Kok sur mer

Adres

Warvinge 49 , 8421 Vlissegem

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Jean-Philippe Furnémont - keukenteam ina De Santis - Nina fusu - zaalteam Jessica Rubbens - Yannick Van Vlasselaer

02/11/2023

Prijsindicatie

€ 43,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 66,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 78,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 108,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 85,00 à la carte

€ 39,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 39,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Kok sur mer

www.lekoksurmer.be
lekoksurmer@telenet.be
059/43.09.70

Sluitingsdagen

Zondag - maandag - woensdag

In Vlissegem, in de nabijheid van Oostende en De Haan, trotseren we een kleine landweg om in het centrum van Vlissegem aan te komen. We worden onmiddellijk hartelijk ontvangen en stappen binnen in een warm interieur. We nemen plaats in de veranda en merken op dat er voor een donderdagmiddag een gezellige drukte is.

Meteen zijn we aangenaam verrast door de prijzen, we kiezen een 5 gangen menu voor 78 euro en indien gewenst een bijhorend wijnarrangement van 30 euro per persoon. We kiezen echter een Viognier Domaine de Montine 2022 Grignan-Les- Adhemar uit de Rhône 43 euro, waarvan we vermoeden dat het een allround wijn is die bij de voorgestelde gerechten zal passen. Bij het apertief worden vlot 3 verschillende hapjes gebracht. Eerst Zalm met een crème van wortel en steranijs, daarnaast een Tartaar van tomaat met een crème van Parmezaan met een crumble van sesam en een fris Krokant met geitenkaas en rode biet. Deze hapjes van de chef zijn licht met uitgekiende smaken en texturen waarvan we genieten.

Als eerste voorgerecht serveert de chef Tataki van rode tonijn met soja, ponzu, auberginecrème en een tempura van shiso in een prachtig schelpachtig bord. Dit is een start om van te dromen, een gerecht dat prachtig gepresenteerd wordt maar ook perfect gekruid is en waarvan alle smaken in balans zijn. Het meergranenbrood aan tafel is nog wat warm en nodigt uit om het in de overheerlijke marinade te deppen.

Het tweede voorgerecht is een bord met drie Sint Jacobsnootjes uit Dieppe in een saus van karnemelk afgewerkt met rammenas en kaviaar van haring. We waarderen dat dit een warm gerecht is en zijn onder de indruk van de smaakcombinaties. Karnemelk is niet onze favoriet, maar in dit gerecht eersteklas gebracht met uitstekende kruiding en een perfecte cuisson van de kleine maar bijzonder lekkere coquilles.

Vervolgens brengt de chef een moot Kabeljauw, wat de “catch of the day” is met een puree van knolselder, gedecoreerd met grijze garnalen en een duxelles van eekhoorntjesbrood in een béarnaise op basis van een langoustine-bisque. Wat een mooie portie, verfijnd, minutieuze garing en een saus die reflecteert dat deze chef onder meer ervaring opdeed bij Bruneau, een klassieke voormalige drie-sterren chef in Brussel, Ganshoren en destijds in Frankrijk bij topchef Wout Bru, die tevens een Foodtasterscore heeft van 95/100 voor zijn huidig restaurant Le Grand Verre in Durbuy.

Het hoofdgerecht is een Filet pur Blonde d’Aquitane, Rossini met pommes Anna en bieslook, afgewerkt met truffel uit Piemonte. Het recept Rossini vindt zijn oorsprong in de 19de eeuw, een componist die zijn inspiratie om steak met ganzenlever te combineren zou hebben doorgegeven aan topkok August Escoffier. Het is een bord met een indrukwekkende toren van alle ingrediënten die zorgvuldig met vakkennis zijn bereid en het geheel is bovendien subliem gekruid met een perfecte cuisson van het bijzonder malse vlees.

Mijn tafelgenoot is geen fan van rundsvlees en kon zonder probleem dit gerecht wisselen voor de Lasagne van kreeft met gesnipperde groene bonen, gekonfijte tomaat met kokos en bieslook, een gerecht van het 6-gangen menu. Opnieuw een kleurrijke presentatie met smaken die grandioos op elkaar zijn afgestemd, kortom een super gerecht.

Tot slot een dessert met gekonfijte Ananas op een bed van chocolade daartussen vanille-ijs met een citroentoets, afgewerkt met een espuma van kokosnoot. Om duimen en vingers van af te likken, maar toch licht genoeg om deze lunch verfijnd af te sluiten. Op vraag werd dit dessert van het menu voor één persoon met plezier gewisseld voor een geslaagde Dame Blanche met een kroepoek van chocolade, verse room en warme chocoladesaus.

Kok sur Mer is een ware revelatie en de rit erheen wordt ruimschoots beloond door een fantastische totaalbeleving met een enthousiast zaal- en keukenteam onder leiding van een bijzonder gemotiveerde chef Jean-Philippe Furnémont die zowel à la carte als met zijn menu overheerlijke gerechten biedt op een hoog culinair niveau voor aantrekkelijke prijzen. Na een eerste bezoek meteen een nieuwe Foodtaster favoriet die we sterk kunnen aanbevelen.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 61/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 24/30 – totaal: 85/100