Sel Gris

Adres

Zeedijk - Duinbergen 314 , 8301 Knokke-Heist

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Frederik Deceuninck - gastheer en sommelier Dieter Ryckebosch

22/09/2023

Prijsindicatie

€ 60,00 niet op zon- en feestdagen lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 102,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 125,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 197,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 135,00 à la carte

€ 50,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 50,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Sel Gris

www.selgris.be
info@restaurantselgris.be
050/51.49.37

Sluitingsdagen

Woensdag - donderdag

Diner op een vrijdagavond in dit gastronomische restaurant is zeker iets om naar uit te kijken. We worden hartelijk ontvangen en nemen plaats aan een ronde tafel wat altijd gezellig is voor 4 personen. Het zeezicht en de ondergaande zon zijn onbetaalbaar, we genieten al meteen. De tafel oogt klassiek met een weelderige hoeveelheid aan linnen. Een stolp met daaronder brioche broodjes met een crème van tomaten maken van onze verwelkoming een feest. Meteen wordt ons ook gevraagd naar water en aperitieven en volgen in een vlot tempo een reeks aperitiefhapjes om kennis te maken met de stijl van de keuken en we ontdekken de aandacht voor detail en mooie presentatie. Een Tartelette met een tartaar van rund op een bedje van zwarte rijst, een Mousse van basilicum in een uitgehold ei, Garnalen met mousseline en groene boontjes, een Sigaar met een salade van krab en een crunch van algen en tot slot Gefrituurd Indisch brood gevuld met kip. Hierna volgt nog verrassend een Capellini spaghetti met een mousse van groene asperges en kaviaar als laatste hapje. We zouden al best tevreden zijn met 3 hapjes, anderzijds zouden we niet één ervan hebben willen missen.

We kiezen het 4-gangen menu met La Croix de Carbonnieux een witte wijn uit de Pessac-Léognan van 2021 aangezien onze gasten grote fan zijn van deze witte wijn. Het eerste voorgerecht, een Carpaccio van Langoustine met herfsttruffel, peterselie, lavas en yuzu gel is een schot in de roos, de kruiding, presentatie en smaakcombinaties zijn top en om de texturen nog te versterken wordt afzonderlijk een mini-croque met een crème van truffel en raftomaat voorgeschoteld. De wijnglazen worden eerst voorbereid door een kleine hoeveelheid wijn rond te walsen in elk glas. De sommelier Dieter Ryckebosch doet dit uitermate professioneel, we ervaren dit zeker als een meerwaarde voor de wijnbeleving aan tafel.

Het tweede voorgerecht bestaat uit een exquise presentatie van Sint-Jacobsvruchten met chorizo, Sjalot en een champagnemousseline met als side dish een gebakje van chorizo. Laten we net geen fan zijn van chorizo, maar des te meer van coquilles en deze smaken verrukkelijk. De mousseline laat ook geen twijfel bestaan over de klassieke basis van chef Frederik Deceuninck. Bij dit gerecht stelde de sommelier een glas witte Aloxe-Corton Maurice et Anne Marie Chapuis 2017 voor, een ware ontdekking en een uitstekende harmonie met het gerecht. Daarna wordt nog een smeuïge Sorbet met Piña Colada geserveerd om ons smaakpallet te verfrissen en dit is een welkome pauze voor het hoofdgerecht.

Als hoofdgerecht kozen we Patrijs met een mousse van butternut, boschampignons en een overheerlijke jus met cognac. Hier proeven we de herfst in ons bord, het is een mooie overgang van de seizoenen na de frisse hapjes en voorgerechten die ons eerst doen nagenieten van een schitterende nazomer. De cuisson van de patrijs was perfect, net als de kruiding. We vroegen bij dit gerecht nog een glas rode wijn aan de sommelier en deze stelde een gepaste Spaanse wijn voor uit de Rioja: La Antiqua Clasico Alberto Orte, een crianza van 2013.

Tot slot volgt het dessert, een bord met Aalbessen of rode bessen, braambessen, een meringue van citrus samen met een mousse van rood fruit met Dulce de leche. Niet alleen visueel maar ook smaakgewijs een voltreffer. Eén tafelgenoot koos voor een assortiment kazen van de indrukwekkende kaaskar, kazen die allemaal perfect geaffineerd waren en in een uitstekende rangschikking werden geplaatst. Hij koos om geen confituren noch gedroogd fruit toe te voegen aan zijn kaasbord, maar genoot wel van een fijn stukje rozijnenbrood of brioche bij de kaas. We besluiten geen koffie meer te drinken en laten ook de nieuwe design houten mignardiseskar aan ons voorbij gaan omdat de avond al bijzonder geslaagd was en onze gasten geen zoetekauwen zijn.

Het zaalteam onder leiding van gastheer en sommelier Dieter Ryckebosch zorgt voor een standingvolle bediening die echter niet té afstandelijk is. Iedereen is goed op elkaar ingewerkt waardoor een vlotte service gegarandeerd wordt. Het keukenteam zorgt op hun beurt voor een eigentijdse keuken met een degelijke klassieke basis. Voor één persoon vroegen we op voorhand een vegetarisch menu en het mag gezegd worden dat dit van het hoogste niveau was met dank aan de chef Frederik Deceuninck en zijn keukenteam voor deze creaties.

Vanaf heden is het ook mogelijk om een exclusief arrangement te boeken met overnachting in Loft Exclusif, meer informatie www.loftexclusif.be.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 63/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 26/30 – totaal: 89/100