Hostellerie Saint Nicolas

Adres

Veurnseweg 532 , 8906 Elverdinge

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Franky Vanderhaeghe - Michael Vanderhaeghe - gastvrouw Sandra en Marieke

06/10/2022

Prijsindicatie

€ 65,00 Niet verkrijgbaar op zaterdag en feestdagen. lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 90,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 130,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 190,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 160,00 à la carte

€ 50,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 60.00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Hostellerie Saint Nicolas

www.hostellerie-stnicolas.com
info@hostellerie-stnicolas.com
057/20.06.22

Sluitingsdagen

Zondag - maandag

Twee generaties samen in de zaak, dit vroeg om vernieuwing van de keuken, optimalisatie van de zaal en een nieuw design van het tuinterras. En of dit restaurant klaar is voor de toekomst! We zijn zeer onder de indruk van de vernieuwingen in de keuken, waar de ervaring en praktische aanpak duidelijk in het ontwerp zijn meegenomen. Alles is in compartimenten opgedeeld en volgens de strengste normen qua koeling en hygiëne, voor mij één van de mooiste horeca-keukens van België. Dit wordt nog duidelijker als we de gerechten voorgeschoteld krijgen. Het beste van beide werelden, de klassieke invloeden van Chef Franky en de nieuwe smaken van zoon Chef Michael, die samen werden beloond met de titel van respectievelijk Ere-Ambassadeur Vlaams Culinair Erfgoed en Ambassadeur Vlaams Culinair Erfgoed.

Op een zonnige dag is het een heerlijke rit tussen de Vlaamse velden naar Elverdinge tegen Ieper. Iedereen wordt hartelijk ontvangen door gastvrouw Sandra en de Maître d’Hôtel Kurt Delbaere . Aan tafel wordt meteen het lunchmenu voorgesteld door sommelier Karel Vandevoorde en bestellen we het aperitief. Voor bij de à la carte lunch kozen we een Menetou Salon 2020 van het huis Reverdy & Fils uit de Loire. Dit bleek een uitstekende begeleider voor bij de zeevruchten en vis, een witte wijn die mooi droog is met minerale toetsen en een fris boeket.

Aan een vlot tempo worden daarna 6 verschillende aperitiefhapjes geserveerd waar meteen de professionele kookkunsten, smaakcombinaties en eigentijdse presentatie getoond worden. We starten met een doorzichtig broodje met garnaal en een crème van zee-algen. Heel fris, mooie kruiding en smaken uit de zee die uitstekend matchen. Daarnaast een flan van aubergine met zalmeitjes en een mayonaise met gember, een samenspel van zachtere texturen met aandacht voor smaken en als laatste hapje van het starttrio een springroll in een oosterse dressing met soya, er wordt ons aangeraden om te zorgen dat de springroll samen met de dressing wordt gegeten, maar dit neemt niet weg dat we de overige dressing ook nog eten. De zout-ziltige toets is de rode draad voor dit trio en voor ons een uitstekende start als aperitief. Daarna volgt een duo, enerzijds gazpacho met burrata en een crème van curry en munt en anderzijds een taco met een tartaar van Holsteinerrund en oester, afgewerkt met luchtig geraspte pecorinokaas. De kruiding is perfect gedoseerd en deze hapjes bevestigen opnieuw het talent van vader en zoon Vanderhaeghe. Ondertussen wordt een doos met een warm zuurdesembrood op tafel geplaatst en zodra het deksel eraf wordt genomen komen de geuren van vers gebakken brood ons tegemoet. Daarna wordt als aperitiefafsluiter een rolletje van kip met een crème van mosterd en balsamico gebracht, dit is genieten en onze smaakpapillen zijn helemaal klaar voor het vervolg.

Ondanks dat het lunchmenu aantrekkelijk werd voorgesteld met heek, wilde eend en een dessert met crème brûlée, besluiten we toch om à la carte te eten. We zijn zeer blij dat deze keuze wordt aangeboden in tegenstelling tot vele restaurants waar niet of nauwelijks van het voorgestelde menu kan afgeweken worden.

We gaan enerzijds voor een gerecht met Noordzeekrab in ui met gebakken langoustine, fetakaas en een gerookt kwartelei. En anderzijds voor garnalen in 3 bereidingen. Na een pauze om onze eetlust opnieuw te triggeren zijn we klaar voor het vervolg. De voorgerechten worden opgesplitst in 2 gangen, eerst de in ui gebakken Noordzeekrab en voor mijn tafelgenoot een kleine versie van Tomaat-garnaal en een koekje Noordzee garnalen met een schuim van schelpen. Een fantastische presentatie en zowel aandacht voor variatie in de texturen als een ongelooflijk samenspel van de diverse smaken. De gerechten zijn top en de chefs weten dit niveau perfect door te trekken naar de volgende bereidingen: krabsla met komkommer en kaviaar, aan de overkant van de tafel  een geplette aardappel met een gebakken, gepocheerd hoeve-ei overgoten met mousselinesaus. Een fantastische klassieker met een ruime portie garnalen. De mousselinesaus is er één uit de schoolboeken, uitstekend gewoon en we waarderen ook dat de chefs in meerdere gerechten met streekaardappelen werken.

Als hoofdgerecht gaat mijn tafelgenoot voor Zeetong met groenten en aardappel afgewerkt met een fluwelen witte velouté en ikzelf voor gewoon gebakken Zeetong Meunière met salade en frieten. Afzonderlijk wordt hierbij nog een mix van warme groenten geserveerd die gewoon te lekker zijn om te laten staan. Voor de tong wordt geïnformeerd of ze op de graat mag blijven of liever gefileerd, dit is opnieuwe een extra service die bijzonder klantvriendelijk is. De garing van de zeetong is ongelooflijk precies, het is al even geleden dat we deze vis zo sappig en smakelijk geserveerd kregen. Het is duidelijk dat hier met de beste kwaliteit wordt gewerkt.

Voor het dessert wordt gevraagd om dit meteen te bestellen aan het begin zodat de keuken de tijd heeft om alles volgens de regels van de kunst voor te bereiden. Gelukkig want anders zouden we passen voor het dessert en achteraf bekeken waren deze ook zó lekker dat we ons met plezier laten gaan.

Een dessert met aardbeien en frambozen met een parel van verveine en ijs van Jamaïcaanse peper samen met een granité van frambozen met een gekarameliseerde aardbei maken me helemaal gelukkig. En voor mijn tafelgenoot een klassieke Dame Blanche die Chef Franky zelf aan tafel komt uitscheppen is evenzeer een feest op zich. Vers gedraaid vanille-ijs en een overheerlijke warme chocolade met verse ongezoete slagroom en afzonderlijk enkele plakjes chocolade en een koekje. Het zag er allemaal perfect uit zodanig dat één van de gasten aan onze buurtafel mee verleid werd en ook een Dame Blanche bestelde.

Bij de thee werden nog enkele mignardises geserveerd met noten bereid en aangezien mijn tafelgenoot een notenallergie heeft die we op voorhand hadden doorgegeven, werd hier keurig rekening mee gehouden en kreeg hij ter vervanging een chibouste met nectarine.

Doorheen de maaltijd genoten alle gasten van de bijzonder klantvriendelijke bediening door gastvrouw Sandra en schoondochter Marieke die een professioneel team vormen samen met Maître d’Hôtel Kurt Delbaere en sommelier Karel Vandevoorde.

Met dank aan fotograaf Kris Jacobs van Kris Jacobs Photography voor de foto’s van de chefs en de gastvrouwen.

Klimaatkeuken !

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 63/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 27/30 – totaal: 90/100  Top 10 restaurant van België