Hof Van Cleve

Adres

Riemegemstraat 1 , 9770 Kruisem

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Peter Goossens - gastvrouw Lieve Goossens - sommelier Tom Ieven

14/09/2022

Prijsindicatie

€ 450,00 lunch menu (aantal gangen: )

€ 610,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 450,00 dinner menu (aantal gangen: )

€ 610,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 190,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 190,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Hof Van Cleve

www.hofvancleve.com
info@hofvancleve.com
09383.58.48

Sluitingsdagen

Zondag - maandag - dinsdagmiddag

We worden warm en joviaal ontvangen met persoonlijke begeleiding naar de tafel. Alwaar we vrij snel gevraagd worden naar een aperitief. Ik laat me verleiden tot een Gin Tonic ‘Valencia’ die wat meer citrustoetsen bevat en dit in combinatie met een Fever-Tree tonic. Een bijzonder lekkere Gin met aangename citrusaroma’s.

Wij zijn klaar voor een unieke culinaire beleving. We zitten hier ten slotte toch bij de top van België, zeg maar gerust de wereldtop.

We kiezen voor het 7-gangen menu “Frisheid van de natuur” 410 euro, zonder dranken, het 5-gangen lunchmenu “Marktwandeling” wordt niet langer aangeboden er kan wel à la carte gegeten worden. Een fijne attentie is dat elke gast een prachtig gedrukt overzicht ontvangt van de hapjes, de gerechten en de diverse broodsoorten zodat we goed weten wat ons te wachten staat.

We beginnen met twee amuses of fingerfood van de kennismaking. Een Bun met tartaar van langoustine en groene curry en een Mousse van scheermes met kombu (algen). Persoonlijk vind ik ze minder geslaagd als binnenkomer maar de mooie presentatie maakt veel goed. Het volgende hapje, Zeekat met chorizo, rijstnoedels en een bouillon van de zeekat verrast dan weer 200%. Dit is het niveau dat we hier verwachten.

De bediening is zeer delicaat, standingvol en toch niet te stijf. Je merkt goed dat het een geoliede machine is waar iedereen weet wat te doen, waar en wanneer met het oog op een bijzondere dienstverlening aan alle gasten. Het team is super professioneel en geeft elke gast steeds de volle aandacht.

We kregen een aanbod van verschillende broodsoorten die elke dag vers in huis gebakken worden. Dit op zich is al een ware belevenis. Er wordt met een broodkar aan tafel een voorstelling gemaakt van wel 10 verschillende broodsoorten, gaande van tarwe, spelt, rogge tot glutenarm. Dus voor ieder meer dan wat wils.

Onze zintuigen zijn op scherp gezet na de derde kennismaking met zeekat en we zijn in volle verwachting of de totaalbelevenis en het niveau crescendo zullen blijven gaan. Er volgt een hapje van Ganzenlever met meloen en hazelnoot. De meloen en jus van meloen is een leuke aanvulling een maakt het gerecht lekker fris. Mooi en apart gepresenteerd als een ‘gouden’ bol en er werd voor mijn tafelgenoot rekening gehouden met zijn notenallergie van bij de start tot het einde, waar helaas niet elk restaurant in slaagt. Als laatste amuse serveert chef Goossens ons een Oester voor met bladspinazie en macadamia noten of zonder noten voor mijn tafelgenoot. Dit is een geweldig gerecht, perfect afgekruid en de laatste 2 amuses gaan zeker in stijgende lijn voor onze smaakpapillen en zijn een visuele verwennerij. We zijn helemaal klaar om met het menu te starten.

Als eerste voorgerecht is het Noordzeekrab met bergamot, komkommer en dashi. Opnieuw een heel mooi bord, lekkere combinaties met de frisse komkommer. De krab mocht voor mij persoonlijk meer gekruid zijn maar de pure smaken waren wel mooi aanwezig. De sommelier Tom Ieven stelde een glas witte wijn voor uit de Loire Les quatre Piliers van 2020 Chapitre I, AOC Touraine. Deze Sauvignon Blanc blijkt een uitstekende match voor de krab met komkommer en de volgende gerechten (de democratische prijs van 15 euro/glas).

