Innesto

Grote Baan 9

3530 Houthalen

81 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Koen Verjans - gastvrouw Sofie De la Rivière

Sluitingsdagen:

Zaterdagmiddag - zondag - maandag
011/52.55.25 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Innesto: een culinaire parel in Limburg

Restaurant Innesto ligt langs de drukke Grote Baan in Houthalen, maar wie het Domein De Barrier, waar dit restaurant deel van uitmaakt, binnenrijdt, laat de hectiek van de dagelijkse beslommeringen in een oogwenk achter zich. De keurig gesnoeide haag dempt de omgevingsgeluiden en van de ruime parking is het maar een stap tot aan het restaurant. Langs een statige entree komen we in de inkomhal, vanwaar we naar onze tafel worden geleid.

Ook binnen straalt alles rust en comfort uit. Bruin-beige tinten overheersen. Op een centrale tafel staat een monumentaal bloemstuk. Chef van dienst is Koen Verjans, die hier sinds 2010, toen cateraar Bart Claes het Domein De Barrier overnam, achter het fornuis staat. Koen liep het horeca-virus op toen hij als studentenjob bijkluste in allerhande restaurants, eerst als afwasser en daarna in de keuken. Zo kwam het ook dat hij de twee laatste jaren van zijn secundaire studies afwerkte aan de hotelschool. De rest was vooral een kwestie van “stelen met de ogen”. Nog als student liep hij stage bij Oud Sluis (Sergio Herman). Zijn culinaire omzwervingen leidden ook nog langs o.a. de Librije, De Oosthoek, Clos Saint-Denis en ’t Zilte, waar hij drie jaar werkzaam was. In 2010 kreeg hij dan zoals gezegd de kans om het restaurant van De Barrier op zelfstandige basis uit te baten en de trein was vertrokken. Een jaar later al veroverde Verjans zijn Michelin-ster!

Ondertussen kregen we de aperitiefkaart. Ik vind zo’n aperitiefkaart een heel lovenswaardig initiatief. Veel beter dan de eeuwige vraag “En wat wilt u drinken?”, zonder dat u als klant enig zicht hebt op het aanbod, laat staan de prijzen. Dat aanbod bestaat hier uit gin-tonics, moctails, cocktails, vermouths, alcoholvrije aperitieven en zelfs twee streekbieren. Maar wie wijn wil, wordt naar een coupe champagne gedwongen en dat vind ik een beetje een gemiste kans. Er staat geen enkele wijn op en laat dat nu net zijn waar ik vanavond zin in heb: een glas frisse witte wijn. Dus vragen we de wijnkaart, maar : surprise, surprise: ook daar staan geen wijnen per glas op. Die staan alleen op de menukaarten, zo blijkt uiteindelijk. Dus hier is qua communicatie nog wel wat progressie mogelijk.

We kiezen voor een glas Hoffman Sauvignon uit Jumilla, een prachtige wijn met een neus van passievrucht. Ook in de smaak knalt deze wijn van het fruit met opnieuw passievrucht en ananas ook.

Ons eerste aperitiefhapje is een Spicy tartaar van rund “Chimichurri”, niet alleen erg smakelijk met zijn krokante jasje, maar ook een lust voor het oog met eetbare bloemen. Dit hapje wordt opgevolgd door een Crispy kroepoekschaal met makreel en smaken uit Marrakech. De kroepoek is van de superieure kwaliteit en zuigt zich niet meteen vast op je tong, zoals dat wel eens durft gebeuren bij banalere versies. De makreel is wulps en sappig. De presentatie grijpt ook hier naar bloemetjes. Een huisstijl, zo zal in de loop van de avond blijken. Het meest spectaculair zijn echter de scheermessen met quinoa, avocado en komkommer die in een wolk van dampen op onze tafel worden neergezet. Als de rook om ons hoofd is verdwenen kunnen we genieten van deze miniatuur met zijn subtiele zilte smaken.

Een beetje “hors série” krijgen we vervolgens een plakje ganzenlever, vergezeld van een hemels krokante brioche en een toets abrikozenchutney. De ganzenlever is uitmuntend. Grappig detail: wie goed kijkt ziet dat er een reliëf van een doodshoofd in is geperst. Halloween komt tenslotte dichterbij.

