La Rigue by Peter Goossens

Adres

Elizabetlaan 160 , 8300 Knokke-Heist

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Jochen Provoost - Peter Goossens - General manager Yannick Bouts - Maître d'Hotel Kevin Gijsembergt - Sommelier Simon de Tavernier

08/12/2023

Prijsindicatie


€ 110,00 à la carte

€ 75,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 75,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer La Rigue by Peter Goossens

www.la-rigue.be
info@la-reserve.be
050/61.06.06

Sluitingsdagen

Maandag - dinsdag

Geniet mee van luxe aan zee!

Over het (ver)nieuw(e)(de) hotel La Réserve Resort in Knokke-Heist is al veel gezegd en geschreven. Het blijft een indrukwekkend en adembenemend groots hotel met een interieur van topkwaliteit dat luxe uitstraalt en volgens ons zonder meer het mooiste hotel van België is met dank aan de investeringen van Marc Coucke en Bart Versluys.

Achter de monumentale inkomhal met open haard bevindt zich La Rigue waarvoor Chef Peter Goossens een geslaagd culinair concept heeft uitgewerkt. Samen met Yannick Bouts die al eerder tot General Manager van het jaar werd uitgeroepen door Foodtaster, hebben ze hier opnieuw een bijzonder sterke prestatie geleverd, niet alleen voor de beleving van het restaurant maar ook voor het hotel. Zonder pauze zijn beide heren blijven sleutelen aan het concept van La Rigue tot een succesverhaal. Een half jaar na de opening van deze luxebrasserie of dit luxerestaurant door chef Peter Goossens die de Foodtaster titel ontving van Ere-Ambassadeur voor Vlaams Culinair Erfgoed, laten we je meegenieten van onze ervaring.

Wanneer je binnentreedt in het restaurant valt de enorme ruimtelijkheid op, waar kosten noch moeite gespaard werden. Wat een transformatie. Het is een uiterst gezellig restaurant in een mooi kader dat uniek werd aangekleed dankzij een verfijnde interieurarchitectuur gerealiseerd door een samenwerking tussen Glenn Sestig en Bart Versluys. De witte golvende muren naast de keuken zorgen niet alleen voor een mooi design maar ook voor een goede akoestiek. Ondanks dat alles in het groot werd voorzien voor gemakkelijk 150 couverts, heeft men gekozen voor een doordachte indeling met onder meer enkele ronde tafels in een soort cocon of erker om elk reftergevoel te vermijden. Of men nu zicht heeft op de bar, het Zegemeer, een wijnmuur of de keuken het blijft boeien. En vergeet zeker niet gebruik te maken van het sanitair waar zo mogelijk nog meer aandacht aan de luxueuze inrichting werd besteed.

We worden door iedereen van het personeel in de inkomhal warm ontvangen. Na het aanmelden bij de enthousiaste onthaaldame die tevens zorgt voor de vestiaire, worden we begeleid naar onze tafel. Eenmaal gezeten worden we meteen verwelkomd door sommelier Simon de Tavernier die ons informeert naar water en vervolgens ook naar een aperitief. We kiezen een fles Champagne Veuve Clicquot (120 euro) om te starten. De sommelier controleert vakkundig onze glazen en opent vervolgens de fles zoals het hoort. Er wordt tegelijkertijd zuurdesembrood gebracht vergezeld van lokale hoeveboter met zout en een aperitiefhapje: Forelmousse met basilicumolie en toastjes van zuurdesembrood. Dit is alvast een lekkere frisse start. Tijdens de maaltijd wordt het brood spontaan aangevuld.

De menukaart is onderverdeeld in “om te beginnen” met gerechten tussen 28 euro en 95 euro voor de Pomme moscovite met 30 gr Belgische kaviaar en beurre blanc, “granen”, “vis & vlees” tussen 35 euro voor de Steak tartaar en 62 euro voor de Zeetong”, “van de grill”, “rotisserie” vanaf 42 euro en “on the side” tussen 6 en 9 euro. We kiezen verschillende voor- en hoofdgerechten. Uitkijkende naar de aangekondigde “in hun perfectie geserveerde gerechten” proeven we de Kroket van hand- gepelde Noordzeegarnalen, de Salade met Noordzeegarnalen en kwartelei, een Carpaccio van langoustine met avocado en groene appel en Gekarameliseerd witlof met Xeres en ganzenlever. De salade met daarover wat vinaigrette verdeeld die bij de kroketten geserveerd wordt oogt toch een beetje simpel. De garnaalkroketten zijn wel super lekker van smaak met een zeer smeuïge vulling. De salade met Noordzeegarnalen is bijzonder fris en bovendien een royale portie, meer wil men niet proeven aan de kust. Voor deze beide voorgerechten worden bovendien kerstomaten toegevoegd die gepeld zijn wat een meerwaarde is. De perfectie wordt écht nagestreefd. De carpaccio van langoustine is bijna als een modern schilderij gepresenteerd met opnieuw frisse smaken en zeer fijn zoals het hoort voor een carpaccio. De ganzenlever tot slot is in flinterdunne vellen over het gekarameliseerde witloof gedrapeerd met croutons en pijnboompitten die zorgen voor een extra bite, een stevig voorgerecht in een klassiek koperen pannetje boordevol delicieuze herfstsmaken.

