Ralf Berendsen

Adres

Paalsteenlaan 90 , 3620 Lanaken

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Ralf Berendsen - gastvrouw Chouaf Soumia - sommelier Harald Oostenbach - Hotel Eigenaar Jochen Leën

09/08/2023

Prijsindicatie

€ 150,00 lunch menu (aantal gangen: 4)

€ 265,00 dinner menu (aantal gangen: 8)

€ 410,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 200,00 à la carte

€ 85,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 85,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Ralf Berendsen

www.ralfberendsen.be
info@ralfberendsen@labutteauxbois.be
089/73.97.70

Sluitingsdagen

Zondag - maandag - dinsdagmiddag - woensdagmiddag - dondermiddag

In de zomer een bezoek brengen aan restaurant Ralf Berendsen én een overnachting in Hotel La Butte aux Bois is zeker iets waar we naar uitkijken. Dit wordt genieten, ontspannen, verwend worden in een prachtig groen kader.

Er is een los-en laadzone voor het hotel zodat de bagage comfortabel kan uitgeladen worden, daarna kan de auto op één van de ruime parkings voor het hotel geparkeerd worden. Peter die in staat voor het onthaal is enthousiast en bereidwillig om een handje toe te steken met de bagage en bij het onthaal wordt vervolgens de administratie vlot afgehandeld. Voor nieuwe gasten wordt er een kleine rondleiding in het hotel aangeboden met als afsluiting een welkomstdrank in de lobby. We laten de cava voor wat het is en installeren ons meteen in één van de boskamers in de nieuwe vleugel. De intieme kamers zijn ingericht met veel natuurelementen én uiteraard aandacht voor comfort. Het zicht op het bos zorgt voor een ware natuurfilm vanuit het bed dat centraal in de kamer geplaats is. Een welkomkaart van het team, water, 2 appels én een taartje zorgen meteen voor de juiste vibe, welke nog versterkt wordt door de opmerkelijke vriendelijkheid van het kamermeisje dat we tegenkwamen.

Terwijl tal van andere gasten genieten van de fantastische Spa & Wellness die zowel mogelijkheden biedt bij goed als bij slecht weer, ondergingen we een relaxerende nek- en rugmassage zodat we in optima forma zijn voor de restaurantbelevenis van Ralf Berendsen.

Op weg naar het restaurant worden we begroet door de General Manager Mark Schellingerhout, daar waar hij bij onze aankomst geen oog leek te hebben voor de aankomende gasten. Wat verder is het opnieuw Peter die ons met evenveel enthousiasme als eerder verwelkomt en ons naar het restaurant begeleidt. Daar wordt ons voorgesteld om het aperitief op het terras te nemen en het diner binnen. We zijn meteen akkoord net als de meerderheid van de andere gasten.

Na keuze van het aperitief worden in een vlot tempo 5 indrukwekkende aperitiefhapjes gebracht waarmee de chef en zijn team bewijzen dat ze technisch hoogstaande gerechten kunnen voorschotelen. Een Groene olijfpraline die door het zaalteam aan tafel wordt geserveerd met olie, tomatensap, vermout en basilicumcresson. Ongelooflijk boeiend hoe deze texturen en smaken één geheel vormen. Daarna volgt een Hoorntje van rode biet, gevuld met krab en ganzenlever en een soort Kroepoek van Parmezaanse kaas met zwarte peper en Arbequina olijfolie, dan een Hollandse nieuwe in een gepoft aardappelomhulsel met boontjes en avruga kaviaar. Er wordt afgerond met een Zomerse Gazpacho met mango, paprika, pistache en carabinero, een reuzengarnaal.  Alle hapjes zijn perfect gekruid voor ons en boeiend zowel qua smaken, variatie en presentatie. De lat ligt meteen hoog, voor het diner wordt een 7-gangen menu geserveerd (265 euro) of er kan gekozen worden uit deze gerechten voor een à la carte ervaring. We vermijden keuzestress en gaan voor de 7-gangen. Op voorhand hadden we voor één persoon vegetarisch doorgegeven en het zal blijken dat dit even schitterend wordt verzorgd als het reguliere Ralf Berendsen menu.

