Sense

Adres

Fortenstraat 62 , 9250 Waasmunster

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Michiel De Bruyn - gastvrouw Frederika Vandeleur - sommelier Gilles Van Vlierbergh

28/03/2023

Prijsindicatie

€ 60,00 niet op feestdagen lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 100,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 155,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 130,00 à la carte

€ 60.00 min. prijs / fles witte wijn

€ 60.00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Sense

www.restaurantsense.be
info@restaurantsense.be
03/052.39.75.57

Sluitingsdagen

Zaterdag - zondag

Onder leiding van chef Michiel De Bruyn en gastvrouw Frederika Vandeleur hebben ze ondertussen hun eerste bekroning behaald. Het stijlvolle restaurant, met een terugkeer naar de klassieke keuken, is strak en sober ingericht. De tafel is sober gedekt, een mooi wit strak tafellaken met enkel een servet en een vaasje met een bloem. Zeg maar een leeg canvas dat uitnodigt om alle zintuigen te prikkelen. De verwachtingen zijn hoog.
We werden fijn en warm ontvangen door de klantvriendelijke gastvrouw Frederika en persoonlijk begeleid naar onze tafel. De sommelier Gilles Van Vlierbergh kwam ons vragen naar een aperitief en water. Ik nam de gin tonic Sacred met citrus, mijn tafelgenoot een glas schitterende droge Riesling Win Win van het huis Von Winning 2021 uit de Pfalz in Duitsland.

De eerste amuses of fingerfood werden persoonlijk ingezet door de chef. Drie heerlijke smaakbommetjes die ons direct doen uitkijken naar meer. Een Kimchi rol met rode quinoa, geroosterde boekweit, koriander en limoen. Daarnaast zacht gegaarde jonge Aardappel, knolselder, mosterd, gerookte sprot met zure room en mierikswortel samen met een krokante Cannelloni gevuld met kippenleverparfait, compote van noordkrieken en venkel met als decoratie crunch van kippenhart en dukkah. Uitgekiende smaakcombinaties die ook in textuur een uitzonderlijke samenhorigheid brengen. We besluiten het 5 gangen “Carte Blanche” menu te nemen wat een wandeling door de kaart is volgens de keuze van de chef.

Vervolgens serveerde men ons 2 brioches, 1 met een boter met hazelnoot en voor mijn tafelgenoot met een aangepaste boter wegens notenallergie. Fijn dat ze vanuit de keuken hier ook een alternatief voor voorzien, dat wordt gewaardeerd.

Er worden nog 2 amuses ingezet. Een Tartaar van kalf, ricotta met gebrande citroen, licht gerookte zure hazelnoot en ricotta salata. Het 2de hapje zijn Hand gepelde Zeebrugse garnalen met een tapenade van judas oren, kroket van varkenspoot, ravigotte van judas oor en een luchtige bisque. Overheerlijk, geniaal en vooral heel smaakvol en fantastisch gekruid.

We starten met een Carpaccio van tonijn Maguro met artisjok à la grecque, zoete ui, artisjok crème barigoule, brood chips, Parmezaan, rucola, vinaigrette met tonijn en een à la grecque marinade met basilicum olie. Heerlijk fris van smaak en opnieuw perfect gekruid. De chef vult dit nog aan met een sidedish met daarop een krokant broodje, mozzarella, gezouten citroen en een spicy tonijn crème. Dit smaakt naar meer. We laten dit gerecht, op aanraden van de sommelier, vergezellen door een glas witte wijn Savagnin Florale 2020. Deze witte wijn van 100% Savagnin druiven uit de Jura streek heeft een heerlijk droge en minerale afdronk, fruitig in de neus en de perfecte pairing bij de tonijn, de sommelier bezit duidelijk een goede drankenkennis.

Het tweede voorgerecht, kleine Mechelse bloemkool die licht geroosterd werd met zeekool, algen, zilte groenten en kruiden. De chef kwam dit gerecht ook persoonlijk afwerken met een olie van gebakken bloemkoolblad en een beurre blanc van geroosterde nori alg. Wederom een geweldig mooie bordpresentatie. De chef heeft heel duidelijk oog voor detail wat de totaalbeleving alleen maar ten goede komt. Eigenlijk is dit een totaal vegetarisch gerecht waarop niets aan te merken valt. Dit waren de eerste Mechelse bloemkolen op diverse wijzen verwerkt. Top gerecht. En de sommelier had het al aangegeven, de Savagnin matchte ook perfect bij de bloemkool. Ondanks de mineraliteit van de wijn en het feit dat dit gerecht wel om wat body vroeg, was de pairing subliem.

Als tussengerecht serveert chef Michiel De Bruyn Heekfilet met gebakken pijlinktvis. We laten deze pairen met een witte wijn, Moment of Silence 2022 uit de Wellington regio in Zuid-Afrika. Jonge frisse wijn van verschillende druiven (Chenin Blanc, Viognier, Chardonnay en Grenache Blanc) met een complexere afdronk. Het gerecht zelf, opnieuw een zeer mooi ogend bord, was ronduit subliem. De heekfilet waarvan de cuisson bijna perfect was werd aangevuld met doperwtjes en een relish van komkommer. Alles werd afgewerkt met een jus van inktvisinkt en 2 jaar oude zelf opgelegde look. Het blijft genieten op hoog niveau.

Toch even vermelden dat gastvrouw Frederika Vandeleur ook oog heeft voor detail. Niet alleen heeft ze de zaal goed onder controle, maar ook alle tafels werden door haar meermaals afgeveegd om de kruimels te verwijderen.

Ondertussen zijn we toe aan het hoofdgerecht, Lamszadel met zandwortel, lichtgerookte harissa, falafel en een lamsjus afgewerkt met wortelolie. De sommelier serveert hierbij een rode wijn, Chinon Les Petites Roches 2018. 100% Cabarnet Franc druif. Het is een florale, peperachtige rode wijn met kruidige aroma’s van rood fruit en een mooie minerale structuur. Het lam is perfect van cuisson en evenwichtig gekruid met de harissa. Kortweg dit is een voortreffelijk bord met een uitstekende harmonie met de wijn.

We gaan deze voortreffelijke lunch afsluiten met een geweldig dessert. Aspic van jonge rabarber met zephyr mousse, olijfolie biscuit, ijs van rabarber en zurkel, ganache van rabarber en witte chocolade afgewerkt met ijspoeder van witte chocolade. Alles mooi in balans en een heerlijke afsluiter.

Bij de thee worden we nog verwent met enkele mignardises (oa. pate de fruits gevuld met rijstpap, een krokant gevuld met matcha, sesam en limoen, een chocolade truffel met jasmijn en citrus peper, gestoomde kokos met framboos en pandan en als laatste een krokante chocolade cornetto met koffie en passievrucht).

Een schitterend parcours met een fijne totaalbeleving waardoor restaurant Sense mee tot de top 20 behoort van Foodtaster.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 64/70 – wijnkaart, bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne: 24/30 – totaal: 88/100