Le Julien

Adres

Prinsenstraat 9 , 9880 Aalter - Lotenhulle

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Davy Devlieghere - gastvrouw Marie-Julie Haeck - sommelier Femke Colenbie

31/07/2025

Prijsindicatie

€ 115,00 lunch menu (aantal gangen: 4)

€ 150,00 dinner menu (aantal gangen: 7)

€ 235,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 190,00 à la carte

€ 60.00 min. prijs / fles witte wijn

€ 65,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Le Julien

www.lejulien.be
info@lejulien.be
09/324.43.11

Sluitingsdagen

Zaterdagmiddag - zondag - maandag

Restaurant Le Julien verwelkomt zijn gasten op een nieuwe locatie in Aalter, waar verfijnde gastronomie en warme gastvrijheid samenkomen in een prachtig ingericht pand. Het stijlvolle strakke interieur ademt klasse, met een uitnodigend terras en een open inkijk in de professionele keuken, waar het culinaire vakmanschap meteen zichtbaar wordt.

De ontvangst door de gastvrouw Marie-Julie Haeck is hartelijk en zij begeleidt ons enthousiast naar onze tafel. Meteen wordt er gevraagd of we een glas plat of bruisend water wensen als eerste teken van de verzorgde aanpak. Hoewel een indrukwekkende champagnekar al meteen in het oog springt, starten we de lunch met een niet-alcoholisch aperitief, een mocktail van rode vruchten en rozemarijn en een tomatensap. Het eerste aperitiefhapje — een cannelloni van varkenswang met citroengras — zet meteen de toon: gedurfd, verfijnd en bijzonder smaakvol met een knipoog naar de jeugd van chef Davy Devlieghere, zijn ouders waren namelijk varkensboeren.

Daarna volgt een tataki van Black Angus met pinda, samen met een originele tartelette van de lokale 36 maanden gerijpte Boeren Jan-kaas, en Siciliaanse caponata, een salade van gekookte groenten (met onder meer paprika, aubergine, tomaat) en ansjovis, een harmonie van smaken met lokale roots en internationale finesse.

De warme appetizer is een Guyoza of Japanse ravioli gevuld met gelakte Oosterschelde paling en erwten overgoten met een krachtige bouillon van paling op smaak gebracht met soja — een diep, gelaagd gerecht dat zowel comfort als verfijning uitstraalt. De gastvrouw brengt op onze vraag ondertussen de wijnkaart op een bijzettafel, dit verdient een pluim, comfortabel en netjes en tegelijkertijd geen gevecht op onze gedekte tafel met de gevarieerde wijnkaart. We besluiten om elk één glas witte wijn te kiezen en bij het hoofdgerecht één glas rode wijn.

Vóór het eerste voorgerecht wordt er een warme handdoek aangereikt met een subtiel parfum van geperste voorjaarsbladeren van de amberboom uit de tuin — een detail dat getuigt van oog voor beleving. De broodkar daarna biedt keuze uit rozemarijn-focaccia of twee soorten desembrood (rogge of tarwe met spelt), geserveerd met gezouten boter en een zelf afgewerkte variant met pompoen- en zonnebloempitten. En alsof dat nog niet voldoende is wordt op elke tafel een brioche van bladerdeeg gezet.

Dan volgt een indrukwekkend eerste voorgerecht met Europese kreeft in twee bereidingen: enerzijds met wortel en lavasolie, anderzijds een verfijnde tartelette met kreeftenmayonaise en scharenvlees. De opbouw, de smaken en de presentatie zijn topniveau. Zowel de witte Bourgogne Pernand Vergelesses Les Cloux van Domaine Rollin Père & Fils 2022 als de Pouilly Fumé “Buisson Renard” van Domaine Didier Dagueneau 2020 blijken uitmuntende keuzes te zijn. De sommelier geeft vakkundig een kort woordje uitleg waaruit vooral haar passie voor wijn naar voren komt.

Het tweede voorgerecht is een elegante ravioli gevuld met lamsoor, afgewerkt met een saus van Franse forel, foreleitjes en bouchonmosselen — opnieuw een delicaat samenspel van smaken. Chef Davy Devlieghere en zijn keukenteam blijven zorgen voor gerechten die bijzonder harmonieus en geraffineerd zijn.

Als laatste tussengerecht wordt Noordzeekrab op sublieme wijze verwerkt: eerst gegaard op zijn geheel, daarna gestoomd in een courgettebloem met krabbenvocht. Aan tafel wordt een luchtige mousseline van krab toegevoegd, begeleid door een aparte garnituur van gepekelde courgette, cashew en pompelmoes. Finesses die het gerecht naar een hoger niveau tillen, hoewel we hier een beetje textuur misten en het geheel was een beetje waterachtig door het stomen maar de uitmuntende mousseline maakte veel goed.

Het hoofdgerecht, een filet van Anjou-duif, gerijpt op karkas, wordt gepresenteerd met een compote van bouten en lever, zwarte lookcrème, beurre blanc en een intense duivenjus. Een creatie van zoete aardappel maakt het geheel af. De garing is perfect, de saus onweerstaanbaar. Het glas Els Pics 2021 Prioratwijn van Bodegas Mas Alta in Spanje is een voltreffer die een super match is bij dit gerecht.

Als dessert volgt een elegante ode aan Paris-Brest: een halve soezenklassieker met pralinévulling met hazelnoot, vergezeld van een quenelle van vers gedraaid vanille-ijs en een decadente chocoladesaus met salted caramel.

We sluiten deze succesvolle lunch af met een reeks huisgemaakte mignardises bij de koffie of thee: een mini-café glacé met noten, mellow cake, cannelé de Bordeaux, een creatieve tiramisu en een verrassende chocoladetaart met yuzu als ultiem slotakkoord.

Restaurant Julien in Aalter is een absolute aanrader voor wie houdt van een totaalbeleving — met doordachte details, uitzonderlijke smaken en een warme, verfijnde sfeer. Een lunch of diner hier is niet zomaar een maaltijd, maar een gastronomisch verhaal dat je nog lang bijblijft. We danken het zaal-en keukenteam voor hun symbiose en ook de moeite om rekening te houden met de vooraf opgegeven allergieën.

Met dank aan fotograaf Tom Corremans voor de foto van het hele team van restaurant Le Julien.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 62/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 26/30 – totaal: 88/100