Sir Anthony Van Dijck

Oude Koornmarkt 16

2000 Antwerpen

82 /100

Type keuken:

Klassieke keuken

Chef:

Jöran De Backer - gastvrouw Natalie Wuestenbergs

Sluitingsdagen:

Zondag - maandag
03/231.61.70 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Sir Anthony Van Dijck : een huis van vertrouwen met een rijke geschiedenis

Restaurant Sir Anthony Van Dijck in Antwerpen moet u weten te vinden. Het ligt verscholen in de zogenaamde “Vlaeykensgang”, een pittoresk steegje aan de Korenmarkt, 14, midden het historisch centrum van de Scheldestad. Alles ademt hier geschiedenis. Zelfs de rust in het smalle straatje lijkt bijna een anachronisme. De gebouwen errond dateren van 1557 en werden in 1968 aangekocht door antiquair Axel Vervoordt die het geheel met veel liefde en vakmanschap liet restaureren.

Het interieur van het restaurant straalt die historische erfenis uit. In het verlengde van de eetzaal, die georganiseerd is rond een patio, bevinden zich nog verschillende kleinere salons waar besloten gezelschappen in alle intimiteit kunnen tafelen.

Ook culinair kan dit pand bogen op een rijke geschiedenis. Tot voor kort was dit het restaurant van Marc Paesbrugghe. Marc liep zelf nog stage bij Roger Souvereyns en bezorgde de Sir Anthony Van Dijck in 1978 een eerste Michelin-ster. Daar kwam nog een tweede bij, tot hij in 1992 besloot om zijn twee sterren vrijwillig in te leveren omdat hij af wou van de druk die de sterrenstatus met zich mee brengt. Koning Boudewijn, Albert I, koning Filip: allemaal hebben ze hier ooit getafeld. Net als veel andere gekroonde hoofden, sportvedetten als Björn Borg en sterren uit de showbizz.

Op 1 januari 2017 trok Marc Paesbrugghe zich terug uit de zaak en gaf de fakkel door aan zijn toenmalige sous-chef, Jöran De Backer, die op dat moment al zeven jaar bij hem in dienst was. Jöran had de signatuurgerechten van Sir Anthony Van Dijck dus al flink in de vingers toen hij het roer overnam. Hem wachtte de uitdaging om de glorieuze geschiedenis van het huis verder te zetten en tegelijk uit de schaduw van Paesbrugghe te treden en een persoonlijke twist aan de keuken te geven. Mission accomplished, zoals wij bij ons bezoek aan den lijve mochten ondervinden.

Als aperitief koos ik voor een glas Vega de Castilla / Sauvignon 2018 / Rueda DO, een wijn met een bleekgele kleur, een aroma van passievrucht en een aangename sappige fruitigheid in de smaak. Buiten de ontpitte olijven, wat sneetjes brood en een potje romige kruidenkaas, die bij onze aankomst al op tafel stonden, worden geen extra aperitiefhapjes aangeboden, wat voor een zaak van dit niveau toch een beetje karig overkomt.

Maar na deze valse start liep alles op wieltjes. Als voorgerecht had ik gekozen voor Gebakken ganzenlever met vijgen. Ik krijg een royale portie ganzenlever, heerlijk lichtjes gekorst, met een prachtige succulente ingekookte saus erbij. De begeleidende wijn is een Bacalhôa 2003 Moscatel de Setúbal, een wijn die 10 jaar gerijpt heeft op vat in een ruimte met natuurlijke temperatuurschommelingen. Dat geeft aanleiding tot een nectar met een amber kleur, een complex aroma met notige tonen en wat gestuurde oxidatie en een smaak met volop gedroogde vruchten, zoals rozijnen en vijgen. Meteen is ook de brug geslagen naar het gerecht, want daar zijn vijgen in verwerkt, dus wat kan ik nog beter wensen?

Als tussengerecht nuttigen we een Gegrilde grietbotfilet “dugléré”, een klassiek uitgevoerd gerecht dat schittert door zijn puurheid. De vis is kraakvers en mooi sappig. De rijke smaak ervan wordt mooi ondersteund door de subtiele ziltheid van het erbij geserveerde zeekraal. En de dugléré-saus is helemaal volgens het boekje: perfect gemonteerd en zo lekker dat we ons gelukkig prijzen dat we een sauslepel kregen om niets verloren te laten gaan.

We drinken er een al even klassieke Louis Latour / “Les Genevièvres” 2017 / Mâcon Lugny bij. Een wijn met een frisse, bloemige neus en een mineralige chardonnay-expressie in de mond. Als een wijn en een gerecht van die degelijkheid mekaar ontmoeten ontstaat er als vanzelf een harmonie, die meer is dan de som van de delen.

Ons hoofdgerecht wordt Krokant gebakken kalfszwezerik met spinazie en mousselinesaus. Ook hier etaleert chef Jöran De Backer zijn vakmanschap voor de volle 100 percent! De kalfszwezerik is helemaal naar wens, niet te bloemig zoals wel eens durft te gebeuren, wanneer dit ingrediënt in minder vaardige handen terechtkomt. De presentatie is ook helemaal af. Eigenlijk krijgen we twee sauzen op ons bord: een intense ingekookte fond met een prachtig glanzende spiegel en een perfect gebonden mousselinesaus, die mekaar flankeren zonder ook maar in het minst in mekaar over te lopen. Dit is echt genieten!

We delen er een half flesje Château Fougueyrat 2016 bij, een Saint-Emilion Grand Cru, een wijn met een granaatrode kleur, een kruidig aroma en een opvallend Cabernet-gedomineerde smaak (ondanks een aandeel van slechts 15% in de aanplant) en met vrij kloeke tannines.

Om af te ronden besluit ik om te kiezen voor een Assortiment van Belgische kazen, geaffineerd door Van Tricht. Dat bestaat uit vijf kazen, die in een gulle portie worden geserveerd. Die avond bestond het gamma uit een Hervekaas, een Aurélie (een rauwmelkse geitenkaas van Karditsel in Lummen, type Saint-Maure), een Keiems Bloempje (een kaas op basis van rauwe koemelk, stijl Camembert), een Old Groendal (op basis van gepasteuriseerde koemelk, met 18 maanden rijping) en een Grevenbroecker (een blauwschimmelkaas, geproduceerd door kaasmakerij Catharinadal uit Achel).

Vooral die laatste twee kunnen het heel goed vinden met de begeleidende wijn, die door onze bijzonder vriendelijke serveerster vakkundig werd gesuggereerd: een Lustau / Moscatel Emilin, een rijke zoete sherry. Een wijn met een diepe amber kleur, met chocolaty aroma’s en wulpse tonen van boerenjongens in de smaak.

Een “Belgische” cappuccino mag deze hoogmis van de gastronomie afsluiten, met enkele huisgemaakte mignardises.

Maître Paul Scharpé, die hier al decennia alles in goede banen leidt, laat ons ook nog even de wijnkelder zien. Voor de cognoscenti liggen daar ook nog enkele kelderresten die niet meer op de kaart staan. Waaronder een Richebourg Grand Cru 1982 van Domaine de la Romanée-Conti. Misschien iets voor onze koning? Want zoals we al zeiden: the legend continues!

Onze score: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 57/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 - totaal: 82/100

Prijsindicatie (13-09-2019)

€ 42 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 67,00 diner menu (aantal gangen: 5)

€ 80.00 à la carte

€ 44.00 min. prijs / fles witte wijn
€ 44.00 min. prijs / fles rode wijn
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Huiswijn aanwezig