Postelein

Adres

Tremelobaan 136 A , 3140 Keerbergen

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Yoeri Jansen - Gastvrouw Patricia Steenackers

01/08/2022

Prijsindicatie

€ 65,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 90,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 85,00 dinner menu (aantal gangen: 4)

€ 120,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 30,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 30,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Postelein

www.postelein.be
info@postelein.be
016/53.86.89

Sluitingsdagen

Zaterdagmiddag - zondagavond - maandagmiddag - dinsdag - woensdag

Sinds december 2000 roert Joeri Janssen in de potten van zijn huiskamerrestaurant Postelein in Keerbergen. “Huiskamer” is een epitheton ornans dat niet zomaar toevallig is toegevoegd, want alles is hier in het werk gesteld opdat de gasten zich helemaal thuis zouden voelen midden het Keerbergse groen. Het aantal couverts wordt bewust beperkt gehouden en op zomerse dagen kan men het aperitief nuttigen en desgewenst verder tafelen in de tuin. Patricia Steenackers, de partner van Joeri, ontvangt de gasten met een ontwapenende gemoedelijkheid.

Wij nemen plaats in de intieme eetzaal , die smaakvol is ingericht en plaats biedt aan een 25-tal couverts. Als aperitief laten we ons trakteren op een Crémant de Bordeaux  “Rosé du Prieur” van de Vignobles Garzaro. De familie Garzaro vestigde zich op Château Le Prieur in de Entre-Deux-Mers-regio in 1912.  De wijngaard besloeg toen amper 4 ha. Vandaag staat de vierde generatie aan het roer en bezitten ze 60 ha in Entre-Deux-Mers, 6 ha in Saint-Emilion en 4 ha in Pomerol. De familie Garzaro laat zich assisteren door oenoloog Gilles Pauquet, die o.a. ook werkt voor Château Cheval Blanc en Château L’Évangile. Onze Crémant heeft een oranjeroze kleur en heel fijne, wervelende belletjes. In de neus bespeuren we tonen van cassis. In de smaak ligt het accent op de droge tonen. De mousse is mooi dekkend.

Als amuse krijgen we om te beginnen een Profiterole van mooie meid. Smaaksgewijs meteen een schot in de roos. Ook leuk dat er hier gewerkt wordt met Noordzeevis die bij ons eigenlijk teveel onder de radar blijft.

Dan volgt er Kaviaar van ansjovis, met een bloemetje van venkel, oesterblad en fregola pasta met platte kaas. Dit is niet alleen een feest voor de smaakpapillen , maar ook voor het oog. Een lekker fris gerecht, waarbij het zilte van de viseieren en het oesterblad goed blendt met het licht zoute van de kaas.

Als derde amuse krijgen we een Soepje van curry en courgette met  rivierkreeft.  Mooi gebonden van textuur en met een intense smaak.

De laatste inleidende surprise is Paprika met lamsgehakt, truffel, parmezaan en tomaat. Hier wordt ook op een heerlijke manier gespeeld met temperatuur- en textuurverschillen. Dit aperitiefgerecht zorgt meteen voor een Mediterrane touch.

Tijd voor ons voorgerecht: Holstein rund met kreeft, beukenzwam en een bloemetje van rucola. Een verrassende combinatie in de puurste surf-en-turf traditie, waarbij het geheel meer is dan de som van de delen. Heel aromatisch ook. Een marinade van sherry azijn zorgt voor de finishing touch. Hierbij drinken we een glas Cuvée Passion 2020 van Château Le Prieur, van dezelfde familie Garzaro als van ons aperitief. Dit is een blend van Sémillon en Sauvignon, een Entre-Deux-Mers met een grijsgele kleur, een discrete neus en een hint van witte perzik in de smaak, naast wat sappige zuren.

Op wijnvlak schakelen we nu over naar de Elzas. In ons glas komt een Pinot Blanc 2019 van Domaine Charles Baur in Eguisheim. Stamvader Albert Baur kocht in 1930 de boerderij die zou uitgroeien tot het wijngoed. Zijn zoon Charles, naar wie het domein genoemd is, begon in 1948 met wijnen op fles te bottelen en te verkopen. Vandaag staat met Arnaud Baur de vierde generatie aan het roer. Men bezit 19 ha wijngaarden, waarvan meer dan 20 verschillende cuvées worden geproduceerd. De aanplant bestaat uit o.a. Sylvaner, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewürztraminer, Pinot Noir en dus ook Pinot Blanc. Men bezit percelen in de grand crus Eichberg, Brand en Pfersigberg. De cuvée die we hier proeven is afkomstig van met  de hand geplukte druiven, die pneumatisch geperst worden. De wijn rust 9 maanden op zijn droesem alvorens gebotteld te worden. Deze 2019 heeft een strogele kleur met diepkoperen reflecties en geurt naar exotische vruchten, lychee vooral. In de smaak heeft hij een beetje rondeur.