Tijd voor ons eerste voorgerecht: Langoustine. Die wordt geserveerd in een kommetje met huisgemaakte sambal, jonge kerstomaat en geitenkaas. Die laatste zorgt voor een wat verrassend maar niet onaangenaam accent. Ringen rode ui geven een knapperige beet. En had ik de bloemen al vermeld? Waar ik het zeker over moet hebben is de bisque die we hierbij nog als extra geserveerd krijgen. Intens, ingekookt volgens de regels van de kunst, hedonistisch! Culinaire verfijning ten top!

Onze Sauvignon maakt zo meteen plaats voor een glas Antichi Vinai “Sciare di Est” Grillo 2018 Sicilia DOC. Een wijn met een strogele kleur, een wat ingehouden neus en een vrij gecorseerde smaak. De voorbode van een iets steviger gerecht op ons bord.

Dat blijkt Fideua (een soort Catalaanse pasta) met noordzeevis, gerookte paprika, artisjok en Zeeuwse mossel te zijn. Over wat er die ochtend opgevist was, bleek enige verwarring te bestaan. Het meisje dat ons bediende had het over zeetong, wat ons, gezien de moot die op ons bord kwam, sterk zou verbaasd hebben. Dus informeerden wij nog eens bij gastvrouw Sofie De la Rivière. Correctie dus: zeebaars. De mosseljus die erover komt is opnieuw een lust voor onze smaakpapillen. Wij vermoeden een vleugje Noilly Prat in de saus.

De kurk gaat nu van een fles Couly-Dutheil “Les Moulins de Turquant” Chenin Blanc 2017 Saumur AOP. Deze wijn heeft een diep strogele kleur met gouden reflecties en een aroma van kweepeer. De smaak is vol, met een hint van perzik. We bevinden ons in het smaakspectrum aan de bovengrens van wat nog als droge wijn beschouwd kan worden.

Deze wijn zal het moeten opnemen tegen ons tussengerecht: Tonijn met radijs, basilicum en dashi (Japanse bouillon). De textuur van de geelvintonijn is lekker vettig en heel sensueel. Als geheel baadt het gerecht in een subtiel zuur-zilt smaakuniversum. De match met de wijn kan mij hier minder bekoren.

Tijd voor ons hoofdgerecht: Gevogelte uit Bresse met aardpeer, gepofte ui en paddenstoelen. Mits een toeslag kan er hier ook nog wat truffel over geraspt worden. We zijn in een decadente bui en kiezen dus voor de extra truffel. Heerlijk aardse aroma’s zijn ons deel. De jus bij ons gerecht is weerom ingekookt met vakmanschap en passie en dat proef je. Op ons bord ontplooit zich smaaksgewijs een prélude van de herfst.

Hier hoort een wijn bij die de culinaire geneugten ten volle ondersteunt en daarvoor is de Langa Garnacha Centenaria 2016 uit Calatayud uitstekend geschikt. In ons glas komt een wijn met een kersrode kleur en een overrompelende neus met volop framboos. De smaak is soepel en toch krachtig met een licht peperige toets en suave krieken-kersen-tonen. Puur uit nieuwsgierigheid laten we ook nog een glas Nebbiolo “Angelo” 2016 van Mauro Veglio uit de Langhe aanrukken maar onze wine-battle wordt overtuigend gewonnen door de Garnacha.

Een dessert van Melkchocolade, blauwe bes, violet, karamel en cacao grué bekroont deze heerlijke maaltijd. Weerom een heel mooie presentatie met…bloemetjes, jawel. We drinken er een glas Maury uit 2017 bij van Serre Romani. De kleur is warm paars. Aroma’s van pruimen en rozijnen zijn ons deel. In de smaak overheersen boerenjongens, met ook een vleugje chocolade. De cirkel is rond. En ons buikje ook. We kunnen tevreden huiswaarts keren.

Onze score: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 58/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 23/30 - totaal: 81/100

Prijsindicatie (28-09-2019)

€ 45,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 60,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 80,00 diner menu (aantal gangen: 5)
€ 112,00 diner menu (incl. wijnarrangement)


€ 38.00 min. prijs / fles witte wijn
€ 38,00 min. prijs / fles rode wijn
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Parking beschikbaar
Hotel in de buurt
Huiswijn aanwezig