De bediening loopt bijzonder vlot, professioneel, zeer klantvriendelijk maar niet té stijf. Het is duidelijk dat er bijzonder veel energie werd gestoken om te komen tot een zaalteam dat mee bijdraagt aan een bijzondere totaalbeleving onder leiding van Maître d’Hôtel Kevin Gijsembergt, sommelier Simon de Tavernier en beiden bijgestaan door Chef de rang Johannes Vinckier, die uitblinkt door zijn oog voor detail en zorgt voor een onmisbare schakel in het geheel.

We selecteren bij het voorgerecht een witte Spaanse wijn van José Pariente uit de Rueda 2022 (75 euro), één van de beste Verdejo, heerlijk fris en toch een smaakvolle witte wijn met toetsen van exotisch fruit, perzik, limoen en bloemen en een lichte mineraliteit.

Als hoofdgerecht kiezen we opnieuw vier verschillende gerechten. Kabeljauw met gestoofde prei, mosselen en olie van lavas met een perfecte cuisson van de kabeljauw in een overheerlijke saus met vers gepelde garnalen en mosselen, alles op en top gekruid. Klein minpuntje, het bord was niet helemaal voorverwarmd waardoor de saus wel snel afkoelde. Hierbij werden nog enkele gekookte aardappelen geserveerd opgewerkt met een beurre blanc in een afzonderlijk zilveren pan. Een andere tafelgenoot nam de Bouchée à la reine of het Koninginnehapje van hoevekip ‘De Schoorenaer’ met Noordzeegarnalen en kalfszwezerik. Deze is gewoonweg subliem. Een klassiek gerecht echt wel geëleveerd dankzij de jarenlange ervaring van Peter Goossens met een geslaagd krokant bladerdeegkoekje en apart nog een extra portie die aangezien het gerecht zó lekker was deels werd verorberd. Daarnaast een perfect gebakken Zeetong met mousseline van aardappel met een royale portie boter en tot slot een Filet pur ‘Holstein’ met groene pepersaus en frieten. De sommelier die de bestellingen noteerde informeerde naar de bakwijze en het mag gezegd, deze was minutieus uitgevoerd. Ook de groene pepersaus werd volgens de regels van de kunst bereid. De frieten worden niet langer op de elegante zilveren coupes geserveerd wat visueel een feest was, maar in een porseleinen schaal waardoor ze langer warm blijven. Laat net dit laatste een meerwaarde zijn, warm geserveerde gerechten op verwarmde borden waar mogelijk. Bij dit hoofdgerecht koos mijn tafelgenoot nog een passend glas Frank Phélan Saint-Estèphe 2016. We merken op dat er aan de wijnkaart flink gesleuteld werd sinds de opening en het hierdoor een zeer mooie wijnkaart is geworden met veel diversiteit en aandacht voor meerdere prijscategorieën.

We houden het verder klassiek en sluiten af met een Dame blanche met chocolade ‘Brasil 74%’ en een Chocolademousse ‘Costa Rica 75%’. Super lekker vers gedraaid vanille-ijs met een smeuïge chocoladesaus. En de chocomousse is lekker luchtig en overheerlijk van smaak. Tot slot dé klassieker der klassieken Crèpes Suzette, sinaasappel, vanilleijs wordt in een koperen pan aan tafel gepresenteerd en uitgeserveerd door Maître d’Hôtel Kevin. Hier worden we even terug geflitst in de tijd toen bereidingen aan tafel de norm waren. Het gerecht is bijzonder evenwichtig en de som van de smaken is meer dan een geweldig totaal. Geen zalfjes, geen moleculair koken noch Japanse smaken maar oerdegelijke gerechten om voor terug te komen.

Onze totaalbeleving was fantastisch en het eten super lekker. La Rigue is luxueus en verfijnd. Het is te begrijpen dat daar een prijskaartje aanhangt, maar wat ons betreft volledig terecht. Knokke-Heist mag wat trots zijn op deze nieuwkomer of eerder gevestigde waarde. Op vrijdagavond kan men nu ook nog genieten van live muziek in de bar. Het mag dan nostalgie zijn, maar hierin ondergedompeld worden voelt echt aan als vakantie. Ook zonder overnachting in dit luxe hotel.

We feliciteren Yannick Bouts want het is duidelijk dat hij als General Manager dag en nacht heeft gewerkt om ervoor te zorgen dat na een intense zoektocht de juiste personen op de juiste plaats zijn gekomen.  We hebben de evolutie gevolgd en merken dat er nu wordt samengewerkt als één team met als doel de gasten een unieke belevenis te bezorgen. We zijn overtuigd dat onder zijn management het niveau nog verder zal stijgen voor La Réserve en La Rigue. Om in deze tijden op 6 maanden al tot dit resultaat te komen is zeker een topprestatie van het hele management, hotel-, zaal- en keukenteam. Proficiat.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 58/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 28/30 – totaal: 86/100