Sir Anthony Van Dijck

Adres

Vlaeykensgang - Oude Koornmarkt 16 , 2000 Antwerpen

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Jöran De Backer - gastvrouw Natalie Wuestenbergs - maître d'hotel Paul Scharpé - zaalbediening Marijke en Yoke

11/05/2022

Prijsindicatie

€ 45,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 70,00 dinner menu (aantal gangen: 5)


€ 90,00 à la carte

€ 50,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 50,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Sir Anthony Van Dijck

www.siranthonyvandijck.be
savd@skynet.be
03/231.61.70

Sluitingsdagen

Zondag - maandag

Beeld je in, een decor uit de 16de eeuw midden in het centrum van Antwerpen. Een pittoreske doorgang waar je over de kasseistenen loopt tussen  middeleeuwse huizen. Het zou zo maar een beschrijving van een nieuwe film kunnen zijn, maar dit is realiteit. Het is de Vlaeykensgang, het mooiste geheime straatje van Antwerpen. En in dit prachtige decor bevindt zich het restaurant Sir Anthony Van Dijck. Onder leiding van chef Jöran De Backer en gastvrouw Natalie Wuestenbergs, zijn echtgenote, brengen ze hier een klassieke keuken puur sang. Ze zetten deze klassieke traditie verder die hier al jaar na jaar gebracht wordt. Je komt echt in het kader van de schilder Antoon Van Dyck. Iedere gastronoom die houdt van een klassieke keuken moet hier geweest zijn!

We worden zeer hartelijk ontvangen door gastvrouw Natalie en begeleid naar onze tafel. Wat een mooi interieur dat zoveel historie uitstraalt. Onze tafel geeft een fantastisch uitzicht op de patio die ze ingericht hebben als terras waar ook getafeld kan worden. Aansluitend aan het restaurant bevinden zich nog enkele kleinere salons en op de bovenverdieping 3 ruimtes waar je in alle intimiteit in besloten gezelschap kan lunchen of dineren en vergaderen.

Als aperitief koos ik voor een Gin-tonic Bombay Bramble met braambessen en frambozen, aangevuld met een Fever-Tree premium Indian tonic. De braambessen en frambozen geven hem een rode kleur en een lekker licht fruitige smaak.

We krijgen een portie olijven en wat brood bij gepresenteerd. Een aanvulling met een amuse wordt spijtig genoeg niet aangeboden. Dit kan de signatuur van het restaurant tonen en de smaakpapillen op ‘scherp’ zetten, maar het kader van dit restaurant maakt dit ruimschoots goed en zoals men zegt, geduld wordt beloond.

Als voorgerecht neemt mijn tafelgenoot de gemarineerde Schotse zalm met limoen en bieslook. Lekker fris geserveerd en niet te overheersend qua kruiding. Je proeft en ziet dat deze vers en à la minute gesneden is. Ikzelf ga voor een klassieker, kroketten. Maar niet kaas of garnaal maar van varkenswang. Heerlijke kroketten, niet te hard gebakken en een lekker smeuïge vulling. Aangevuld met een  frisse witlofsalade en wat mosterdmayonaise. Ik kan me geen betere start van een lunch bedenken in deze prachtige historische setting.

We kiezen voor een witte wijn, Mâcon-Lugny – Les Genièvres, van het huis Louis Latour. Lugny is gelegen op de zuidelijke hoogten van Mâconnais. Het is de faam van zijn witte wijnen die de reputatie van de Mâconnais heeft verzekerd. Het is algemeen bekend dat het dorp Lugny de meest gewilde witte wijnen van de streek voortbrengt en dat de plaats “Les Genièvres” tot de betere behoort. Maison Louis Latour selecteert de beste druiven uit deze gemeente die, dankzij haar terroir, 30 jaar geleden het enige dorp was dat met Chardonnay beplant was. Deze Mâcon Lugny “Les Genièvres” 2020 heeft een schitterende bleekgele kleur met groene tinten en een verleidelijk bloemig aroma met witte perzik. In de mond is het een volle wijn met toetsen van moscatel en heeft een mooie frisheid op de afdronk. Perfect voor de lunch.

Marijke en Yoke van de bediening werken hier al respectievelijk 20 en 27 jaar. Ze zijn een echte vaste waarde voor het restaurant. Je zou bijna oneerbiedig kunnen zeggen dat ze een deel van het meubilair zijn. En dit is meer dan positief bedoeld. Deze zaalbrigade loopt gesmeerd. Zij kennen elke centimeter van het restaurant, zijn ongelooflijk aanvullend op elkaar en weten ons als gast perfect in de watten te leggen en van onze lunch een aangename beleving te maken. Maître Paul Scharpé heeft ook al 27 verdienstelijke jaren op de teller staan.

We zijn intussen toe aan het hoofdgerecht. Mijn tafelgenoot koos voor de krokant gebakken kalfszwezerik met asperges, mousselinesaus en een puree van andijvie. Een perfecte cuisson van de zwezerik met een heerlijk krokant gebakken korstje. De asperges waren boterzacht met een kleine bite. Gewoon lekker zoals het moet zijn. Ikzelf koos voor de gegrilde zeebaarsfilet met jonge prei en een oesterbéarnaise. Mooi bord en ook hier een juiste cuisson van de zeebaars. De super heerlijke oesterbéarnaise is een uitstekende aanvulling. Chef Jöran kent echt zijn klassiekers. Ook de prei was optimaal van garing. De erbij geserveerde pommes chateaux waren lekker krokant gebakken. Trouwens we merken op dat de chef zorgt voor mooie porties.

Na deze tot nu toe al fantastische culinaire ervaring ronden we af met 2 klassiekers onder de klassiekers. Mijn tafelgenoot gaat voor een Dame Blanche. Ikzelf kies voor de Tarte Tatin met ijs van Calvados. Het perfect zelfgemaakte vanille-ijs en de homogene chocoladesaus zijn een klassieker zoals het hoort. Gewoon top. Om dan nog maar te zwijgen over de tarte tatin. Correcte garing van de appel op een bedje van krokante bladerdeeg opnieuw met vers gemaakt ijs met Calvados. Een super afsluiter van deze overheerlijke à la carte lunch. Het lunchmenu met 3-gangen voor 45 euro kunnen we ten stelligste aanbevelen, net zoals het 5-gangen diner (70 euro, juni 2022).

Eindigen doen we met een thee met ijzerkruid en enkele zelfgemaakte bokkenpootjes.

Het is duidelijk dat Chef Jöran De Backer zijn weg heeft gevonden en uitmunt in zijn stiel zodat hij voor ons moeiteloos mee tot de top van de Antwerpse restaurants behoort. Terecht ontving hij het diploma van Ambassadeur Vlaams Culinair Erfgoed. Daarbij kunt u genieten als klant van de fantastische gastvrouw Natalie en een bijzonder klantvriendelijke zaalbrigade Marijke en Yoke onder leiding van de professionele Paul Scharpé, de verplaatsing naar het historische centrum van Antwerpen dubbel en dik waard.

Klimaat Keuken !

Onze score: – smaakbeleving en presentatie gerechten: 60/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 – totaal: 85/100