Karel De Stoute

Adres

Vrouwebroersstraat 2 , 9000 Gent

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Thomas De Muynck - gastvrouw Lien

08/09/2021

Prijsindicatie

€ 50,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 90,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 125,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 45,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 45,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Karel De Stoute

www.restkareldestoute.be
welkom@restkareldestoute.be
09/224.17.35

Sluitingsdagen

Zaterdagmiddag - zondag - maandag

Op hun website staat geschreven “Karel de Stoute, dat is een culinaire ervaring waar genieten centraal staat. Het is het levenswerk van Thomas, Lien en hun toegewijd team. Het is de plaats waar je komt voor verfijnde keuken en een warme sfeer, omdat je iets te vieren hebt of gewoon omdat het kan. Het is je welkom voelen, je laten verrassen en nog vaak terugdenken aan je tijd hier bij ons. Karel, dat is genieten en nagenieten.”. We zouden het zelf niet beter kunnen bedenken/beschrijven. Want genieten was het op en top. Wij mochten plaats nemen aan een tafel op hun ruim terras. Zoals ze zelf aangeven, “Het op een na best bewaarde geheim van Gent? Dat moet wel ons ruim terras in hartje Patershol zijn. Bijna even goed verstopt als de Rechtvaardige Rechters.” Het is er echt wel uniek tafelen in een aangename sfeer omringd door de historische uitstraling.

We werden fijn onthaald door de charmante gastvrouw Lien die ons het menu van chef Thomas voorstelde. De dorstigen onder ons werden ook op hun wenken bediend, Lien vroeg gelijk welk aperitief ons kon plezieren. Ik nam een Gin Tonic (Bobby’s Gin) met een Fever-Tree tonic en mijn tafeldame een coupe champagne van ‘Ayala’.

We waren volledig klaar om ons te laten verwennen en onze smaakpapillen en zintuigen stonden op scherp. En of we verwend werden, met de eerste amuses konden we gelijk de creativiteit en diepgang van chef Thomas proeven en vooral ervaren.

– Honingtomaat met courgette en basilicum: fijne smaakcombinatie en fris in de mond

– Gerookte mossel met roze peper en appel: de lichte rooksmaak was zeer aangenaam in de mond. Mijn tafeldame die niet zot is van mosselen heeft deze amuse toch weten te smaken

– Gelakte aubergine met zaden en lente ui: dat was er boenk op, een top smaakcombinatie en we zijn nog maar bij de amuses!

– Kroketje van pladijs met augurk: dit was gewoon lekker maar niet echt uitgesproken zoals de vorige amuses.

Het brood werd gebracht bij de 2de ronde van de amuses wat toch aangeeft dat ze aandacht hebben voor hun gasten. Peper en zout stond wel niet op tafel en heeft eventjes geduurd eer we het kregen. Men heeft zich wel verontschuldigd omdat ze het even uit het oog verloren waren. Mijn leeg flesje tonic is wel op tafel blijven staan tot 1e voorgerecht.

We waren klaar voor de volgende verwenronde(s). Ons eerste voorgerecht, appel met krab, was op en top heerlijk. Lekker fris. Krab op zich was beetje onder gekruid, maar over de hoeveelheid krab die in de appel zat kunnen veel restaurants een puntje aan zuigen. Ze hebben zich zeker niet ingehouden.

Ik had in het begin aangegeven van enkel een glas wit en bij het hoofdgerecht een glas rode wijn te willen drinken. Gastvrouw Lien kwam dan ook vragen of ik een glas witte wijn wenste. Zij stelde een heerlijke witte wijn van de regio Castillo & Léon voor. De eerste smaak in de mond riep precies enkele vraagtekens op van mmhhh speciaal smaakje/toets, maar toch mooie afdronk en lekkere aangename nasmaak. Je rook en proefde het zuiden van Spanje.

Het hoog ingezette niveau blijft aangehouden. Het tweede voorgerecht, de Mooie Meid met Dashi, gerookte paling en spitskool was terug een schot in de roos. Zeer goede kruiding en bijna perfecte cuisson van de vis. Heerlijke jus (beurre blanc) met Dashi. Chef Thomas blijft ons verrassen met zijn straffe en intrigerende keuken. Je proeft de passie waarmee hij in zijn keuken staat. Dit is genieten van het hoogste niveau.

