Lys d'Or

Adres

Charles de Kerchovelaan 81 , 9000 Gent

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Ignace Wattenberge - sommelier Lisa Vanderstraeten

21/04/2023

Prijsindicatie

€ 49,00 (85,00 ALL IN) lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 85,00 ALL IN lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 92,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 137,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 140,00 à la carte

€ 55,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 55,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Lys d'Or

www.lysdor.be
info@lysdor.be
09/430.11.30

Sluitingsdagen

Woensdag - zaterdagmiddag - zondag

Lys d’Or brengt een Belgisch-Franse kwaliteits- en belevingskeuken in een verrassend, kunstzinnig kader. Dit staat er te lezen op hun website. Het interieur werd klassevol en inderdaad kunstzinnig ingericht. De gasten worden onmiddellijk in een leuke en aangename sfeer ondergedompeld. We werden fijn ontvangen, onze jassen werden aangenomen en de gastvrouw begeleidde ons naar de tafel. We werden gevraagd naar een aperitief en volgen de suggestie van de sommelier: een glas champagne Laurent Lequart. Deze Blanc de Blancs is een zuivere Chardonnay uit de Marnevallei, die profiteert van de klei-kalksteenbodem om een mooie aromatische complexiteit te bieden die vooral atypisch is. In de neus geeft deze Champagne een fijne en delicate bloemengeur. In de mond komt de gastronomische kant volledig tot uiting met toetsen van wit fruit en citrusvruchten, versterkt door een vleugje verse boter en gebak. De bubbels zijn fijn en romig.

Het is tijd om onze smaakpapillen wat aan te scherpen en de eerste drie amuses worden ingezet Scheermes – citrus – misoschuim, Moderne versie van Caeser salade en Roulade van gepekelde en gedroogde Holstein. Spijtig genoeg waren ze toch een beetje flets. De vierde amuse, een versie van ossentong in Madeirasaus zag er bijzonder leuk en ook veelbelovend uit. Je moest een bolletje openprikken en de Madeirasaus liep vervolgens over het gerecht. Leuk bedacht en zeer lekker van smaak. De hapjes waren een beetje onder de verwachting, voor onze smaak mochten de amuses meer gekruid worden. We laten het niet aan ons hart komen en kijken uit naar het vervolg.

Het eerste voorgerecht wordt geserveerd. Een Tartaar van makreel, groene appel en dashigelei met een saus van ansjovis en kappers. Het is een mooi bord met frisse smaken. De tartaar had naar mijn gevoel wel iets fijner gesneden mogen worden maar was wel goed afgekruid. Een extra zuurtje had nog wel een surplus geweest om dit gerecht iets meer pit te geven.

De chef heeft op zijn menu een ‘catch of the day’ staan. Dat is voor vandaag de Rode poon met paksoi, beukenzwam, beurre blanc van algen en krokante sponszwam. Wederom een mooi gepresenteerd bord. De cuisson van de rode poon is goed en het is “perfect” gekruid. Het krokantje is wel ietsje droog in de mond en niet echt een meerwaarde tenzij voor de presentatie.

We laten ons een aangepaste witte wijn voorstellen door de sommelier Lisa Vanderstraeten die bij beide gerechten zou passen. Zij stelde ons een Riesling van Salomon Undhof uit Kremstal voor van 2020. Deze zuivere en droge Oostenrijkse heeft een prachtige mineraliteit en ragfijne zuren. In het glas een heldere licht geel-groene kleur en zuivere aroma’s met smaken van steenvruchten, mango en citrus, match met het gerecht geslaagd.

Als tussengerecht kregen we Mechelse asperge met een gepekelde eierdooier, daslook en morille, olie van bosui en schuim van asperges. Het oog wil altijd wat en daar slaagt chef Ignace Wattenberge wel telkens in. Hij heeft ook niet voor niets in 2018 de wedstrijd ‘Eerste kok van België’ gewonnen. De asperge was ‘Stonehenge’ gezet op het bord. Ze waren op het randje van ‘juist niet té ver’. Overall wel een heerlijk gerecht en een leuke variant op de klassieke à la Flamande versie.

We lieten ons verleiden om een extra gang te bestellen. De chef schotelde ons 3 bereidingen van langoustine voor in één gerecht: Ravioli van langoustine met prei en Guanciale, een gezouten varkenswang in een consommé van langoustine geparfumeerd met limoenblad en daarbij een krokant gebakken langoustine. De consommé was krachtig, de ravioli lekker gevuld maar de krokant gebakken langoustine was nog té rauw van binnen. Al bij al een sober bordje. De aangepaste wijn hierbij is een Bourgogne Aligoté van het huis Marc Colin van 2019. Deze witte wijn van de Aligoté druif is rijk van structuur en smaak en heeft aroma’s van wit fruit. De wijn heeft een mooie mineraliteit, die zorgt voor veel finesse en fraîcheur en is een fantastische pairing bij dit gerecht.

Chef Wattenberge serveert ons vervolgens drie bereidingen van lam. Traag gegaarde en krokant gebakken lamsschouder, een stuk lamsfilet, een saus van lam met Arabische kruiden, gekonfijte citroen en een fregola met gerookte olie van de puntpaprika. Een mooi gepresenteerd bord. De garing van het lam was wel goed maar verder missen we opnieuw kruiding.

Voor dit hoofdgerecht met lam in drie bereidingen, laten we de sommelier ons terug een wijn voorstellen. Zij stelde een Les Argiles 2020 voor van het huis Raymond Usseglio. Een Côte du Rhône die een blend is van Grenache, Syrah en Cinsault. In de aanzet hebben we rijpe blauwe vruchten zoals cassis en braambessen met een kruidige ondertoon. Er volgt een lichte pepertoets die eigen is aan de Syrah. De tannines en zuren zijn perfect in balans en opnieuw een goede harmonie tussen wijn en gerecht.

We zijn toe aan de afsluiter van de maaltijd met zijn ups en downs. Met een Citroenverbena, Gariguette aardbeien, een brownie van witte chocolade en sorbet van mascarpone weet de chef ons een heerlijke geweldig lekkere afsluiter van de maaltijd voor te schotelen met frisse smaken en diverse texturen.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 52/70 – wijnkaart, bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne: 24/30 – totaal: 76/100