La Villa Lorraine By Yves Mattagne

Adres

Diesdellelaan 75 , 1000 Brussel

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Chef exécutif : Yves Mattagne - Chef des cuisines : Charles Broutard - Chef pâtissier : Alix Raddas - Gastheer : Fabrice d'Hulster

10/09/2021

Prijsindicatie

€ 85,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 130,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 215,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 320,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 165,00 à la carte

€ 65,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 65,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer La Villa Lorraine By Yves Mattagne

www.lavillalorraine.be
info@villalorraine.be
02/374.31.63

Sluitingsdagen

Zondag - maandag - dinsdagmiddag - zaterdagmiddag

Op een vrijdag richting Brussel rijden vraagt toewijding en moed, maar wees gerust, het is de beloning dubbel en dik waard!

La Villa Lorraine een bastion onder de Brusselse restaurants doet haar naam alle eer aan, na een grondige zeer smaakvolle herinrichting en conceptvernieuwing waardoor de zaak wordt opgedeeld in een bistro-gedeelte en een restaurant gedeelte, worden we met stijl ontvangen. Dit deel van Brussel is zeker ook vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, maar met de wagen eens ter plaatse is het al genieten. De voiturier of parkeerservice zorgt voor het parkeren van uw auto en als het regent wordt er meteen ook gezorgd voor een paraplubegeleiding van de auto naar de ingang, het geeft een rode loper gevoel, maar tegelijk lijkt het restaurant toegankelijker geworden, een deel van het personeel draagt bretellen en sportschoenen, net als de chef zelf met sportschoenen, die samen met zijn brigade een deel van de klanten verwelkomt. De aangenaamste verrassing is dat onze gastvrouw perfect tweetalig is, iets wat we al lang niet meer ervaren hebben in de Brusselse gastronomie en ons met veel enthousiasme naar onze tafel begeleidt.

De assistent sommelier van dienst Simon Peru zorgt meteen voor water dat geschonken wordt in kleurrijke designglazen. Later merken we dat hij erg gepassioneerd is in zijn job en met een jeugdig enthousiasme champagne en wijnen kan voorstellen. Niet alleen zijn kennis maar tevens zijn klantvriendelijkheid vallen op, we wensen hem een succesvolle toekomst toe.

De gastvrouw Lisa De Weeghe stelt het menu “Inspiration” voor en geeft een woordje uitleg bij de menukaart waarop de à la carte signatuurgerechten van Yves Mattagne gelukkig gebleven zijn. We kiezen het 4-gangen menu en herinneren eraan dat één persoon enkele allergieën heeft, voor alle gerechten wordt hiermee rekening gehouden. Dus wordt één en ander omgegooid aangezien in sommige gerechten de allergie-ingrediënten smaakbepalend zijn.

Als aperitiefhapje wordt eigenlijk al bijna één gang geserveerd, we genieten van Hamachi of geelvinmakreel heel natuurlijk overgoten met kambucha, een drank gebaseerd op een fermentatie van thee door azijnzuurbacteriën en er worden aan tafel nog enkele droogijsparels, gemaakt van tomaat, aan toegevoegd voor een visueel dampend schouwspel. De smaken zijn perfect en dit aperitiefhapje laat meteen het talent zien van de chef en zijn team. Éen aperitiefhapje dat de perfectie benaderd, meer hoeft dat niet te zijn. Ook het zuurdesembrood dat lauwwarm op tafel wordt geplaatst is een meerwaarde.

We gaan meteen voor wijn en zoeken onze weg door de indrukwekkende wijnkaart, waar ook wijnen voor minder dan 55 euro worden aangeboden. Echter de Portugese wijn die we selecteerden bleek niet meer in voorraad te zijn en de hoofdsommelier maakte ook weinig aanstalten om een andere suggestie te maken. Her en der merken we op dat er toch wat wijnen van oudere jaargangen worden aangeboden, om dit te vermijden, kiezen we wijn per glas. Een Langhe Arneis van Cordero di Montezemolo van 2020, prijs 11 euro per glas blijkt een frisse startwijn. De tweede wijn een Viognier uit de Rhône van het huis Ogier, 16 euro/glas was eveneens niet beschikbaar maar werd vervangen door de Viognier Clos Bellane van 2018, Côtes du Rhône Villages Valréas die een zeer harmonieus resultaat leverde bij de gerechten. We vroegen meteen ook om bij het hoofdgerecht een glas Meursault, van Vincent Bachelet te serveren, 24 euro per glas, maar dit werd niet begrepen door de Sommelier of vergeten, maar wees gerust we hebben geen dorst geleden.

