Misera

Adres

Michel de Braeystraat 18 , 2000 Antwerpen

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Nicolas Wentein Misera - sommelier Willem Broos

30/11/2022

Prijsindicatie


€ 123,00 à la carte

€ 47,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 51,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Misera

www.nicolasmisera.com
info@nicolasmisera.com
03/644.16.65

Sluitingsdagen

Zondag - maandag - dinsdagmiddag - zaterdagmiddag

Qua signalisatie is restaurant Misera niet zo goed aangegeven aan de buitenkant, je loopt er snel voorbij als je voor de eerste keer op bezoek komt.

Dit wordt meteen gecompenseerd door een fijne en persoonlijke ontvangst. Op de achtergrond hoor je lounge muziek die voor mij persoonlijk iets te luid staat, aangezien ik soms moeite had om mijn tooggenoot te verstaan. Het lijkt een nieuwe trend die zich doorzet om het personeel aan te wakkeren met beats ten koste van een gezellig gesprek aan tafel of toog.

De temperatuur is aangenaam wat fijn is gezien de huidige koude temperaturen buiten. We zitten aan de toog van de open keuken wat ons een goed zicht geeft op de chef en zijn team. Het idee van chef Misera is dat hij contact wil met zijn gasten. “Ik wil mijn gasten kunnen zien en hun reacties voelen”. Chef Nicolas Misera, dewelke de artiestennaam van zijn vader Hans overnam die destijds de jongste Belgische sterrenchef was. Zijn vader had ook een liefde voor kunst en als eerbetoon aan zijn overleden vader nam hij deze zelfgekozen artiestennaam ook over. Als jonge gast wilde Nicolas al in de voetsporen van zijn vader treden. Hij stond ook voortdurend mee in de keuken voor hij zelf zijn opleiding in de hotelschool ging volgen. Volgens Nicolas heeft hij veel geleerd van zijn vader Hans en wil hij hem ook eren met een aantal gerechten op zijn kaart die van hem komen, om de herinnering levendig te houden.

Als apero nemen we een glas Albariño van Bodegas Castro Martin. Een Spaanse witte wijn uit de regio Rías Baixas, 8 euro per glas. Een fruitig minerale wijn met een stevige kruiding maar tegelijk ook mild in afdronk, een bijzondere balans van een lekker frisse en crèmeachtige afdronk met toetsen van citrus.

Amuses om de smaakpapillen al wat aan te scherpen zijn hier niet voorzien. Je kan zelf enkele hapjes kiezen om te nemen bij het aperitief (keuze uit 6 apero-gerechten tussen 17 euro en 39 euro). Dit is een ander uitgangspunt dewelke ik persoonlijk iets minder vind. Het lijkt een kleine moeite om als chef al één mini-signatuur voor te schotelen. Misschien wordt het een nieuwe trend waarbij nog meerdere restaurateurs dit zullen volgen. Maar voor mij blijft het nu nog wel beetje “Ryanair” aanvoelen, daar moet je ook voor alles (bij)betalen.

We besluiten om dan ook meteen een voorgerecht te bestellen, “CARABINEROS”, de coquille met venkel en gegrilde sla is perfect afgekruid 36 euro. Een sublieme cuisson van de coquille (zowel de koude als de warme versie). Er wordt hier duidelijk gewerkt met top producten. De heerlijke jus werd getrokken van de koppen van de gamberos. De toon is meteen gezet en de verwachtingen zijn hierdoor nog hoger.

We opteren om een tweede voorgerecht als tussengerecht (to share) te nemen zeg maar. Een tartaar van “Otoro Fatty Tuna beef” met mierikswortel en finger lime 36 euro. Bijzonder lekker gekruid, afgewerkt met een jus van mierikswortel en olie van dille. De tartaar van bavette is lekker fris en aangenaam in de mond. De jus is zeker een meerwaarde. Alle ingrediënten worden perfect gedoseerd.

Als hoofdgerecht neem ik Zeebaars met schorseneer, aardpeer, Zeeuwse mossel en kreeftenbearnaisse 55 euro.

Mooie presentatie op een zeer klassiek porseleinen bord. De cuisson van de zeebaars is TOP met opnieuw een perfecte kruiding. De jus van aangevuld met een apart geserveerde bearnaisse van kreeft is een absolute meerwaarde. Chef Nicolas weet met de ingrediënten en zijn finesse een hogere meerwaarde te creëren. Dit is koken op topniveau.

We opteren voor een glas witte wijn, Cuvée des Chamoz van Frédéric Lornet. Een Chardonnay uit de Jura van 2018, 11 euro per glas met een passende complexiteit.

Mijn tafelgenoot liet zich verleiden door de Tournedos Rossini met foie gras, herfsttruffel en een jus bordelaise 65 euro. Zonder dat de cuisson eigenlijk gevraagd werd is deze perfect. Ook een heel royaal stuk foie gras werd erbij gepresenteerd dat letterlijk smolt in de mond. Een glas rode wijn, Mauro 2020 van de gelijknamige Bodegas Mauro uit de Tudela de Duero en Traspinedo, 15 euro per glas bleek een perfecte match bij dit klassieke gerecht. Mauro is een van de betrouwbare huizen in de Spaanse wijnwereld. De wijn is gebotteld in april 2022, na 15 maanden vatrijping in Franse eiken vaten van verschillende ouderdommen. Het is een rode wijn die een stijl heeft gezet voor zijn persoonlijkheid en karakter. Gedomineerd door Tinta de Toro, een kloon van de Tempranillo druiven, is hij weelderig en zacht tegelijk, met tonen van rijp en expressief fruit.

Beide hoofdgerechten zijn eigenlijk met 1 woord te beschrijven, PERFECT.

De sommelier, Willem Broos, raadde op onze vraag de wijn aan voor bij het hoofdgerecht. Perfecte pairing. Hij bezit heel duidelijk de nodige vakkennis wat we altijd waarderen.

Als dessert gaan we voor de klassieker onder de klassiekers (goeie reden om de chef daar op te beoordelen), een Dame Blanche 15 euro. Mijn tafelgenoot gaat voor Zwarte woud (kers met mascarpone, chocolade en granité van koffie) 15 euro. Heerlijk een klassieke dame blanche met vers gedraaid vanille ijs, dat proef je meteen en een intense chocoladesaus. Gewoon zoals het moet zijn, niets op aan te merken. Het zwarte woud dessert van mijn tafelgenoot was niet alleen een pareltje voor het oog, de smaken waren volledig in balans en fris. Een mooie afsluiter van een heerlijke à la carte lunch.

We krijgen als mignardises nog een tartelette van kweeperen, een kastanjepraline en madeleines bij de thee aangeboden.

Fantastisch om nog eens op restaurant te kunnen gaan zonder dat we noodgedwongen het menu moeten nemen. Gewoon old-fashioned à la carte eten! Met de bedoeling van casual, ongedwongen en toch fine dining te serveren. Je kan hier dus alleen à la carte eten. Dit is op zich zeer complex voor de werking van de keuken,  maar met een beknopte kaart (keuze uit 4 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en kaas en/of 2 desserts), is dit wel werkbaar gehouden.

We merken pas achteraf dat op de rekening 4 glazen Bodegas Castro Martin Albariño 2021 Rias Baixas (8 euro per glas) aangerekend werden als 2 flessen wijn: 86 euro? Dit werd telefonisch gemeld door ons en het teveel betaalde geld (54 euro) kon worden afgehaald, zonder verontschuldiging.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 62/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 23/30 – totaal: 85/100