Markt XI

Adres

Driftweg 11 , 8420 De Haan

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Benny Van Torre - gastvrouw en sommelier Katrijn Blondé

03/05/2025

Prijsindicatie

€ 99,00 lunch menu (aantal gangen: 4)

€ 149,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 129,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 185,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 75,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 75,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Markt XI

www.markt11.be
info@markt11.be
059/43.44.44

Sluitingsdagen

Zondag - maandag - dinsdagmiddag - donderdag

Op een zaterdagavond bezoeken we restaurant Markt XI in De Haan. De deuren gingen stipt om 19 uur open, de chef Benny Van Torre, in hoogst eigen persoon kwam de deur ontgrendelen. Ook van de gastvrouw kregen we een warm en vriendelijk onthaal. We worden hoffelijk naar onze tafel begeleid. We krijgen een mooie ronde tafel toegewezen. Het aperitief wordt opgenomen en kort daarop vakkundig geserveerd. Er wordt nog nagevraagd naar de allergieën die op voorhand waren doorgegeven en er wordt ons verzekerd dat hiermee rekening zal gehouden worden. Op zaterdagavond wordt uitsluitend een 6-gangen menu geserveerd, geen keuzestress.

De aperitief hapjes volgen elkaar vlot op, het is een mooie combinatie van land- en zee-smaken. Daarna volgt het eerste voorgerecht, omschreven als Hamachi “Zeeland” Combava Venkel Radijs Yuzu kosho. Geelvin-makreel uit Zeeland werd geserveerd met een Japanse kruiding (chilipeper – Yuzuschil en zout) die gefermenteerd was. De frisse toets komt van de Aziatische citrusvrucht Combava. Een top combinatie die de eetlust nog meer opwekte. De smaakpapillen zijn helemaal wakker gemaakt.

Als eerste tussengerecht genieten we van een pure Langoustine “Noorwegen” Lardo Wortel Butternut Spitskool. Een mooi stukje Noordzee langoustine afgewerkt met een stukje gebakken varkensrug -spek wat volgens mijn tafelgenoten mooi krokant gebakken was. De bijhorende jus van langoustine met wortel en spitskool garnituren was in een perfecte symbiose met de langoustine. Het tweede tussengerecht zijn Asperges “Pertuis” zeebarbeel Rucola Amandel Verjus. Deze Zuidfranse asperges van aan de voet van het Luburonbergmassief waren boterzacht in combinatie met de Zeebarbeel uit onze Noordzee met een op-geschuimde saus met “Verjus”. Dit is opnieuw een gerecht in perfecte balans, alweer verwennerij.

Het hoofdgerecht wordt aangekondigd als Lam “Pré-salé“ Artisjok Morielje Edamame. Het lamsvlees was perfect gegaard en de garnituren pasten heel mooi bij het pré-salé lam dat centraal staat in dit gerecht met een klassieke bijhorende lamsjus. Hier is werkelijk niks op aan te merken, alle puzzelstukjes in dit gerecht passen.

Daarna volgen nog 2 desserten om duimen en vingers van af te likken. Eerst Chocolade “Sao Thomé” Peer Hazelnoot Amalfi citroen. Sao Thomé was de plaats waar de eerste chocolade vanuit Brazilië werd ingevoerd in het Afrikaanse continent begin 19de eeuw. Met zijn specifieke sterke smaak is deze chocolade perfect voor pairings met fruit met een matige tot hoge zuurheid. Het was wonderlijk goed geslaagd in dit sublieme nagerecht. Daarna Aardbei “Gariguette” Rabarber Hibiscus Mascarpone Vanille, als afsluiter van deze maaltijd kan dit wel tellen. De Zuidfranse aardbeien die nu al heel rijp zijn en geslaagd waren in combinatie met de licht zure rabarber. Ook de zachte mascarpone vervolledigde de totale smaakbeleving, de krokante toets kwam van het sublieme suikerwerk die het visueel ook mooi maakt. We namen geen thee of koffie.

Markt XI heeft een mooi kader om gastronomisch verwend te worden. Het interieur kan als nieuw – klassiek – modern omschreven worden, waar de gerechten de hoofdrol in kunnen spelen.
Katrijn en Benny stoppen hier hun hart en ziel in en dat voel je, dat proef je. Met de middelen die ze hebben en de beperkingen die het historische pand heeft, slagen ze er toch in om een topprestatie te leveren. De prijs kwaliteit verhouding zit heel goed en als gast zijnde het lijkt me voor hen een huzaren stuk om dit, elke dag opnieuw, voor elkaar te krijgen. Ze verdienen samen alleen maar lof en waardering voor de totaalbeleving die ze aan hun gasten aanbieden, voor ons een favoriet.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 62/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 – totaal: 87/100