Minerva

Adres

Karel Oomsstraat 36 , 2018 Antwerpen

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Patrick Verheire - Philip Iserbyt - gastvrouw An Feyens - chef de rang Fernand De Buck - sommelier Pol Van De Water

01/03/2022

Prijsindicatie

€ 40,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 59,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 70,00 dinner menu (aantal gangen: 4)

€ 110,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 95,00 à la carte

€ 42,50 min. prijs / fles witte wijn

€ 39,50 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Minerva

www.restaurantminerva.be
info@restaurantminerva.be
03/216.00.55

Sluitingsdagen

Zaterdag - zondag

Iedereen kent nog wel het prestigieuze Belgische automerk dat teloor ging in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In de Karel Oomstraat was vroeger een garage gevestigd waar in het begin zo’n 200 fietsen per week geproduceerd werden. Later werden hier ook de Minerva wagens hersteld. Wel in deze garage kan je lunchen of dineren. In het warme en gezellige kader, waar het industriële karakter behouden bleef met veel herinneringen uit de oude dagen, kan je genieten van een authentieke klassieke Franse keuken onder leiding van chef Patrick Verheire.

We worden zeer fijn ontvangen door chef de rang Fernand De Buck. Deze man is intussen 66 jaar en heeft een uitzonderlijke passie voor het beroep. Super klantvriendelijk en zijn enorme kennis en finesse straalt van hem af. We worden door hem begeleid naar de tafel alwaar kort erna gevraagd wordt naar ons aperitief. Een heerlijke Gin Tonic (Monkey 47) kan ik niet laten passeren.

Bij het aperitief worden meteen 2 amuses ingezet, rilette van eend op zeer klassieke wijze, op een augurk gepresenteerd, dit kan mij persoonlijk iets minder bekoren, maar de brandade van kabeljauw met aardappelchips is dan wel een schot in de roos.

Ondertussen worden huisgemaakte broodjes en Focaccia aan tafel gebracht samen met het bestelde water.

De gastvrouw, An Feyens, kwam ons persoonlijk het menu en de suggesties voorstellen op een enthousiaste en klantvriendelijke manier. We merkten op dat zij het bestek nog mastikeerde (= oppoetsen van het bestek) alvorens het op tafel werd gelegd. Het is hier nog echt een zeer klassieke bediening waar de klant zich nog gerespecteerd voelt. Alle tafels zijn tevens ingedekt met witte nappen, zilverbestek, … authentiek of klassiek zouden we het kunnen noemen, maar het verhoogt het tafelplezier van weleer.

We zijn toe aan het voorgerecht. Mijn tafelgenoot nam de coquilles met schorseneren en een verjus saus (sap van onrijpe druiven of andere vruchten, ter vervanging van citroen of azijn). De coquilles waren net iets te ver maar dat nam niet weg dat het geheel toch perfect was als smaakcombinatie. Er zat nog een heerlijke bite aan de schorseneren en de verjus saus was om duimen en vingers van af te likken. De chef Patrick Verheire is duidelijk gespecialiseerd in klassieke sauzen. En daar draait het hier allemaal om in restaurant Minerva. Back to the basics. De basisbereidingen, de klassiekers, het allerbegin van het koken. Daar zouden veel chefs toch af en toe eens terug naar moeten grijpen. Uiteindelijk is dit ons culinair erfgoed waar zoveel in zit en waar je zoveel smaakpapillen mee kan verleiden.

Ik zou nog bijna vergeten dat ik heb gekozen, zeg maar me heb laten verleiden door gastvrouw An, voor de eerste hopscheuten. Ze worden geserveerd met een door de chef zelf gerookte zalm en een gepocheerd eitje. Overheerlijke jus erbij en de lekkere crunchiness van de hoppescheuten zijn top. De iets magere start met de amuses wordt hier direct rechtgezet. De mooie bordpresentatie van beide gerechten nodigde zeker uit om meteen te beginnen.

Voor het hoofdgerecht heb ik gekozen voor de Pigeon à la presse. De duif wordt eerst klaargemaakt en gegaard in de oven. Ze wordt dan vervolgens vakkundig door chef de rang Fernand De Buck aan tafel versneden. Het karkas wordt dan nog authentiek door een pers gedaan waarbij de sappen worden gebruikt voor de saus. De saus wordt dan aan tafel gemonteerd. Fantastisch van smaak en wederom de terugkeer naar het klassieke. Niet alleen de bereiding maar ook het afmaken van de saus en het versnijden aan tafel katapulteert ons terug in de tijd. Waar vind je dat nog tegenwoordig? Het is gewoon een beleving op zich. De duif is nog perfect rosé met een top garing. De gestoofde savooikool en de Pomme Maxim’s (een creatie van restaurant Maxim’s in Parijs) zijn een mooie en voortreffelijke combinatie. Top gerecht.

Mijn tafelgenoot nam de Entrecôte van Black Angus Aberdeen. Deze werd, net als de duif, eerst aan tafel gepresenteerd waarna het vlees ook weer door de chef de rang Fernand De Buck versneden werd in de zaal. Geserveerd met een witloofsalade, verse frieten en een bordelaise saus, meer hoeft dat niet te zijn. Mag ik het woord klassiek nog eens op tafel gooien. Top gewoon. We vroegen nog een beetje mayonaise voor bij de frietjes en wat dacht je, ze openen een potje in de keuken. Een goeie lepel in een kommetje en klaar. Nee toch, was je even vergeten dat we hier in een op en top klassieke Franse keuken zitten. De mayonaise werd à la minute in de keuken vers opgeklopt. Super toch?

Intussen merken we ook op dat er nog meer versnijdingen à table gebeuren. Het melklam. de zeebaars in zoutkorst, … er zijn nog (té) weinig restaurants in België waar dat de dag van vandaag aangeboden wordt.

Het sluitstuk van onze lunch, het dessert. Mijn tafelgenoot gaat voor de klassiekers onder de klassiekers, een Dame Blanche met verse chocoladesaus. Het ijs is, uiteraard, vers gedraaid. Je ziet echt nog de zwarte vanillepuntjes in het ijs zitten. Ik val in herhaling maar ga het woord toch nog eens in de groep gooien, authentiek. Gewoon zoals het moet zijn.

Ikzelf heb me wederom laten verleiden door de gastvrouw. Ze bood me de primeur rabarber aan. Deze is roze en werd opgelegd en gedroogd geserveerd. Tezamen met een overheerlijke parfait van mascarpone en meringue. Dit is een super afsluiter van deze maaltijd, niet te zoet, beetje zurigheid, subliem. We sluiten af met een thee uit de originele theekaart met keuze uit  … en enkele huisbereide mignardises. Een minpunt is wel dat dit klassieke restaurant zowel voor de lunch als voor het diner gesmaakt wordt door een vast cliënteel en tijdig reserveren is dan ook de boodschap.

Klimaat Keuken !

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 56/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 26/30 – totaal: 82/100