Maison Colette

Adres

De Trannoyplein 17 , 2260 Westerlo

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Thijs Vervloet - gastvrouw Lore Leys - sommelier Tom Ieven - sommelier Jessica Klook

12/06/2025

Prijsindicatie

€ 155,00 Niet op zaterdagmiddag en zondagmiddag lunch menu (aantal gangen: 4)

€ 230,00 dinner menu (aantal gangen: 7)

€ 330,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 225,00 à la carte

€ 95,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 95,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Maison Colette

www.maison-colette.be
info@maison-colette.be
014/72.29.05

Sluitingsdagen

Zondagavond - maandag - dinsdag

Enkele jaren geleden startte chef Thijs Vervloet in het centrum van Westerlo om via een omweg langs Averbode met Colette De Vijvers in het domein van de prinselijke familie De Merode ten slotte thuis te komen in een dokterswoning van 1910 in Tongerlo/Westerlo. De verbouwing werd uitgevoerd in 9 maanden en resulteert in een soort van landelijke mini-Ritz. Er is veel aandacht voor de authentieke elementen maar ook voor vernieuwing. Om het met hun eigen woorden te zeggen: “een huis vol liefde voor smaak en gastvrijheid”.

Bij Maison Colette in Tongerlo werken chef Thijs Vervloet en gastvrouw Lore Leys samen om hun gasten een onvergetelijke culinaire ervaring te bieden. Chef Thijs Vervloet staat bekend om zijn verfijnde gastronomie met creatieve en smaakvolle gerechten, waarbij hij met passie en vakmanschap, maar ook met traditie en innovatie de beste ingrediënten tot leven brengt. Lore, als gastvrouw, zorgt ervoor dat je je meteen welkom voelt en dat je je helemaal thuis voelt tijdens je bezoek. Samen creëren ze een warme en gezellige sfeer, waarin genieten van heerlijk eten centraal staat. Een perfecte combinatie met zowel eetgelegenheden binnen als buiten, een chef’s table aan de indrukwekkende keuken en een Ritz waardig privésalon Anna voor 8 tot 16 personen met private terras!

We starten met aperitief op het terras en na een verfrissing voor onze handen laten we sommelier Tom Ieven meteen een arsenaal aan aperitieven voorstellen, allemaal verleidelijk, maar we kiezen uitzonderlijk voor een niet-alcoholisch aperitief dat hij zelf creëerde samen met het jeneverhuis Fryns uit Hasselt die zich ook succesvol smijten op de O% alcohol markt. Het is fris, mooi rood dankzij de red love appelen met een zuur accent waar de ene al meer fan van is dan de andere. Het enthousiasme van Tom Ieven is even groot voor niet-alcoholische dranken als voor de champagnes en de sublieme wijnkaart.

Bij het aperitief worden we getrakteerd op een toast met gekonfijte aubergine, ansjovis en rode paprika, gepresenteerd op een zilveren schaal. De toon is meteen gezet. Het flatbread met kruiden is gebleven en presenteert ook nog steeds mooi. Daarna volgt een tartelette met een tartaar van dorade en een mousse van kippenlever, een gelee van tomaten, tomatengazpacho met een mosterd-sorbet en basilicumolie. We wanen ons nu al aan de Middellandse zee, een aperohapje met zee-egel in flan en een emulsie of mousseline van zee-egel versterken het gevoel. Daarna worden we vakkundig naar Vlaanderen geloodst met een ravioli gevuld met varkenspoot met dragon en overgoten met een consommé van varken. Onze smaakpapillen zijn verwend terwijl uit het gras zachte achtergrondmuziek wordt getoverd die ook bij onze aankomst op de parking uit het gras opsteeg.

Chef Vervloet komt aan elke tafel het menu voorstellen alsook suggesties die hij zomaar uit zijn mauw kan schudden. We gaan voor een à la carte beleving en starten met kreeft in verschillende bereidingen waar de chef moeiteloos koude en warme bereidingen combineert, schitterende smaakcombinaties brengt en als het ware schilderijen op elk bord tovert en aan de andere kant van de tafel een risotto van girolles of cantharellen. Ook de risotto wordt bijzonder mooi gepresenteerd en de smaken zijn ook allemaal uitgekiend en zalig lekker. We selecteren bij het gerecht 2 verschillende witte wijnen per glas, een Meursault Clos du Murger van Albert Grivault 2023 en een witte Bordeaux Les Charmes-Godard uit de stal van Nicolas Thienpont met Sauvignon Blanc druiven in de hoofdrol. Beide wijnen zijn perfecte begeleiders van onze voorgerechten. De cuisson van de kreeft is perfect net als de smeuïgheid en de gaarheid van de risotto.

Als hoofdgerecht kiezen we zonnevis met een Mediterraan parfum en Europees rund met slahart, Vlaamse tomatensalade, een toast met merg, graanmosterd, verse frieten en bakjus, een ware delicatesse met ongelooflijk mals vlees en opnieuw een perfecte garing van de vis. Het is duidelijk dat hier uitsluitend met topproducten wordt gewerkt, geen compromissen voor chef Thijs Vervloet die het vak van zijn grootmoeder Colette en overgrootmoeder Anna in zijn DNA heeft. De synergie van het zaal- en keukenteam versterken zonder twijfel het effect van deze topbeleving.

Er is geen honger meer voor een dessert, maar zin nog wel, het wordt een kleine coupe met rood fruit, vanille ijs en een coulis van rood fruit, een schitterende zomerse afsluiter.

Bij de thee of koffie wordt nog de mignardises-kar voorgereden alsof er geen einde komt aan de verwennerijen met keuze uit meer dan 10 zoeternijen. Meer dan tevreden hebben we ervoor gekozen om te blijven overnachten in één van de luxueus geïnstalleerde kamers (met een score van 95/100 van Hotel Inspector). Niet alleen is er oog voor detail, maar ook een unieke samenwerking met Belgische merken van het begin tot het einde en bovendien het accent op lokale leveranciers van de tafeldecoratie tot de kunstwerken in de tuin. Het ontbijt wordt op het gevraagde uur naar de kamer gebracht en naar wens uitgevoerd dankzij een lijstje dat de avond tevoren kan ingevuld worden. Deze totaalbeleving zal ons nog lang bijblijven en is een aanrader voor iedereen die weet te genieten van gastronomie op het hoogste niveau.

Thijs Vervloet is een terechte Ambassadeur Vlaams Culinair Erfgoed.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 68/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 29/30 – totaal: 97/100

met dank aan Kris Vlegels voor de foto van het team Maison Colette