Nebo

Adres

Panamarenkoplein 5 , 2000 Antwerpen

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Dimitri De Koninck - gastvrouw en sommelier Michelle Gielens

20/12/2022

Prijsindicatie


€ 128,00 à la carte

€ 50,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 50,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Nebo

www.restaurantnebo.be
info@restaurantnebo.be
03/272.45.00

Sluitingsdagen

Zaterdag - zondag

Op 27 september 2023 ontving Michelle Gielens als eerste vrouw de award van: ‘Foodtaster Sommelier of the Year 2023’ omwille van haar uitgebreide wijnkennis en haar bijzondere gevoel voor wine-pairing, haar respect voor alle wijnappellaties van Europa en van de Nieuwe Wereld in combinatie met een klantvriendelijke bediening, een absolute meerwaarde voor een restaurantbezoek aan Nebo.

We bevinden ons in het nieuwe stadsgedeelte van Antwerpen, voor de prachtige deur van Restaurant Nebo aan het Panamarenkoplein, hier voelt men al nieuwe vibes. We genieten meteen van een fijne ontvangst, de deur wordt voor ons open gedaan en we worden warm verwelkomd en begeleid naar onze tafel. Het zaalpersoneel is allemaal netjes in een zelfde outfit gekleed. En ik ben onder de indruk van het zeer mooie en stijlvolle moderne interieur, helemaal passend voor de locatie.

Barman Ywein Castelein komt kort nadien vragen naar water en ons de aperitiefkaart voorstellen. Ik laat me verleiden tot de gin tonic die een eigen blend is van de barman. (Biologische gin Brique met vijgenblad tinctuur. Om de alcoholwaarde terug in balans te brengen werd een witte zachte Vermouth toegevoegd). Heel fris van smaak en origineel. Bij het aperitief wordt ook de mogelijkheid geboden om enkele sharing-hapjes te kiezen, maar we laten die deze keer aan ons voorbij gaan.

Chef Dimitri de Koninck komt ons daarna persoonlijk het menu voorstellen met enkele suggesties die niet op de kaart staan. Hij zorgt ook  zelf voor het inzetten van de amuses en het opnemen van de bestelling. Een Kroketje van fazant met truffelmayonaise en Ham Porchetta. Alvast een lekkere start om deze lunch in te zetten. Het vers huisgemaakt brood wordt naast de tafel op een kar gesneden, dit is zeker een meerwaarde qua geur én gehoor. We krijgen een klassieke baguette en bruin brood met sesam. Er worden ook 2 soorten boter bij geserveerd, één met gekarameliseerde Roscoff uien en één met daslook.

We beschouwen het als een privilege dat we à la carte kunnen kiezen. Ik nam het signatuurgerecht: Tataki van blauwvintonijn “Balfegó” uit Spanje, salade van Carosello komkommer, een meloenvormige komkommer uit Italië, zeekraal, oesterblad en een crème van Ponzu, afgewerkt met een sesamkrokant en een Aziatische dressing. Mijn tafelgenoot bestelde de Coquilles uit Dieppe in 2 bereidingen. Enerzijds een Carpaccio van coquilles met zwarte wintertruffel uit de Périgord met salade van Belgisch grondwitloof. En anderzijds een warme bereiding, gebakken Sint -Jacobsvruchten met een couscous van bloemkool à la crème. De borden zijn zeer mooi gedresseerd en uitnodigend. De tonijn wordt aan tafel afgewerkt met een Japanse dressing. Hij wordt kort aangebakken en geserveerd met een frisse brunoise van komkommer, zeekraal en het ziltige oesterblad. Het gerecht is perfect afgekruid en heerlijk fris in de mond. De twee bereidingen van de coquilles zijn eveneens top met een perfecte cuisson van de gebakken coquilles. Deze zijn zeer goed gekruid en er is een voortreffelijke harmonie met de bloemkoolcrème en de couscous. De koude bereiding, carpaccio met wintertruffel is een streling voor de tong.