Met het 2de voorgerecht laat chef Goossens zijn gerenommeerde signatuur na. Hier zitten we op het niveau waarvoor men tot in Kruisem rijdt. Een Mousse van mossel met lavas en een couscous van bloemkool, aangevuld met een overheerlijke jus van mossel. Dit wordt majestueus afgewerkt met heerlijke kwaliteitsvolle Royal Belgian Caviar. Deze heeft een fantastische ziltigheid en een leuke korrel. Wederom wordt niets aan het toeval overgelaten voor de presentatie. Fantastische smaakbom, perfect afgekruid. Echt een topgerecht.

Het eerste tussengerecht, Kabeljauw op een bedje van aubergine met een olie van langoustine en consommé van bouillabaisse. Opnieuw een wow-effect, perfecte cuisson van de vis, super afgekruid, heerlijke aanvulling met de consommé en de olie. Alleen maar superlatieven en die zijn hier volledig op hun plaats. Chef Peter Goossens weet als klassieke chef toch innovatieve technieken toe te passen en deze met zijn gedetailleerde vak- en productkennis tezamen met precisie te combineren tot echte gastronomische gerechten van het hoogste niveau.

Voor het tweede tussengerecht kiest chef Goossens voor de Octopus. Persoonlijk één van mijn favoriete zeedieren. Hij weet met een perfecte garing en een heerlijke gegrilde smaak toch nog de smeuïge textuur van de octopus te behouden. De artisjok was een perfecte pairing bij dit gerecht en dit alles afgewerkt met een uitstekend gekruide jus van groene kruiden en gerookte paling met een toets van amandel. Deze laatste is verrassend maar zeker een meerwaarde.

Het hoofdgerecht volgt en we zijn tot nu toe, met uitzondering van de twee eerste amuses al behoorlijk verwend geweest met smaken, presentatie en combinaties. De sommelier stelt een Spaanse rode wijn voor de Maisulan El Hondón Rioja van 2018 met de Viura en Tempranillo druiven (15 euro/glas). De jonge sommelier Tom Ieven toont zonder twijfel zijn talent bij de aanbevelingen, deze rode wijn deed ons genieten van een geslaagde harmonie tussen wijn en gerecht. De Jonge ‘Anjou’ duif wordt aangevuld met een cannelloni van knolselder opgevuld met eekhoorntjesbrood, lente-ui en een bordelaisesaus afgewerkt met een crème van eekhoorntjesbrood. Eigenlijk heb ik hier maar 2 woorden voor: “fantastich gerecht”. Perfecte cuisson van de duif, nog mooi rosé, boterzacht van smaak. Uitstekend gekruid, een overheerlijke bordelaisesaus om duimen en vingers van af te likken en een leuke aanvulling met het eekhoorntjesbrood in zijn verschillende bereidingen (cannelloni, natuur en crème). Het hele menu is eigenlijk mooi in stijgende lijn opgebouwd naar het hoofdgerecht. Als er nu nog een goede afsluiter volgt met een perfect dessert dan is onze totaalbeleving compleet. En ja hoor …

We beginnen met de Witte perzik met een mousse van duindoornbes, een sorbet van citroenverveine en een jus van yuzu. Dit is alvast een eerste heerlijk frisse afsluiter van de maaltijd. Ook het 2de dessert is een schot in de roos. Een Sorbet van abrikoos en een chocolade bol gevuld met chocolademousse met een kern van abrikoos en gember, afgewerkt met een jus van Hammam thee. Beide desserten waren de gedroomde afsluiters van een geweldige culinaire hoogstaande wandeling door chef Goossens zijn creaties en sublieme gerechten.

Maar het is nog niet gedaan, er volgt nog een grote desserten trolley met een uitgebreide keuze aan verse in huisgemaakte taarten en diverse zoetigheden. Mijn oog valt op de Citroen-meringue taart, een Macaron met framboos en “my-all-time-favorite”, Rijstpap dat ook echt met een gouden lepeltje geserveerd wordt, we wanen ons even in de hemel.

Klimaat Keuken!

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 68/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 28/30 – totaal: 96/100

(Met dank aan Heikki Verdurme voor de foto van Lieve en Peter Goossens)