Het voorgerecht was Kaviaar Dauricus, een kaviaarsoort van steur uit de rivier Amoer tussen de grens van Rusland en China met grote en lichtere korrels, hierbij werd krab, een crème van ratte-aardappelen en een krokant van parmezaan geserveerd. Dit is zonder twijfel het betere werk, we genieten verder.

Als tweede voorgerecht is er de gebakken Langoustine met gebakken ganzenlever, kleine wortel, pompelmoes en passievrucht. Echt foutloos, de cuisson van de ganzenlever is subliem en slechts weinig chefs weten dit feilloos te maken. De saus bij dit gerecht zorgt ervoor dat er een wisselwerking is tussen alle ingrediënten om het geheel naar een hoger niveau te tillen. Proficiat.

Het hoofdgerecht wordt lichtjes aangepast door mijn opgegeven allergie en er wordt een zeetong in plaats van lijngevangen baars geserveerd met prei, romanesco, ui en sluimererwt met aardappel geserveerd en een fantastische mousseline van hazelnootboter.

Ondertussen zien we dat onze buren à la carte besteld hebben en eerst genieten van Koningskrab uit de Noordelijke Ijszee gegrild met boter en Malabar peper. Een indrukwekkende portie met 5 behoorlijke stukken, prijs 76 euro. Daarna kiezen ze voor het signatuurgerecht gegrilde tarbot met béarnaise van oesters en béarnaise van kreeft, 85 euro. Ik hoor u denken dat zijn stevige prijzen, maar als u deze porties zou zien en de zorg waarmee de gerechten zijn bereid en de tarbot in de zaal wordt gefileerd, dan is dit vakmanschap en daar hangt terecht een prijskaartje aan. Ook een lijngevangen zeebaars in zoutkorst met olijfolie of een witte botersaus zien we passeren en deze wordt eveneens in de zaal uit de zoutkorst gehaald en voor 2 personen geserveerd. Yves Mattagne staat erop dat dit aan tafel wordt geserveerd en de gastvrouw doet dit met glans. Misschien heeft ze nog niet de routine opgebouwd die sommige Maîtres d’Hôtel na een carrière vertonen, maar ze heeft er zeker talent voor en zal alleen nog beter worden, je merkt aan alles dat ze dit ook zelf wil.

Tenslotte volgt nog een prédessert, geitekaas met een verse vijg overgoten met frambozenzalf, dit is bijzonder zoet maar een perfect overgang van zomer naar herfst, het seizoen waar we in zitten. Daarna volgt een amandelgebak met zanddeeg, jasmijn, blauwe bessen en een coulis van rood fruit. Een uiterst licht dessert met zeer fijne smaken, zeer geslaagd na deze succesvolle lunch. Aangepast kon ook een Dame Blanche gekozen worden en kaas voor het dessert is ook een optie (25 euro) waar we deze keer niet zijn op ingegaan. Als mignardises werd nog een kleine vanille-éclair gebracht en een smoutebol overgoten met een caramel van boter en bruin bier. Beiden waren zeer lekker, maar we begrijpen de hype rond de smoutebol niet zo goed, overal, maar dan ook in elk restaurant waar we de laatste tijd uitgebreid tafelden werden smoutebollen geserveerd na een doorgaans uitgebreid menu en dessert, trop is teveel en teveel is trop, maar ere wie ere toekomt, deze smoutebol is veruit de beste die we ooit kregen. Een groet van de chef zelf aan elke tafel maakte van deze belevenis een topervaring waarvoor we graag de files trotseren.

Klimaat keuken !

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 65/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 – totaal: 90/100