Sir Kwinten

Adres

Markt 9 , 1750 Lennik

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Glenn Verhasselt - gastheer en sommelier Yanick Dehandschutter

04/04/2023

Prijsindicatie

€ 58,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 110,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 170,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 157,00 à la carte

€ 55,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 55,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Sir Kwinten

www.sirkwinten.be
info@sirkwinten.be
02/582.89.92

Sluitingsdagen

Maandagavond - dinsdag - woensdag - zaterdagmiddag

Aan de Markt in Lennik bevindt zich op nummer 9 het statige herenhuis, waar Restaurant Sir Kwinten een onderdak heeft gevonden. Het gebouw met zijn arduinen vensterlijsten, dateert uit 1774 en was oorspronkelijk naar alle waarschijnlijkheid een apotheek. Vandaag worden hier nog steeds magistrale bereidingen geserveerd, maar dan van een gastronomisch topniveau.

Chef Glenn Verhasselt kreeg zijn opleiding aan Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en vervolmaakte zich daarna o.a. bij Restaurant ’t Stoveke in Strombeek-Bever, maar ook buiten onze landsgrenzen. Zijn rechterhand is Yanick Dehandschutter, veelvuldig bekroond sommelier en mede-eigenaar van het restaurant. Yanick werd al in 2006 gelauwerd als Wine World Taster of the Year (exclusieve wedstrijdorganisatie van Wine World Taster of the Year sinds 1996 eigenaar François Huysmans, alsook de jaarlijkse wedstrijd van de Sommelier of the Year) en hij won sinds dan zowel nationale als internationale wedstrijden.

Een steile trap leidt ons naar de eetzaal op de eerste verdieping. Het gelijkvloers kan desgewenst door gezelschappen worden afgehuurd als event-locatie.  We nemen plaats aan een tafeltje met een prachtig uitzicht op de markt van Lennik, met zijn monument voor het Brabants trekpaard. Als aperitief kiezen we voor een glas schuimwijn “Bruut”. Dat is hier het huisaperitief want het is de wijn die geproduceerd wordt op Domein  Dappersveld-Woestijn, waar onze twee vrienden ook aan het roer staan. De wijngaarden van het wijngoed liggen verspreid over de gemeenten Elingen, Gooik en Gaasbeek. We proeven de 100% Pinot Blanc, een wijn die 18 maanden “sur lattes” doorbracht. Het is een heel eigenzinnig aperitief met een uitgesproken amberkleur en fijne maar wat luie belletjes. De wijn heeft een aroma van gestoofde appel en ook wat tonen van gestuurde oxydatie. Dit smaakprofiel zet zich ook door in de smaak, aangevuld met wat zuurtjes. Een beetje een mousserende orange wine als het ware.

Daar komen vier amuses bij: Aburi steamed bun met hamachi, Kalfskop “en tortue”, Custard met strandkrab en Zeekat met morcon de bellota. De hamachi (geelvintonijn) heeft een sensuele vettigheid, die ons het water in de mond brengt. De Custard van strandkrab krijgt een bijzonder accent door de toevoeging van foreleieren, wat zorgt voor een aparte textuur. Maar onze favoriet is de Zeekat met morcon de bellota ( chorizo gemaakt van vlees van Iberico-varken), zoveel smaakrijkdom in een surf en turf miniatuurtje, daar vallen wij voor als een blok. De kalfskop “en tortue” komt in de vorm van een kroketje, met een heerlijk krokante chapelure. Als intro een veelbelovend kwartet.

Om de tijd tussen de amuses en het voorgerecht wat te doden en ons palet wat tot rust te brengen, krijgen we een trio van broden: eentje met Pajotse spelt, een brioche en een focaccia-broodje, met drie varianten smeersel: hoeveboter, smout en boter, gemengd met Pajotse plattekaas. Leuk dat plaatselijke producten hier een plek krijgen in het menu. Mijn persoonlijke favoriet is de brioche, van een sensuele rijkdom.

