Oak

Adres

Burgstraat 16 , 9000 Gent

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Marcelo Ballardin - gastheer Dominik D’Hooge - sommelier Valerie Goedertier

17/04/2024

Prijsindicatie

€ 109,00 lunch menu (aantal gangen: 4)

€ 158,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 139,00 dinner menu (aantal gangen: 6)

€ 208,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 70,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 70,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Oak

www.oakgent.be
info@oakgent.be
09/353.90.50

Sluitingsdagen

Zaterdag - zondag - maandag

We genieten van een zeer fijne ontvangst door gastheer Dominik D’Hooge en worden naar onze tafel begeleid. Het Gentse restaurant is nu gevestigd in een magnifiek oud herenhuis en bevindt zich eigenlijk op de eerste verdieping. Men komt letterlijk binnen langs de zijkant van de keuken en iedereen wordt dan ook ook warm verwelkomd door het hele keukenteam van chef Marcelo Ballardin. De zaal zelf is een mix van hedendaagse kunst in combinatie met een krakende houten vloer die geschiedenis ademt, het geheel zorgt voor een indrukwekkende doch huiselijke sfeer.

Ik laat me leiden door de afkomst van de chef en neem als aperitief een Caipirinha, dit is een Braziliaanse Rhum-cocktail die bestaat uit limoen, Cachaça, ijs en suiker (16 euro) en meteen vertrekken onze smaakpapillen op reis. Mijn tafelgenoot kiest een glas Chenin Blanc Domaine de La Taille Aux Loups 2022 Montlouis Sur Loire van Jacky et Jean-Philippe Blot voor de democratische prijs van 10 euro. Bij het aperitief worden we verwend met enkele hapjes. En of het verwennerij is, een velouté met maïs, een brioche met paté, een tartaar van Holstein rund met radijs, Caprese met tomaat en mozarella, een eigentijdse versie van Ceasar salade en tot slot een mosselhapje met een fantastische vinaigrette, dit laatste hapje werd vervangen voor mijn tafelgenoot met mosselallergie door een geslaagde tartaar van zeebaars. Allemaal stuk voor stuk super smaakvol, goed gekruid en een zuurtje daar waar het moet zeg maar. Dit is een geweldige start die een hoge verwachting creëert. We kiezen het 6-gangen menu of Chef’s menu, 139 euro zonder wijnarrangement maar met enkele wijnen per glas.

Het eerste voorgerecht wordt ingezet. Hamachi of de Yellowtail kingfish met doperwt afgewerkt met een vinaigrette van zurkel. Dit is een heerlijk fris gerecht met een lekker zuur accent erin. De sommelier Valerie Goedertier combineert dit met een Grüner Veltlinger ‘Mira Brunn’ 2021 van Weingut Lichtenberger Gonzalez uit Burgenland in Oostenrijk. De wijnbouwer heeft slechts 1 hectare en produceert 650 flessen per jaar van deze wijn, die met uitzondering van 20 stuks allemaal in de wijnkelder van chef Ballardin belanden. Laat ons zeggen een exclusieve wijn met een licht goudgele kleur, intense aroma’s in de neus, een vollere textuur in de mond met fijne tannines in afdronk. Een heerlijke wijn die perfect past bij dit gerecht.

Het tweede voorgerecht, Kabeljauw met Noordzeeschelp is gewoon grandioos. Een bijzonder mooi samenspel van de ingrediënten van dit gerecht en alles top afgekruid. De cuisson van de kabeljauw is meer dan perfect. Het eerste wat in mij opkwam is “wow …”.

Als tussengerecht serveert de chef ons een Langoustine. Deze wordt bereid met een jus op basis van de koppen van de langoustine en afgewerkt met een vinaigrette met yuzu en Braziliaanse bonen uit Santarém. Chef Ballardin durft kruiden maar met behoud van een delicaat evenwicht! De garing van de langoustine is wederom subliem.

Het volgende tussengerecht is Zwezerik met groene asperge afgewerkt met een espuma van daslook. Ik val in herhaling kruiding top, cuisson fenomenaal, ronduit een schitterend gerecht.

Een pluspunt is ook dat alle gerechten persoonlijk door de chef worden ingezet. De lat lag al meteen vanaf de hapjes hoog en die verwachting wordt tot nu toe volledig ingelost.

Het hoofdgerecht, BBQ duif is afgewerkt met een jus op basis van de karkassen en een vinaigrette van 50 jaar oude balsamico. Tja, het is weer van dat. Cuisson geweldig, kruiding perfect, het gerecht is puur en er ontbrak niets aan. De beste duif die ik tot nu toe ooit gegeten heb. De sommelier pairde de duif met een rode Zuid-Afrikaanse wijn ‘Bakermat’ van het Joostenberg Estate 2018 uit Stellenbosch. Deze blend van Syrah – Cabernet Sauvignon – Mourvèdre en Touriga Nacional is een voortreffelijke keuze bij dit gerecht  (10 euro per glas).
De wijn is prachtig kardinaalrood van kleur met een expressieve neus van braambessen en rood fruit en een tikje aciditeit in afdronk die zorgt voor de nodige frisheid van deze wijn zonder aan body in te boeten. Een pluim voor sommelier Valerie Goedertier die met een indrukwekkende wijnkennis onze bijzondere gerechten van chef Ballardin kan harmoniëren met passende wijnen.

We zijn toe aan het slotstuk van deze onovertroffen lunch. De chef serveert ons een bereiding van Gariguette aardbei. Hij verwerkt deze in een krokantje van witte chocolade vergezeld van vanille ijs, afgewerkt met een jus van de aardbei en enkele verse aardbeien. We kunnen ons geen betere afsluiter wensen. De Gariguette aardbei is trouwens een oud Frans ras dat in Zuid-Frankrijk nog commercieel geteeld en deze aardbeiensoort wordt het vroegst geoogst van alle variëteiten en geeft ons aldus een voorsmaak van de zomer. We sluiten af met een thee en enkele mignardises.

De chef en zijn team zorgen voor culinaire verrassende hoogstandjes met grensverleggende smaakexplosies van bij de start tot het einde, bovendien wordt elk gerecht met oog voor detail gepresenteerd. Samen met het zaalteam en gastheer Dominik D’Hooge wordt elke klant op een gastvrije en professionele manier verwend. Wij selecteren restaurant Oak als favoriet van Foodtaster.be met de hoogste restaurantscore voor Oost-Vlaanderen.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 65/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 – totaal: 90/100

(met dank aan Kris Vlegels voor de foto van chef Marcelo Ballardin en gastheer Dominik D’Hooge)