Bij het voorgerecht koos ik een glas witte wijn (12 euro), Sauvignon Saint-Bris 2019 William Fèvre, de enige Sauvignon Blanc uit de Bourgogne met fijne toetsen van exotisch fruit die bij de tonijn lekker fris smaakte en waarvan de zuren perfect matchten met de crème van Ponzu en de dressing. Mijn tafelgenoot selecteerde een glas Saar Riesling 2021 Van Volxem (12 euro) bij de coquilles. Opnieuw een goede pairing bij dit gerecht, heerlijk mineraal, frisse zuren en een intense afdronk.

Het hoofdgerecht wordt ingezet. Ik nam de Fazant met schorseneren gebakken op de Japanse BBQ & crème van schorseneer met Trompette de la mort, Fine Champagne saus & zwarte wintertruffel uit de Périgord. De fazant is perfect rosé. Hij wordt op zijn karkas gebakken en getrancheerd geserveerd met een klassieke Fine Champagne saus. Gewoon een top gerecht. Daarbij nam ik een glas rode wijn, een Bourgogne Pinot Noir Les Belles Filles van het gekende domein Rapet, Pernand-Vergelesses (14 euro). Deze heeft een volle rode kleur met in de mond smaken van rood fruit waaronder kersen en braambessen met een licht droge afdronk die perfect in balans is.

Mijn tafelgenoot ging voor de krokant gebakken Kalfszwezerik met een millefeuille van aardappel, knolselder en pastinaak, wilde Pied de Mouton paddenstoel en een kalfsjus met wintertruffel uit de Périgord. Wederom een zeer mooi ogend bord. De kalfszwezerik is krokant gebakken met een zachte structuur. De kalfsjus met wintertruffel was krachtig en mooi geconcentreerd van smaak. Alles was in balans gekruid. Wederom een gerecht van hoog niveau. Met daarbij een glas rode Italiaanse wijn: Tassinaia 2017 Castello Del Terriccio Toscana (16 euro). Dit is een blend van 50% Merlot en 50% Cabernet Sauvignon met een geëvolueerde rode kleur, lichtzure tannines en houttoetsen dankzij een vatrijping van minimum 16 maanden wat mee zorgt voor een lange evenwichtige afdronk. We noteren verder dat beide gerechten qua portie royaal waren.

We zijn toe aan het slotstuk. Ik neem het à la minute gebakken Bladerdeeg, crème van amandel uit Avola, verse vijgen en vanille ijs met vanille uit Tahiti. Mijn tafelgenoot gaat voor de Panna Cotta van mandarijn met Tahiti vanille, crumble van witte Chocolade ‘Opalys 33% Valhrona uit Frankrijk’ en sorbet van mandarijn met jus van mandarijn en basilicumolie. We verwachten uiteraard niets anders, de borden waren een juweel voor het oog en de smaken waren gewoonweg subliem dankzij de geweldige combinaties. De jus van mandarijn met basilicum was lekker fris en intens van smaak. De millefeuille met de verse vijgen en een zelfgemaakte crème van amandelen, naar een receptuur van de vader van chef Dimitri en nu zijn eigen signatuurdessert, was gewoon heerlijk afgewerkt met eigen bereid vanille ijs om duimen en vingers van af te likken. Ronduit een fantastische afsluiter van deze voortreffelijke lunch.

Bij de thee worden nog drie fijne mignardises aangeboden en alsof het nog niet genoeg is, een selectie pralines die door iemand van het zaalteam aan tafel op een plateau wordt gepresenteerd.

Het zaalpersoneel onder begeleiding van gastvrouw én sommelier Michelle Gielens zorgde voor een perfecte en klantvriendelijke bediening. Dit is volledig een à la carte restaurant wat we zeker toejuichen al beseffen we dat dit een serieuze uitdaging voor de keuken blijft, maar met zoveel meerwaarde voor de klanten.

Zo kunnen we besluiten dat dit een restaurant is dat we ten stelligste aanraden in een mooie omgeving en setting, kortom het bezoeken waard.

Klimaat keuken!

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 62/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 26/30 – totaal: 88/100