Gastvrouw Patricia schenkt hem bij Zeebaars met een saus van paarse wortel en een garnituur van geconfijte rode ajuin. Er zijn ook nog tomaten en kappertjes verwerkt in dit gerecht. Dat zorgt voor een heel intense smaaksensatie. De malse rijkdom van de Pinot Blanc is echt wel nodig om stand te houden tegen deze smaakbom.

Onze volgende gang is nog een visgerecht. Deze keer Kabeljauwhaasje met mosselen, mosseljus en courgette. Erbij komen gepersilleerde aardappelen. Dit gerecht is prachtig in zijn pure eenvoud, mede dankzij de perfecte cuisson van de kabeljauw. We drinken er een Costa do Pombal 2019 uit de Douro-vallei bij. Een blend van plaatselijke Portugese druivenrassen: Viosinho, Arinto, Rabigato en Gouveio. Dat geeft een wijn met een diepe strogele kleur, wat houtgerijpte tonen in het aroma en perzik, ondersteund door een vleugje getoaste tonen in de smaak.

Dan is het tijd voor ons vleesgerecht: Kalfsfilet met snijbonen en crème van wortel en gember. Die krijgen nog het gezelschap van krieltjes om het helemaal af te maken. De erbij geserveerde vleesjus is van een hedonistische succulentie. Joeri Jansen etaleert hier ten volle zijn talent en toont meteen ook aan waarom hij toegelaten werd tot de exclusieve Chaîne des Rôtisseurs. Echt een schotel om duimen en vingers van af te likken.

Als begeleidende wijn werd gekozen voor de Bodegas Juan Gil “Pedrera” 2020 Jumilla DO, een 100% Monastrell. Bij Bodegas Juan Gil bestaat de aanplant naast Monastrell nog uit Tempranoillo en Syrah in rood en uit Muscat in wit. Bodegas Juan Gil maakt deel uit van de grotere groep Viñas Familia Gil, die ook nog wijn produceert in heel wat andere appellaties zoals Montsant, Almansa, Catalyud, Rueda, Rias Baixas, Campo de Borja, Rioja en Priorat. Met zijn intense paarsrode kleur met een gedrongen robijnrode rand, zijn aroma van rood fruit en zijn soepele smaak met rijpe tonen van kersen en krieken ontpopt deze wijn zich als een waardige begeleider van dit topgerecht.

Het dessert is een heerlijk orgelpunt. We krijgen een compositie met warme frangipane, aardbei en yoghurtijs. De frangipane heeft een rijke amandeltoets. Het temperatuurcontrast tussen het ijs en de warme frangipane zorgt voor een spanning die dit gerecht naar een hoger niveau tilt.

We krijgen hierbij een zoete witte wijn aangeboden op basis van 50% Rousanne en 50% Marsanne, die luistert naar de naam “Cuvée Lila” 2019 en gemaakt werd door Domaine des Lauribert. Daar maakt men al vijf generaties lang wijn, maar tot 1997 bracht men hem gewoon naar de plaatselijke coöperatie. Laurent Sourdon bracht hier verandering in. Hij bottelde zijn wijnen voortaan zelf. Zijn aanplant bestaat uit Syrah en Grenache in rood en dus Rousanne en Marsanne in wit. Het gamma bevat negen verschillende cuvées: 6 rode, twee witte en één rosé. Appellatiegewijs brengt men Valréas, Visan en Côtes du Rhône op de markt, aangevuld met IGP Vaucluse.

De IGP Vaucluse, die we hier proeven is afkomstig van stokken die wortelen in een klei-kalkbodem en heeft een licht gouden kleur, een puur druivig aroma en ook in de smaak puur druivige tonen, met een crispe zuur-zoet spanning. De gisting wordt opzettelijk onderbroken, zodat deze wijn een elegant alcoholpercentage heeft van maar 11,5 volumeprocent en er onvergiste suikers in de  wijn achterblijven die zorgen voor een zoete kant. Op zich vond ik dit een leuke wijn, maar vanwege de aardbei mist hij wel wat aansluiting met ons dessert. Ik zou hier eerder geopteerd hebben voor een Brachetto d’Aqui bijvoorbeeld.

Bij onze koffie worden we nog verwend met o.a. profiteroles en beignets, compleet met bloemsuiker.

Wie aanschuift bij Postelein mag zich verwachten aan een rollercoaster van gastronomische hoogstandjes, die begeleid worden door een leuk wijnassortiment. Plezierig  om weten is dat het menu bovendien regelmatig wisselt, zodat u maandelijks kan terugkomen, zonder dat de keuken in herhaling valt. Voorwaar een zalig perspectief voor elke ware gastronoom.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 51/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 22/30 – totaal: 73/100