Ons voorgerecht wordt aangekondigd als Oester “Irish Mor”, wilde zeebaars en ponzu. Maar eigenlijk zijn het twee aparte gerechtjes. Op het ene bord dat koud geserveerd wordt is het één en al zomer. Het is niet alleen een lust voor het oog met het vinnige groen van een oesterblad als garnering en de geel-groene tinten van de Ponzu yuzu (Japanse vinaigrette op basis van Ponzu-sap, een Japanse citrusvrucht en sojasaus)  maar ook een feest voor onze smaakpapillen. De wilde zeebaars is ronduit heerlijk. Het oesterblad zorgt voor een  mineralige toets. De vinaigrette heeft een enorme spankracht door het friszure van de ponzu en het diepe krachtige van de sojasaus. Een beetje yoghurt-ijs maakt het zomergevoel helemaal compleet. Daarnaast krijgen we de mossel, gepresenteerd  op een bedje van zwart  zeewier (dat laatste niet voor consumptie!), met een somptueus schuimpje erover van een hemelse frivoliteit en tegelijk zo rijk en –weerom! – sensueel dat het ronduit zinnenprikkelend wordt. In dit bord is het nog winter maar met alle smaakrijkdom van comfort-food. Wat een zinderende combinatie is dit!

We drinken er een glas Hongaarse wijn bij: een Olaszrizling van aan het Balaton-meer, gemaakt en gebotteld door Papwines. De druiven werden met de hand geplukt en de wijn rijpte 9 maanden op zijn droesem op eikenhouten barriques. De wijn gaat ongefilterd op fles. Er werden maar 550 flessen van afgevuld. Deze wijn heeft een ondersteunde gele kleur, het aroma heeft een subtiele lichtjes gemuskateerde toets. In de smaak heeft hij al wat body en een ietsje rokerigheid. Daardoor past hij het best bij de mossel. Maar de spagaat naar de frisheid van de vinaigrette is smaakgewijs net wat groot om te overbruggen.

Wat daarna volgt is alleen maar te omschrijven met superlatieven, maar op de kaart houdt men het bij “Noordzeevis meets Pajottenland”, Vodka De Cort, petit gris. Dit is zonder meer één van de heerlijkste gerechten die ik de laatste tijd gegeten heb! De cuisson van de vis is gewoon perfect. De saus is mooi romig van textuur met een heel subtiele citroenige toets. Een krokantje zorgt voor een kleur- en textuurcontrast. Maar bovenal is er een fascinerende symbiose van smaken tussen de vis, de petit gris en de in het gerecht verwerkte Belgische Vodka de Cort.

Als top of the bill is er de begeleidende wijn: de Cuvée des Cinq Siècles van François Carillon uit Puligny-Montrachet. Theoretisch “gewoon” een Bourgogne AOP, maar wat een klasse. Een diepgele kleur met intense kopergele reflectie, een aroma van een haast bovenaardse romigheid, een smaak die al de know-how van een getalenteerde wijnbouwer aan bod laat komen. Een wijn van een aristocratische klasse: complex en gelaagd en geboren om een gerecht als dit te begeleiden. Glenn Verhasselt etaleert hier met verve waarom hij lid is van de North Sea Chefs. Yanick Dehandschutter biedt ons een inkijk op zijn talent als topsommelier. Dit is genieten 2.0!

