Ralf Berendsen
Prijsindicatie
€ 150,00 lunch menu (aantal gangen: 4)
€ 265,00 dinner menu (aantal gangen: 7)
€ 410,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)
€ 240,00 à la carte
€ 85,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 85,00 min. prijs / fles rode wijn
Contacteer Ralf Berendsen
www.ralfberendsen.beinfo@ralfberendsen@labutteauxbois.be
089/73.97.70
Sluitingsdagen
Zondag - maandag - dinsdagmiddag - woensdagmiddag - dondermiddagIn de zomer is het pure verwennerij om naar Lanaken te trekken voor een diner bij Restaurant Ralf Berendsen met een score van 96/100 in combinatie met een overnachting in hotel La Butte aux Bois dat van Hotel Inspector by Foodtaster de beste score tot dusver in België ontvangen heeft namelijk 97/100 en een maximum van 5 reiskoffers.
Uiteraard is het hoogtepunt het diner, we kiezen voor het 7-gangen diner “Ralf Berendsen Menu”, 265 euro per persoon. Het wisselvallige weer van de zomer 2024 laat niet echt toe om te aperitieven noch te dineren op het terras, maar in het gezellige moderne interieur van het restaurant met deels zicht op de keuken genieten we al van bij de hartelijke ontvangst door gastvrouw Chouaf Soumia die zonder twijfel klasse uitstraalt. Zij heeft oog voor detail en als we zien hoe zij in haar rol gegroeid is, dan hebben we daar alleen bewondering voor.
Op tafel wordt voor elke gast een menukaart geplaatst en een aperitiefkaart met een ruime keuze aan champagnes per glas en een duidelijke prijsopgave. Wij zijn zeker fan van deze transparantie.
Meteen lezen we dat de eerste amuse een eigen gemaakte Groene olijfpraline met tomaat en basilicum opnieuw wordt aangeboden. Dit blijft een unieke smaaksensatie waar het talent van chef Ralf Berendsen en zijn team wordt aangetoond. De andere amuses volgen in een vlot tempo en zijn elk op zich minutieus bereid met bijzonder uitgekiende smaakcombinaties zoals Ganzenlever met gerookte Ijselmeerpaling, groene appel en peper. Daarna Tom Yum of chiboust met Noordzee krab, koriander, een krokant van kippenvel en pinda en als afsluiter Gazpacho met Carabinero garnaal, mango, komkommer en pistache. Ongelooflijke zomerse aroma’s met aandacht voor textuur, presentatie en een perfecte kruiding, wat een geslaagde start.
Daarna wordt een warme Brioche met venkelzaad gebracht en desembrood met een selectie van diverse botersoorten of olijfolie. De brioche is van het hoogste niveau, niet te weerstaan. We besluiten om een fles Condrieu te bestellen in plaats van aangepaste wijnen omdat we grote fan zijn van deze witte wijn uit de Rhône en hopen dat deze wijn bij de waaier aan ingrediënten zal passen. De sommelier Jasper Rijpens bevestigt goedkeurend onze keuze en we merken daarna dat hij ook deze wijn zelf geselecteerd heeft als onderdeel van het wijnarrangement, wat zeker een pluim verdient. Deze sommelier beheerst de kunst van wijn en gerecht te combineren.
Het eerste voorgerecht is Noordzeekrab met ganzenlever in combinatie amandel, olie van ijzerkruid, groene appel en mioga, een Japanse gembersoort, een echt kunstwerk in het bord en uitmuntende smaken. Daarna volgt Gambero rosso garnaal met sepia en taboulé overgoten met ajo blanco, een mediterraanse koude soep. Opnieuw worden de smaakpapillen verwend. Het derde voorgerecht bestaat uit courgette die een stuk Zonnevis omringt met scheermessen en een courgettebloem, waarbij de olie van pompoenpitten het gerecht afmaakt. De saus een beurre blanc met dashi die overheerlijk is laat men in een kannetje op tafel staan waardoor je nog extra kunt nagenieten.
Het eerste gerecht met vlees is een gedoken Noorse coquille met wagyu rundsvlees, ui en shitake gedecoreerd met oscietra kaviaar. Zeker en vast opnieuw een ware smaakexplosie al vind ik persoonlijk dat het overheerlijke wagyu vlees gedomineerd wordt door de sint jacobsvrucht. Over vlees gesproken het eigenlijke hoofdgerecht is Zomer ree in combinatie met pistache, spitskool, cantarellen en abrikoos. Het vlees is perfect gegaard en de klassieke saus een voltreffer.
Voor de liefhebbers is er een prachtige Kaaschariot met een uitgebreide selectie Belgische kazen. De selectie van de chef blijkt een groot succes. Bij de kazen wordt een mini salade gegeven om tussen elke kaas de smeuïgheid wat weg te werken en uiteraard ook enkele zoete toetsen met huisgemaakte confituur en gedroogde baby vijgen.
Als zoon van een bakker/patissier zijn de verwachtingen voor het dessert hooggespannen. Het eerste dessert is gemaakt met Dawet, een Indonesisch gekoelde drank verwerkt in een bol met kokos, mango, papaya, pandan en framboos wat er een frisse toets aan geeft. Origineel, lekker en zomers, meer hoeft dat niet te zijn, maar er volgt nog een laatste dessert, aangekondigd als Tarte Foret Noire. We zetten ons schrap voor deze stevige klassieker maar deze versie is ontzettend licht en knapperig met kersen, crème fraiche, sakura (Japanse kersenbloesem) en chocolade. Het is hét beste dessert dat we in lange tijd gegeten hebben met uitzonderlijke subtiele accenten, gewoon TOP en een fantastische afsluiter. Na het dessert worden de gasten bij koffie of thee nog verleid met een chariot met Friandises die deze ervaring op een meer dan gepaste wijze afsluit.
Het hele zaalteam zorgt voor een vlotte bediening en geen moeite is hen te veel. Zo werd onze gsm tussen de gangen door opgeladen (met een door hen voorziene kabel) en telkens opnieuw aan tafel gebracht. Ook met alle allergieën of vegetarische wensen wordt rekening gehouden en zelfs een aangepast gepersonaliseerd menu afgedrukt per gast wat zeker een meerwaarde is.
Bij chef Ralf Berendsen en zijn team is luxe in elk detail voelbaar en dat proef je, de creatieve en overheerlijke composities die op een professionele manier aan tafel worden gebracht zijn niet alleen culinaire hoogstanden maar ook een lust voor het oog, ware kunstwerken.
Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 68/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 28/30 – totaal: 96/100