We bestudeerden de uitgebreide wijnkaart en kozen een witte Saint Joseph omdat we dit graag drinken en ervan uitgingen dat deze wijn veelzijdig genoeg zou zijn voor de waaier aan ingrediënten. Helaas meldde de Sommelier ons dat deze “net” uitgeput was. Hij stelde enkele andere gelijkaardige wijnen voor en we kozen de Condrieu Pagus Luminius van Domaine Louis Chèze. De commerciële geste van de Sommelier om het prijsverschil ietwat te compenseren kunnen we waarderen.

Het eerste voorgerecht is rug van Blauwvintonijn in een taco van ganzenlever met een crème van zee-egel, algen en een eucalyptusjus en daarnaast een bord met Tonijn van de buik van de Harakana tonijn. Een waanzinnige combinatie zo lijkt het eerst, maar een schitterend samenspel van smaken uit de zee die nog versterkt worden door de eucalyptus geven een fantastisch resultaat met een bijzonder mooie presentatie. Het eerste tussengerecht is Zeebaars, op het vel gebakken met tabouleh, gefermenteerde heirloom tomaat, chorizo en aan tafel wordt er nog een overheerlijke klassieke choronsaus over dit strakke bord genappeerd. Bovendien wat we nog nooit eerder zagen wordt er een gedroogde tentakel van de sepia inktvis over dit gerecht geraspt. Als het al niet voor de smaak zou zijn, dan wel is het een meerwaarde voor de beleving aan tafel.

Het tweede tussengerecht is Zonnevis of Saint Pierre, met truffel, dashi, gerookte boter of Beurre blanc, groene asperge en miso. Wederom een perfecte cuisson van de vis en ook heel fijn dat het warme gerechten zijn die à la minute worden klaargemaakt. De bedrijvigheid in de keuken is ook deels zichtbaar door een raam. Daarna volgt het signatuurgerecht van Chef Ralf, Langoustine met gefermenteerde rammenas, ananas, Mumbai Kerrie overgoten met een bisque van Langoustine. Voor dit gerecht wordt een supplement van 35 euro aangerekend en dit is 100% verantwoord.

Als eerste hoofdgerecht serveert de chef Kalfszwezerik, gelakt met Beluga kaviaar, bieslook en bleekselderij. De harmonie tussen de ingrediënten is perfect gebalanceerd, we blijven genieten op top-niveau en niet één keer wordt er een stap teruggezet.

Het tweede hoofdgerecht is Anjou duif met artisjok, kersrozijn, sakura (Japanse kersenbloesem) en zwarte olijf, de cuisson van de duif is optimaal. Het enige minpuntje als we er al één vinden is de duurtijd, ondertussen zitten we toch al 4 uur aan tafel, anderzijds begrijpen we dat verse kwaliteitsbereidingen tijd vragen. De overgevulde chariot met kazen laten we passeren om verwend te worden met 2 desserts.

Het eerste een fris gerecht op basis van Knolselder met Onze-Lieve-Vrouwe bedstro, basilicum en negroni. Dit is heel origineel niet alleen voor de smaken maar zeker ook de presentatie ervan. En de apotheose een Chocolade soufflé met oabika, een jus op basis van de cacaovrucht. We zouden het zelf niet kunnen bedenken en bedanken chef Ralf en zijn team dan ook voor deze creatieve verrassingen, wij zijn grote fan.

We besluiten om geen thee noch koffie te nemen op dit late uur, maar zien een indrukwekkend aantal versnaperingen passeren aan de andere tafels, no regrets, we zijn meer dan tevreden!

Het enthousiaste zaalteam onder leiding van gastvrouw Chouaf Soumia is een combinatie van ervaren en nieuw talent. Op elk moment is er aandacht voor de gasten, telkens iemand de tafel verlaat, worden ze begeleid naar de deur en wordt er een nieuw servet gelegd. Bij de terugkomst aan tafel wordt de stoel bijgeschoven. Tijdens het diner worden de toiletten en lavabo’s nagekeken wat een fijne attentie is. Restaurant Ralf Berendsen kunnen we aanraden voor de fantastische totaalbeleving.

Onze score: – smaakbeleving en presentatie gerechten: 68/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 27/30 – totaal: 95/100