Nathan

Adres

Lange Koepoortstraat 13 , 2000 Antwerpen

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Nathan Van Echelpoel - gastvrouw en sommelier Eva Van De Peer

23/02/2023

Prijsindicatie

€ 95,00 lunch menu (aantal gangen: 4)

€ 137,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 140,00 dinner menu (aantal gangen: 6)

€ 210,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 160,00 à la carte

€ 75,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 85,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Nathan

www.restaurant-nathan.be
info@restaurant-nathan.be
03/284.28.13

Sluitingsdagen

Zaterdag - zondag - maandag - dinsdagmiddag

In het historisch centrum van Antwerpen bevindt zich het gezellige restaurant Nathan van de gelijknamige chef Nathan Van Echelpoel en zijn partner Eva Van de Peer. De ontvangst is zeer aangenaam. We worden meteen persoonlijk en enthousiast begroet door de gastvrouw Eva. Onze jassen werden aangenomen en we worden begeleid naar onze tafel.

Restaurant Nathan is een heel mooi, stijlvol en modern ingericht restaurant met rustige loungy achtergrond muziek. We worden kortelings nadat we aan tafel zaten, gevraagd naar water en/of een aperitief. Ik laat me verleiden voor een Antwerpse gin Antverpia met heerlijke frisse citrustoetsen, maar eerst worden we verwend met een energieke welkom drank: een shot van citrus, gember en citroengras.

Bij het aperitief worden 3 amuses geserveerd, een Tartelette met een parfait van kippenlever, boekweit, sjalot in madeira met een carpaccio van portobello, krokant gemaakte huid van Kabeljauw met een crème van oester en een Choux gevuld met crème van mimoletkaas afgewerkt met laurierpoeder. 3 leuke bytes. Het kabeljauwvel was heel verrassend: beetje zoutig en lekker krokant in de mond.

Tussendoor krijgen we een doekje aangeboden, dat gefuseerd werd in salie, om de handen even op te frissen. Leuke attentie alvorens de maaltijd te starten.
We opteren om à la carte te eten. Intussen wordt ook zuurdesembrood geserveerd met een boter op basis van soya.

Ik koos als voorgerecht de Langoustine met mango en een jus van bisque. Het mag gezegd worden dat de bordpresentatie zeer mooi is. Er werd gesuggereerd om eerst te beginnen met de sidedish, een tartaar van langoustine met gekarameliseerde pompoenpitten en een espuma van bisque en furikake, een Japanse smaakmaker. Heerlijk fris in de mond met toch een kleine crunch. De langoustine zelf was perfect gekruid, cuisson gewoon top en de smaken overheerlijk. Perfecte combinatie met de chutney van mango die samen met gepofte mais in een brikdeeg kokertje verwerkt was. De crème van mango en wasabi was niet alleen mooi voor het oog qua presentatie, maar ook een leuke aanvulling. En dit alles afgewerkt met een krachtige en lekkere jus van bisque.

Mijn tafelgenoot nam de Noordzeekrab met een gelei van Earl Grey en yoghurt met Granny Smith. Een echte smaakbom die perfect in balans was. Mooi afgekruid, zuurtje aanwezig dankzij de salade met pomelo, chutney van komkommer, appel en nashi peer. Het geheel als starter was lekker fris, de smaken zaten goed, de krab was perfect afgekruid. Een tweede bordje zou er zo ingaan. De gelei van Earl Grey en Granny Smith mooi over het gerecht gedrappeerd was een perfecte aanvulling en verrassend lekker.

We lieten het voorgerecht vergezellen door een glas witte wijn. Een Château Maylandie (Languedoc – Grenache Blanc & Bourboulenc) van 2021 uit het hart van de Corbières. Een uitzonderlijke witte wijn, gemaakt van 90% Grenachedruiven, aangevuld met een 10% Bourboulenc. Stevige aroma’s van getoast brood en kruiden met een zeer lange en intense afdronk.

Als hoofdgerecht nam ik de Zeebaars met groene asperges en een jus van waterkers met daarbij een glas Italiaanse wijn, Livon Braide Alte IGT, een Chardonnay/Sauvignon van 2016 die werd voorgesteld door sommelier en gastvrouw Eva. Deze wijn is opnieuw een goede pairing nu met de zeebaars. Het is een rijpe witte wijn uit de Friuli die ruikt naar perzik, exotisch fruit en amandelspijs. Een mond van vette gele pruimen, gedroogde abrikoos en tintelende mineraliteit. De zeebaars is in één woord, gewoon ronduit perfect. Niets op aan te merken. De jus van waterkers is een schitterende aanvulling en de asperges zijn een leuke pairing en de knapperigheid weet ik te waarderen.

Mijn tafelgenoot ging voor Duif met rode gerookte en gepekelde biet en braambes. En liet zich een rode wijn aanbevelen door gastvrouw en sommelier Eva. Een Belgische Chateaux Bon Baron van 2018. Hij heeft een mooi diepe rode kleur, aardse toetsen en smaken van donkere bessen. Uitstekende pairing met de duif. De cuisson van de duif was perfect. De rode biet met de braambessen en de jus op basis van duif en bietensap zijn een sublieme aanvulling. De aardappelpuree was ongelooflijk smaakvol. Kortom ook dit gerecht is één en al top. En dan hebben we de mooie bordpresentatie nog niet vermeld. Er werd een roosje gemaakt van gemarineerde en gepekelde rode biet die flinterdun gesneden werd. De chef heeft echt oog voor detail. En tenslotte het oog wil ook wat. Dit draagt zeker bij aan de totaalbeleving.

We zijn toe aan het dessert. Ik nam de Rabarber met basilicum-gembersorbet en krokante amandel. Een overheerlijke afsluiter om duimen en vingers bij af te likken zoals ze wel eens zeggen. Leuk zuurtje van de rabarber maar zeker niet te overheersend. De sorbet van basilicum en gember is een zalige match met de rabarber. Een zeer uitgekiend dessert met variatie van een mousse van rabarber, gemarineerde rabarber en een jus van rabarber geïnfuseerd met kardemom en steranijs.

Mijn tafelgenoot ging voor de klassieker, de Dame blanche. Altijd een goeie test van de keuken en de chef. Deze was ronduit subliem à la minute gedraaid vanille ijs. Niets op aan te merken. Gewoon zoals hij moet zijn. Eigenlijk meer dan hij moet zijn. De chocoladesaus is rijkelijk intens met 70% cacao en à la minute geklopte room, dit is genieten.

We sluiten af met een thee, ik neem een infusie van Verveine en mijn tafelgenoot een jasmijnthee. Deze werden nog aangevuld met enkele heerlijke mignardises. Een Soes met crème pistache, een warme Madeleine, een Macaron framboos en een chocolade truffel met passievrucht. Voor mijn tafelgenoot met een allergie voor noten werden aangepaste mignardises voorzien Een guimauve, een orangette en een chocolade truffel met passievrucht en dadel.

Ik denk dat we deze lunch kunnen afsluiten met ‘een overheerlijke en mooie totaalbeleving’ getekend Nathan Van Echelpoel. De zaalbediening onder leiding van Eva Van de Peer verloopt zeer professioneel en klantvriendelijk.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 64/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 24/30 – totaal: 88/100