertiger Yanick Dehandschutter heette er ons drieën welkom. Onze tafel was sober, strak gedekt en bood zicht op het plein. Vader Dehandschutter heeft de zaak destijds opgestart. Zoon Yanick leidt ondertussen al geruime tijd zelfstandig de zaal en behaalde als sommelier de hoogste Belgische onderscheidingen. De keuken staat onder het commando van een andere youngster, Glenn Verhasselt. Hij is nog geen dertig en ook hem viel recent veel hulde en roem te beurt.
De zaak zat vol en de tafels stonden ver genoeg uit elkaar. Mooi zo! Al snel bleek evenwel dat de akoustiek niet te best was. Wie in het Pajottenland ‘tête-à-tête’ gastronomisch wil dineren, zoekt onzes inziens beter een ander adres op.

Romantiek hadden wij die avond uiteraard niet voor ogen, wel verpozing, vriendschap en het aftoetsen van de op de webstek van Sir Kwinten beschreven credo’s: ‘Ons jong team … streeft naar toegankelijke topgastronomie met extra aandacht voor de combinatie van wijn en gerecht. Als wijnrestaurant proberen wij een uniek concept te brengen binnen de Belgische gastronomie. Zo werken wij per gerecht met een aangepast glas wijn en worden de gerechten gecreëerd naar het smaakprofiel van de wijn.’

De hapjes maakten nog geen deel uit van het concept. Wij kozen vrijuit voor een gin-tonic van De Cort Distillery uit het nabije Pepingen, een glas champagne van het huis Jean-François Launay in Arty-Venteuil en een alcoholvrij Japans kruidendrankje Kombucha. Amuses van dienst waren eigen versies van chicons au gratin en van konijn met geuze, alsook wilde gerookte paling met granny Smith, selder en een schuim van dashibouillon. Eén voor één lekkere bereidingen maar allen koud. Als Sir Winter in aantocht is appreciëren wij minstens één warme amuse!

Tijdens die prélude hadden wij alle tijd van de wereld om de menu- en de wijn/bierkaart te bekijken. Beiden maakten indruk. Een mooie à la carte en aantrekkelijke lunch- en dinnerformules met aandacht voor seizoensproducten. De wijnkaart beslaat een 30-tal pagina’s, met belangstelling voor zowel Frankrijk als voor andere Europese en ook voor niet-Europese landen. Op de bierbladzijde was er veel interesse voor geuze, onder meer voor deze van de Brouwerij 3 Fonteinen van de familie De Belder in Beersel. We hadden wel bedenkingen bij de vorm van de wijnkaart: een nogal gewone ringmap.

‘Le plaisir commence avec un choix’. Deze filosofie indachtig kozen wij ervoor om à la carte te eten, weliswaar met het voorgesteld aangepast glas wijn.

Onze voorgerechten.
1/ krokant gebakken zwezerik, risotto van wilde bospaddenstoelen, hun schuimende jus met sherry, portobello – een glas oranje wijn Daverro 2017 van het huis Azienda Agricola (Venetië, Italië), druif riesling.
2/ handgepelde garnalen met luchtig aardappelschuim, zure room, verfrist met verjus (sap van de eerst geoogste druiven), een bisque van garnaalkoppen – een glas witte wijn van het huis Getariako Txakolina (Baskenland, Spanje), druif Hondarrabi Zuri.
3/ een gepocheerd hoeve-ei, mousseline, jus van paddenstoel, truffel uit Umbrië, krokant van spelt met als side-dish een roereitje – een glas witte wijn van wijndomein Dappersveld-Woestijn, Edingen-Pajottenland, druif Pinot Blanc.
Elk voorgerecht bekoorde. De ingrediënten waren mooi in harmonie. Ook de kruiding zat goed. De wijnpairing daarentegen stelde teleur. Oranje wijnen zijn zeker geen mismatch met risotto. Witte wijnen missen dikwijls lengte terwijl rode wijnen (te) veel kracht uitstralen. Onze oranje riesling was evenwel saai, zelfs flauw. Dus niet lekker. Bij onze Baskische wijn domineerden de zuren dan weer te fel. Een wijn met aanvullende zilte, minerale toetsen had de smeus volledig tot zijn recht laten komen. Onze pinot blanc had twee jaar onder flor gerijpt. Normaliter beschermt zo’n gistlaag de wijn tegen oxidatie. Wij hadden de indruk dat onze wijn juist wél een oxidatieve rijping had ondergaan.
Onze hoofdgerechten.

Gezien het vorderende avonduur en de aanstaande nachtelijke vertering prefereerden wij vis: tarbot en zeebaars in zoutkorst. Hunkerend naar een goed glas wijn lieten wij de wijnsuggesties aan de kant en ons oog vallen op een fles Smith Haut Lafitte, Grand Cru Classé (Pessac-Léognan, Frankrijk), een blend van sauvignon blanc, sauvignon gris en sémillon.
De zeebaars bleek uitverkocht. Geen erg. Mijn tafelgenoten opteerden dan maar voor haas.

De gerechten werden klassiek gebracht. De tarbot was op de graat gegaard en was vergezeld door structuren van prei en een mousselinesaus. De hazenfilets waren op de rugkarkas gebakken en hadden compagnie van 2 wildsauzen (arlequin), pommes dauphine, een crumble van macadamianoten, knolselder, girolles en rode kool. Heel lekker allemaal, maar qua presentatie en smaakpalet uiteindelijk niet memorabel.
Oh ja, onze witte topwijn uit de Bordeaux hield zich moeiteloos staande bij het haarwild!

Onze nagerechten.
De dessertkaart bevatte weinig uitdagingen. Wij lieten dame blanche, café glacé, flan karamel en de kazen Van Tricht voor wat ze waren, en bestelden enerzijds citroentaart, voorzien van krokanten, en anderzijds een bereiding van passievrucht en lekkere chocolade van Herman Van Dender. Het waren frisse composities, maar hun uitkomst was ook niet meer dan de simpele som van de onderdelen.

Onze conclusies.
Sir Kwinten brengt toegankelijke gastronomie. Chef Glenn Verhasselt heeft onmiskenbaar veel talent. De wijnkaart van sommelier Yanick Dehandschutter bekoort eveneens. Dat geldt ook voor hun concept om per gerecht een aangepast glas wijn voor te stellen en bij de creatie van de gerechten rekening te houden met het smaakprofiel van die wijn.
Onzes inziens is de kwaliteit van dat aangepast glas wijn evenwel een werkpunt. Wij zijn er vrijwel zeker van dat het Brabants trekpaard ‘Prins’ niet langer schuin weg maar hunkerend en recht voor zich uit zal kijken naar het herenhuis met nummer 9 zodra sommelier en chef er zaak van maken om minder gewaagde, meer toegankelijke passende wijnen voor te stellen. De klant is koning en ‘Prins’ is nu eenmaal diens zoon.

Onze quotering: – smaakbeleving en presentatie gerechten: 55/70 – wijn, bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne: 21/30 – totaal: 76/100