En het feest gaat verder. Want nu komt er Geglaceerde kalfszwezerik met cèpes  en aardpeer op ons bord. Een harmonie van intense aromatische smaken, herfstig en van een somptueuze  weelderigheid. Meesterlijk gewoon! Alweer een hoogtepunt! Hierbij koos de sommelier voor het contrast. Hij serveert er Lamoresca “Nerocapitano” 2021 bij uit Sicilië op basis van 100% Frappato. Lamoresca is een gemengd bedrijf van 25 ha met naast wijnbouw ook nog een olijfgaard met 46 oude olijfbomen. Op wijnvlak bestaat de aanplant uit Frappato, Nero d’Avola, Grenache en Nerello Mascalese in rood en Vermentino en Moscato in wit. De percelen voor deze Nerocapitano liggen 430 m boven de zeespiegel in de buurt van San Michele di Ganzaria. Er staan 4.500 stokken per hectare en die wortelen in een bodem van zand en klei. De druiven worden begin oktober met de hand geplukt. De wijn in wording ondergaat een maceratie van 2 weken. Na de gisting rijpt de wijn nog 6 maanden in betonnen cuves. Dat geeft een bijzonder lichtvoetige wijn met een paarsrode kleur en een medium concentratie. Het aroma doet heel jeugdig aan met een bijna primeurachtige fruitigheid. De smaak is soepel met ook hier vooral een upfront fruitigheid. Een zalig “vooroorlogs” alcoholgehalte van slechts 12 volumeprocent geeft de wijn nog een extra speelsheid mee. Terwijl het in ons bord nog volop wintert, spat de zomer al uit ons glas! Aprilse grillen, vertaald naar gastronomie.

We zijn nog aan het bekomen van al die culinaire verrukkingen als ons voorlaatste gerecht wordt ingezet: Lam uit Wales “BBQ” met  morieljes en groene asperge. Weerom een mooie presentatie op het bord en dan die smaakrijkdom. Het lamsvlees is botermals en delicaat gekorst, met een heel subtiele rokerige toets, wat inderdaad een BBQ-accentje evoceert. Het vlees krijgt het gezelschap van een heerlijke kroket en een voortreffelijk al dente groene asperge. Maar de show wordt gestolen door de morielje en last but not least door de voortreffelijke fond. Intens, van een heerlijke smaakrijkdom en een ongeëvenaard vakmanschap. Onze laatste kruimels brood gaan eraan om dit tot de laatste druppel op te dippen. Opnieuw zijn lente en winter verenigd in één gerecht. Voor de derde keer op rij worden we overrompeld door zoveel culinair Fingerspitzengefühl. Ontroering maakt zich van ons meester. Dat we dit mogen beleven! Dat doet wat met een mens. Bijna waren we nog de wijn vergeten te vermelden: een wijn uit de Beeka vallei in Libanon die luister naar de naam “Umami”. Deze blend van Cabernet-Franc en Merlot heeft een zwart-paarse kleur en een aroma met wat paprika-toetsen. In de smaak volop kers en pruim, maar ook groene en rode peper.

En zo zijn we dan bij ons dessert beland: Rabarber “Sakura” met yoghurt en rode biet. Een soort van rood doorzichtig jelly-kapsel bedekt het gerecht. Maar dat omhulsel is vrij taai en droog. Het yoghurtijs en de crumble bevallen ons beter. Misschien zijn we net wat te verwend door de drie vorige gangen, maar ik ervaar dit dessert toch als een stapje terug.

Maar er is een glas Weingut Haart Piesporter Goldtröpfchen Riesling 2019 om dat puntje van kritiek weg te spoelen. De familie Haart bezit al zeker sinds 1337 wijngaarden aan de Moezel. Vandaag is het wijngoed in handen van Johannes en Marcus Haart, die sinds 2015 aan het roer staan. Als lid van de VDP behoort het wijngoed tot de absolute top van Duitsland. De wijn heeft een bleke groengele kleur en een subtiele pétrolé-toets. In de smaak staat hij bol van de spanning. Een heel boeiende zuur-zoet tensie, frivole fruitigheid en een mooie lengte. Om het plezier nog wat te rekken bestellen we een voortreffelijke cappuccino, die wordt vergezeld van een display met mignardises. Eerst proeven we de Cannelé de Bordeaux, maar onze voorkeur gaat uit naar de Tijgersoes met een wulpse vulling van kriek en crème. Een explosie van smaak. Een laatste keer vuurwerk! Het is mooi geweest!

Klimaatkeuken !

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 62/70 – wijnkaart, bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne: 25/30 – totaal: 87/100