Floris

Adres

Gistelse Steenweg 520 , 8200 Sint-Andries

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Floris Panckoucke

13/09/2022

Prijsindicatie

€ 75,00 All-in menu lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 80 dinner menu (aantal gangen: 5)


€ 97,00 à la carte

€ 45,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 45,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Floris

www.florisrestaurant.be
info@florisrestaurant.be
050/73.60.20

Sluitingsdagen

Zondag - maandag

“PUURHEID”

Aangekomen op de Gistelse Steenweg is het even zoeken naar parking, maar als ik beter op de website had gekeken, was dit geen probleem geweest. Want achter het restaurant is er een grote parking, die zelfs gratis is. Het restaurant bevindt zich op de hoek van de straat, langs een drukke weg, maar wanneer je binnenkomt merk je hier niets meer van. Er hangt een zeer gezellige sfeer en de chef himself heet ons welkom en begeleidt ons naar onze tafel.

Mijn tafelgenoot en ik gaan voor het prille “Herfstmenu”. 4 Gangen en met onze allergieën wordt er meteen rekening gehouden. Je voelt dat de chef er alles wil aan doen om je thuis te laten voelen en luistert zeer aandachtig naar je, zonder stress bij hem op te merken. En dat ondanks het gebrek aan personeel, waar hij en velen in de sector mee worstelen. Maar sluiten is geen optie voor hem, dan maar zelf in de zaal staan, want ‘klant is koning’.

Als aperitief ga ik voor een mocktail met citroengras en gember. De eerste dronk is wat te zoet, maar na het te mengen is hij perfect. De hapjes die op tafel verschijnen zijn qua presentatie simpel, maar wel lekker. Een dip van aubergine en ansjovis en wonton crackers. En met een krokante cannelloni met oud Brugge kaas en zwarte olijven is de stempel van het lokale meteen gezet.

Makreel “ceviche” met biotomaat en avocado is onze starter. Wil je deze nog opwaarderen, dan kan je er 15g Royal Belgian Caviar Platium bijbestellen. (30 euro supplement)  Wij gaan niet voor de steurkuit, maar krijgen toch een kleurrijk pallet op ons bord, waar er niets aan lijkt te ontbreken. Ook niet qua smaak. De makreel is echt overheerlijk. Zeer vers en fris met een saus van langoustine die het afmaakt.

Een lekker bord zonder wijn, is een café zonder bier. Wij zoeken de zuiderse sfeer op met een witte wijn uit Spanje; Mesquida I Mora Sincronia 2020. Een fruitige wijn met toetsen van pêche en citroen en een aangename afdronk.

De volgende gang is Kalfstong “soja” met geconfijte aardappel en linzen. Eenvoudige presentatie op een mooi aardewerk bord. Perfecte cuisson van het vlees en schuimende saus met diepe smaak. Als groente liggen er een aantal pastinaakreepjes bij, maar deze zijn iets te taai naar mijn zin. Voor de rest geen minpunten, alles in balans en zeer lekker van smaak.

Als hoofdgerecht krijgen we Eend voorgeschoteld. “Challans” met pinda (of zonder in geval van notenallergie) en pickles. Een tam eendenras afkomstig uit de regio Challans in de Vendée, Frankrijk. Ook wel parels van de Franse top gastronomie genoemd. De verwachtingen zijn dus hoog gespannen en deze worden helemaal ingelost. Twee mooi gebakken stukken roosvlees met een saus om U tegen te zeggen. Hiervan mocht de chef nog een potje extra gebracht hebben. Niet omdat er te weinig saus op het bord ligt, maar omdat ze hemels van smaak is. Beste gerecht van het menu en een zeer verrassende combinatie. Hierin vind je echt de signatuur van de chef in terug.

Afsluiten doen we met Bramen, chocolade en praliné. Mijn tafelgenoot met notenallergie krijgt Cheesecake van passievrucht. Zijn dessert is net iets frisser en luchtiger dan de chocolade met praliné. Op een koude herfstdag zou dit veel meer gesmaakt hebben dan op deze nazomerse dag, maar presentatie en smaken zitten helemaal goed. Bij de koffie en thee krijg je nog een vleugje nostalgie met echte smoutebollen, naar het recept van Peter Goossens laat de chef zich nog ontvallen.

Op de website staat te lezen dat je zaterdagmiddag een all-in menu kan krijgen voor 75 euro. Zijnde: Glas Procceco en hapjes. 3 gerechten volgens marktaanbod, aangepaste wijnen, water op tafel en koffie of thee, hier krijgt de consument een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Restaurant Floris behoort zeker tot onze favorieten. 

Deze uitspraak vat het eigenlijk allemaal samen. De puurheid, niet alleen in de gerechten, maar ook van chef Joris. No nonsense, hier krijg je pure kwaliteit en een warm gevoel. Een chef met veel passie, die in deze moeilijke tijden vecht om zijn klanten toch alles te kunnen geven voor een eerlijke prijs. Bij restaurant Floris heb je dat ongedwongen thuisgevoel, waar je met twee of met een grote groep kan genieten van lekker eten, waarbij – naar mijn mening – de sausen van de chef er bovenuit steken.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 61/70 – wijnkaart, bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne: 24/30 – totaal: 85/100