Het tussengerecht, kreeft met Nduja / tomaat / romesco is weer overheerlijk. De pit zit zeker in de saus. Een beurre blanc met Nduja (= Italiaanse worst met pit). Deze blijft anderzijds wel een beetje te lang nazinderen, niet overdreven, maar stukje brood is toch nodig om de wijn terug te smaken. Tot nu toe zijn we al aardig verwend en zitten we als echte levensgenieters in een zeer aangename historische setting in het midden van Gent heerlijk te genieten. De sfeerverlichting gaat aan. Juist de ondergaande zon nog en je waant je op een vakantiebestemming.

We zijn toe aan het hoofdgerecht. Entrecote van Black Angus met mais, pickles, ui en Chimicurri. Heerlijk aroma wanneer ze het bord inzetten. Het vlees is aangebakken op de BBQ en dat ruik je. Op zich is het bleu chaud gebakken en toch niet te dik gesneden waardoor, zoals in mijn geval mijn tafelgenoot waarvoor het meer doorbakken moet zijn (lees niet te rood), het toch met volle goesting en smaak weet te verorberen. Fantastisch smaakpallet. Heerlijke combinaties. Woorden van mijn tafelgenoot: “Dit was overheerlijk, het verrassingselement was er elke keer opnieuw, juiste proportie van ingrediënten, elke hap is een smaakbom … “. Vooraf werd mij door gastvrouw Lien, die haar tafels nooit uit het oog verliest, een rode wijn voorgesteld. Een Caburnio (Toscana). Mooie neus, lichte houttoets maar toch niet teveel in de smaak aanwezig. Perfecte combinatie bij de Black Angus.

Het tempo is goed. We waren aanwezig om 19u, het hoofdgerecht werd opgediend rond 21u. Het restaurant zit vol (26 couverts). Buiten de gastvrouw is er niet echt zaalpersoneel. 2 mensen uit de keuken doen de bediening mee in hun short. Zij hebben uiteraard volledige kennis van wat ze opdienen. Het heeft iets aparts en dat is positief bedoeld. Wij hebben nooit de indruk gekregen dat we lang hebben moeten wachten, gerechten incompleet of te koud waren ofzo. Had hierover een kort gesprekje met iemand van de keuken over hun aandeel in het bedienen/afruimen/keuken. Hij geeft al snel weer dat er in Gent meer dan 300 openstaande vacatures zijn in de horeca. Dit heeft hun deze werkwijze doen nemen en ze zijn er zelf content over. Als je dit kan dan heb je als chef alles meer dan goed onder controle. Wij zijn aangenaam verrast. Dit verklaart ook het niet “snel genoeg afruimen” van het lege flesje in het begin. Dit wetende zou ik die vermelding niet meer maken. We zijn 21u30, als je even rondkijkt heeft het gros van de gasten zijn hoofdgerecht gehad. Chapeau als je dit met 4 man kan bewerkstelligen! Hier heb je echt het gevoel, ik ben als gast naar waarde geschat en bediend, hier kom ik zeker terug.

Er werd op voorhand gevraagd of het voorgestelde menu in orde was. Enkel voor het dessert, de cheesecake, vroegen we een alternatief voor mijn tafelgenoot. Daar was de keuze wel beperkt. Enige alternatieven waren Dame blanche of een kaasbordje! Tafel achter ons was ook met de formule “Dining with the stars”. De tafel naast ons waren “gewone” tafelgasten en we merkten totaal geen verschil in bediening, amuses, …

Er reste ons nog de afsluiter van een fantastische avond, het dessert. De cheesecake met gemarineerde perziken en ijs van bruine boter! Euh wat … bruine boter? Ja hoor, mijn wenkbrauwen gingen ook de hoogte in. En toch curieus naar de smaak. En warempel dit is een fantastische smaakervaring. En zelfs dat woord is een “understatement”. Het is geen al te zoete afsluiter, maar wel een super goeie. De cheesecake is lekker luchtig en de gemarineerde perziken zijn een absolute meerwaarde. Ondanks het beperkte alternatief valt het kaasbordje meer dan voldoende in de smaak. Fijn kaasassortiment met een heerlijke chutney van perzik en chili erbij. Voor beide een mooie afsluiter van een sublieme restaurantbeleving. Wij stellen hem dan ook voor als “Favoriete keuze”. Hier zit nog veel potentieel en groeimarge in. En dat is absoluut niet slecht bedoeld.

Klimaat Keuken !

Onze beoordeling: – smaakbeleving en presentatie gerechten: 59/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 23/30 – totaal: 82/100