De Zuidkant

Adres

Jacob van Maerlantstraat 6 , 8340 Damme

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Patrick van Hoorn - gastvrouw en sommelier Cora Moerman

26/04/2022

Prijsindicatie

€ 90,00 lunch menu (aantal gangen: 4)

€ 130,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 105,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 151,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 50,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 50,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer De Zuidkant

www.restaurantdezuidkant.be
restaurantdezuidkant@telenet.be
050/ 37.16.76

Sluitingsdagen

Zondag - woensdag - donderdag

Restaurant De Zuidkant bevindt zich in één van de mooiste steden die ons land rijk is: Damme. Het is een plezier om langs de Damse Vaart te rijden. Je krijgt meteen een vakantiegevoel. En dat gevoel wordt nog versterkt als je voor de gevel van De Zuidkant staat. Door de mooie paarse seringen waan je je in de Provence.

Een heel ander gevoel krijg je wanneer je binnenkomt. Klein en donker, maar wel erg charmant en gezellig. De gastvrouw begeleidt ons naar achter, waar een raampartij dat uitgeeft op het terras, dan weer een open en lichtrijke sfeer creëert. Chef Patrick van Hoorn is niet nieuw in Damme en in alle eenvoud heeft hij samen met zijn vrouw Cora Moerman, beide afkomstig uit Nederlands-Limburg, Restaurant De Zuidkant op de kaart gezet met een indrukwekkende score.

De smaakpapillen worden getriggerd door een mocktail van passievrucht, limoen en tonic. Vier amuses om te starten, Pane carasau (Sardijns brood) met verse kaas en kruiden, Wortelcake met citrusgel, een Flan van asperges met mousse van beenham en een kleine Zeeuwse oester met komkommer en Granité van vodka en vanille. Een lekker begin. Al ben ik niet zo’n fan van de flan, qua smaak niets op aan te merken, de beenham komt er mooi door, maar het is de textuur die niet leuk aanvoelt in mijn mond. Ook een cake als starter is even wennen, maar mij hoor je niet klagen.

Dagelijks is er een wisselende 3 gangenlunch. Wij gaan voor het menu met 5 gangen. Het eerste bord is een gerookte Oosterscheldepaling met ganzenlever en zilverui. Leuke presentatie met appel, op twee wijzen gebracht. Het geeft een frisse toets aan het gerecht, maar de twee appelschijfjes zijn iets te dik gesneden in combinatie met de rest. De andere ingrediënten zijn mooi in balans. Bij het gerecht krijgen we nog een toastje met ijs van ganzenleverpoeder, leuk en verrassend fris.

Zeeduivel, Oud Brugge en madras curry. Mooi stuk stevige vis en perfecte cuisson, het filodeeg on top geeft een krokante toets. Daarbij een lekker schuimende saus met fijngesneden courgette. Van vis gaan we over naar vlees; varkenswang met knolselder en shiitakes. De stukjes vlees smelten in je mond, erg zacht en mooi van smaak. De presentatie was redelijk eenvoudig. Maar dit werd ruimschoots goedgemaakt door de saus, die is heerlijk en mocht voor mij zelfs iets meer zijn. Nu, ik ben er zeker van mocht ik wat bij gevraagd hebben, dat dit geen probleem was geweest. Kortom een lekker gerecht.

Als hoofdgerecht Jonge duif met asperges en aardpeer. Geen aangepaste wijnen, maar we selecteerden na het aperitief een Sauvignon Blanc 2018 van wijnhuis Seresin uit Nieuw Zeeland. Mooie minerale en wat bloemige tonen en een middellange afdronk, deze wijn was al een uitstekende match bij de Zeeduivel en blijft overtuigend overeind bij de Duif. Bij het gerecht krijg je nog een side-dish, namelijk de boutjes van de duif. Leuk idee en zo gaat niets verloren. Wat een voltreffer, opnieuw perfecte cuisson én een grote portie, het gerecht op het bord is een kunstwerk op zich, hier toont chef Patrick van Hoorn dat hij talent heeft voor bordpresentaties wat minder tot uiting kwam bij het visgerecht. Ook aan de rince-doigts is gedacht, zodat je zonder vettige vingers kan verder genieten.

Het dessert is een smakenpalet van koffie en vanille gebracht in een mousse, gel en ijs, rustend op een crumble van koekjes. Heel mooie afsluiter. Perfect in balans qua smaak en texturen. Niet te zoet en licht voor de maag.

Bij een kamille thee verschijnen er nog mignardises op tafel. Een gevarieerd assortiment van wafel, chocolade, snoep en zelfs een kleine boule de Berlin. Zowel op het wafeltje als op de boule werd kwistig omgesprongen met poedersuiker, maar dat maakt het dan weer leuk voor je tafelgenoot die je ziet worstelen om er geen witte neus aan over te houden.

Restaurant De Zuidkant is absoluut een aanrader op een fantastische locatie in Damme. Na de lunch is een wandeling langs de vaart erg aan te bevelen. Het restaurant op zich is niet groot maar geeft alle comfort en luxe die je van een beter restaurant verwacht. De keuken in het midden van het restaurant geeft ook een connectie met de klant zelf en daardoor heb je het gevoel dat je bij iemand thuis bent uitgenodigd. Vooral de gastvrouw Cora Moerman krijgt ook een dikke pluim. Zij laat je helemaal de koning te rijk voelen. Haar lach en vriendelijkheid zijn zo oprecht en mooi dat ik zelfs met plezier enkel voor haar opnieuw naar Damme zou afzakken.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 61/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 24/30 – totaal: 85/100