Minerva

Karel Oomstraat 36

2018 Antwerpen

79 /100

Type keuken:

Klassieke keuken

Sluitingsdagen:

Zaterdag - zondag
03/216.00.55 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Restaurant Minerva bevindt zich op de locatie in Berchem waar zich vroeger een Minerva-garage bevond. Het gebouw uit 1926 is met veel zorg heringericht, zonder aan de sfeermakende gedeelten te raken. Zo is de smeerput van weleer nog goed herkenbaar in de huidige architectuur. Alleen doet hij nu dienst als wijnkelder. Aan de muur hangen, naast een oude reclame van “de Belgische Rolls Royce” , ook nog andere prenten die de sfeer van het spijtig genoeg ter ziele gegane Antwerpse automerk oproepen. Er is een zee van ruimte en dat zorgt ervoor dat de tafels op comfortabele afstand van mekaar staan. Centraal in de eetzaal staat een werkeiland waar vis gefileerd wordt of vlees getrancheerd. Een boeiend schouwspel, want de zaalbrigade is ervaren en heeft alle technieken tot in de details in de vingers.

Wij bezochten Minerva op een maandagavond. Dat is – by the way- nog een sterk punt van dit restaurant. Zoek maar eens op hoeveel restaurants van dit niveau open zijn op maandag! We werden vriendelijk ontvangen en naar onze tafel geleid. het viergangenmenu aan 68 euro per persoon leek ons onmiddellijk een goede keuze.

Als aperitiefhapjes staan er bij onze aankomst al perskop met mosterd klaar, naast gemarineerde kerstomaatjes en heerlijk krokante knabbelgebakjes. Eens we besteld hebben, krijgen we nog een bordje met een proefportie Vitello tonnato, helemaal bereid volgens de regels van de kunst. Onze verwachtingen zijn hiermee meteen hoog gespannen.

Ons “Menu Minerva” opent met terrine van ganzenlever en zwarte beuling met crème van peer. De beuling is rijkelijk gelardeerd met foie gras en wordt geserveerd op een schijfje discreet getoast brood. De smeuïge texturen van de beuling en de ganzenlever gaan naadloos in mekaar over en de smaken vullen mekaar perfect aan. De compote-achtige structuur van de perencrème doet de rest. Om het feest compleet te maken komt er een glaasje discreet halfzoete Gewürztraminer 2016 van Weingut Pfirmann in de Pfalz bij.

Als tussengerecht volgt een moot Hamachi met choronsaus een variant op Béarnaise, maar met toevoeging van tomatenpasta n.v.d.r.) en spinazie. Hamachi is een van oorsprong Japanse vissoort, die op haar best is in de wintermaanden omdat de vissen dan vetter zijn om zich te wapenen tegen de koude. De cuisson van mijn moot is net iets te ver, maar bij mijn drie andere tafelgenoten i s ze perfect. De choronsaus is ronduit heerlijk: mooi gemonteerd en met een subtiele dragon-toets. Ook op de spinazie valt niets aan te merken. Als wijnarrangement selecteerde de sommelier Château Le Fagé, Bergerac AOP, Sauvignon Blanc van 2016.

Even later verschijnt ons hoofdgerecht: schouder van Iberico varken met een garnituur van knolselder en rode paprika en aardappelen in de schil. Met veel gevoel voor stijl wordt de schouder eerst in zijn geheel aan tafel gepresenteerd, alvorens hij ter plaatse wordt getrancheerd. Noem mij een nostalgicus, maar ik kan van dat schouwspel immens genieten. Vakmanschap mag geëtaleerd worden, vind ik, zeker als het met zoveel verve wordt uitgevoerd als hier bij Minerva. Het vlees is super mals en sappig. De saus, mooi ingekookt, brengt ons weerom in hogere sferen. Dit is genieten met een grote G. De begeleidende wijn is deze keer een Château de Cabriac ”Cuvée Tradition” 2013, Corbières AOP.

De laatste episode van ons Minerva-menu wordt op de kaart omschreven als “Chocolade en citrus-dessert”. Op ons bord verschijnt een compositie van chocolade-ijs, chocolademousse, gebrande hazelnoot , crème op basis van citrusvruchten en twee partjes clementine, ontdaan van hun jasje, zodat alleen het sensuele vruchtvlees overblijft. Een feest van smaken, temperatuurverschil en texturen, waarbij de citrustonen voor welkome frisheid zorgen. Een waardige afsluiter van dit menu.

Bij de koffie worden we nog verwend met een miniatuur crème brûlée waarin de heerlijke zuivere vanille-toets opvalt, en een parfait met Calvados.

Minerva is een adres om te koesteren. In een culinaire wereld waar trendy chefs mekaar verdringen met schuimpjes en fusion, bouwt men hier rustig verder op de traditie en ziet niet om. Dat maakt van Restaurant Minerva een rustpunt, waar het aangenaam tafelen is in een comfortabele omgeving, in de wetenschap dat al wat op het bord komt doordrongen is van klassiek vakmanschap en jarenlang opgebouwde culinaire virtuositeit. Gastvrouw An Feyens en gastheer Philip Iserbyt vormen, samen met Fernand De Buck een geolied zaalteam.

Onze beoordeling: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 54/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 - totaal: 79/100

Prijsindicatie (13-02-2018)

€ 40,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 52,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 68,00 diner menu (aantal gangen: 4)
€ 98,00 diner menu (incl. wijnarrangement)

€ 80,00 à la carte

€ 35,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 35,00 min. prijs / fles rode wijn
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Parking beschikbaar
Hotel in de buurt
Huiswijn aanwezig