La Belle

Adres

Bel 162 , 2440 Geel

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Peter Vangenechten

21/02/2020

Prijsindicatie

€ 54,00 ( alleen op vrijdagmiddag - maandagmiddag) lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 95,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 137,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 98,00 à la carte

€ 55,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 55,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer La Belle

www.la-belle.be
info@la-belle.be
014/70.84.51

Sluitingsdagen

Dinsdag - woensdag

Bel is een landelijk gehucht van Geel. Het bevindt zich op ongeveer 8 km van het stadscentrum. Handelsactiviteiten zijn er niet te bespeuren. Zulks heeft kennelijk zijn weerslag op mijn plaats van bestemming: restaurant La Belle. Die vrijdagmiddag schoven immers slechts 3 bezoekers hun voeten onder de er onberispelijk ingedekte tafels.

Geen alcohol als aperitief voor mij. Uit de opgesomde mogelijkheden koos ik een mocktail op basis van pompelmoes. Lekker rins maar, zo zou straks blijken uit het btw kasticket, minder aangenaam van prijs (€ 14). Nippend aan het grapefruit werd ik lichtjes door twijfel overmand. Zou ik gaan voor de driegangenlunch naargelang het marktaanbod (€ 49) dan wel voor het viergangenmenu van de chef (€ 75) met aangepaste wijnen (€ 35)? Ik opteerde voor de tweede formule, in BOB-versie (€ 25). Motief? Het kwam mij voor dat ik mij op die manier een adequater beeld kon vormen van de keuken van chef Peter Vangenechten en de wijnkeuzes van Eline Willem.

Mijn sapje kreeg snel opbeurend gezelschap van eenvoudig maar smakelijk fingerfood: een zachte sablé met rillette van zalm en oude Rypenaer, een pomme pont neuf met rundstartaar en sambal van tomaat. Daarna nog een mini soes van Comté en tijm. Bestek was wel van doen voor de afsluitende, eerder ‘vlakke’ amuse: gerookte makreel en sorbet van selder in vocht van komkommer.

Het voorgerecht was een plaatje! De rollade van goudbrasem was afgetopt en ook eromheen versierd met een gladde coulis van rode puntpaprika en met enoki paddenstoelen. In de aan tafel in mijn bord bijgeschonken heldere bouillon had ik iets meer pit op prijs gesteld!
BOB presenteerde zich als een Zuid-Hongaarse olaszrisling 2018 van het huis A. Gere. Zijn frisse citrustoets pairde elegant met de koninklijke dorade.

Het tussengerecht was minder Instagramwaardig dan zijn voorganger maar wel het lekkerste gerecht van mijn menu: krab uit onze Noordzee, luchtige vadouvan, texturen van knapperige, licht gebrande bloemkool en een schuimende jus van madrascurry en wortel. Het geheel smaakte mooi door en de versmolten ingrediënten versterkten elkaar.
BOB daagde nu op als een strogele Toscaanse vrouw uit San Gimignano (Poderi del Paradiso 2018, 100 % vernaccia). Haar karakter? Nederig! Mijn mondgevoel? Licht floraal en een ietsiepietse zilt.

De uit Anjou aangevlogen duif was perfect rosé gebakken en in welstellende compagnie van cannelloni van spitskool met ganzenlever, ravioli met knolselder en een bruine crème van hazelnoot. De inbreng van al de voornoemde, combinerende ingrediënten had de duif bij haar landing evenwel geen ‘extra zuurstof’ opgeleverd. Geen ‘1 + 1 = 3’!
De saus erbij was voorgesteld als haar jus, opgewerkt met foelie (het gedroogde omhulsel van muskaatnoot). Het bleek geen jus maar een stevig aan de kook gebrachte, donkere saus die aan fraîcheur en lengte had ingeboet!
BOB legde mij een Portugees rijbewijs voor. Het was in 2016 afgeleverd door Vinha do Mouro in de Alentejo (een blend van aragonez, trincadeira, alicante bouschet en cabernet sauvignon). Een mooie, volle wijn!

De geciteerde, in gastronomische gerechten door mij enorm op prijs gestelde ‘optelfout’ bespeurde ik ook niet in de som van het dessert. Het was samengesteld uit een donker, vrij vaal citroentaartje, in kokos gemarineerde en nadien gebrande ananas, een cakeje van maanzaad, ijs van ricotta, een espuma van Griekse yoghurt en staafjes merengue. Elk apart stonden deze componenten borg voor mooie, niet al te zoete, frisse toetsen. Tezamen lieten zij het geheel evenwel niet boven zichzelf uitgroeien.

Onze score: – smaakbeleving en presentatie gerechten: 51/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 23/30 – totaal: 74/100