De Mijlpaal

Adres

Sint-Truiderstraat 25 , 3700 Tongeren

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Jan Menten - gastvrouw en sommelier An Penxten

15/04/2022

Prijsindicatie

€ 45,00 niet op zondag lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 75,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 90,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 138,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 111,00 à la carte

€ 55,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 58,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer De Mijlpaal

www.demijlpaal.org
info@demijlpaal.org
012/26.42.77

Sluitingsdagen

Dinsdag- woensdag - zaterdagmiddag

DE MIJLPAAL IN TONGEREN: TWINTIG JAAR FINE DINING

Het fine dining Restaurant De Mijlpaal in Tongeren blaast dit jaar twintig kaarsjes uit. Daar hoort een facelift van de zaal bij, die op 15 april haar deuren weer openzwaaide. Wij waren er als de kippen bij om te gaan kijken en proeven en wij zagen dat het heel goed was. Bovendien ontving chef Jan Menten het Ere-Ambassadeurschap Vlaams Culinair Erfgoed voor zijn jarenlange toewijding aan de Vlaamse Keuken, zijn doorgedreven beheersing van het vak en respect voor streekeigen producten.

Chef Jan Menten was eigenlijk voorbestemd om bakker te worden, net als zijn vader en zijn tweelingbroer. Zijn ouders baatten in Tongeren twee locaties uit, dus dat kon eerlijk verdeeld worden. Maar Jan had andere plannen. Zijn interesse in de horeca was gewekt, toen hij als afwasser aan de slag ging bij de traiteurszaak Carpe Diem en hij daar na een tijdje meer verantwoordelijkheden kreeg. Jan ging voor gerenommeerde chefs werken, zoals Roger Souvereyns (Scholteshof), Pierre Wynants (Comme chez Soi) en Bernard l’Oiseau (La Côte d’Or). In 2002 werd het dan tijd voor een eigen zaak. En dus werd de ouderlijke bakkerij omgetoverd tot een klasserestaurant waar de gastronomen uit Tongeren en wijde omgeving graag de voetjes onder tafel kwamen schuiven. In 2012 behaalde Jan dan een Michelin-ster, die hij tot op de dag van vandaag wist te behouden.

Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de zaak, werd De Mijlpaal in het nieuw gezet. De eetzaal kreeg een stijlvolle aankleding met veel paarse en donkerdere tinten. We voelen ons als gast direct op ons gemak en nemen plaats in comfortabele stoelen. De verse bloemen op onze tafel nemen de tinten van het nieuwe interieur over.

Als aperitief bestel ik een glaasje Champagne Gallimard /“Blanc de Noirs à les Riceys”/ Cuvée de Reserve.  Gallimard is een klein, familiaal champagnehuis met ongeveer 10 ha eigen wijngaarden. Zij bevinden zich in Les Riceys, Pinot Noir-gebied bij uitstek, dat ook bekend is voor zijn stille rosé. Het huis Gallimard bestaat sinds 1930 en is nu in handen van de zesde generatie. De champagne die we hier proeven is een schitterende Blanc de Noirs op basis van 100% Pinot Noir. De kleur heeft een licht rozige schijn en vertoont piepkleine wervelende bubbeltjes. Het aroma is aangenaam met wat bosvruchten en ook een vleugje kruidigheid. In de smaak valt vooral het raffinement op  met een fijne, dekkende mousse, tonen van framboos en delicate zuren.

Daar komen een aantal aantrekkelijke amuses bij. Om te beginnen een Tartelette met een crème van Mimolette. De basis is een hartig zanddeeg en de crème van Mimolette is heerlijk weelderig. Een schot in de roos! Dan verschijnt een mini Pizza Puttanesca met een garnering van rode biet. Zowel visueel als smaakgewijs een feest.  Als derde surprise volgt een Amuse met gerookte paling en passievrucht. Hier ontstaat een interessant contrast tussen het rijke, gefumeerde smaakpatroon van de paling en het frisse accent van de passievrucht. Een paar viseitjes zorgen als teaser nog voor een extra dimensie. Last but not least komt een Amuse met ossenstaart en gefruite ui onze ogen en onze smaakpapillen verwennen. Het geheel wordt gepresenteerd in een soort van eierschaaltje dat we moeten uitlepelen. De diepe smaak van het malse draadjesvlees  brengt ons in combinatie met het zoete van de gekonfijte ui welhaast in hogere sferen.

Na deze inleidende verwennerij kijken we uit naar ons voorgerecht : Noordzeekrab met appel, combava ( kaffir limoen, groene citrusvrucht, oorspronkelijk van het Indonesische eiland Sumbawa)  en soft shell. Dat gerecht is gedecomposeerd in twee delen. Enerzijds een bordje met een Tempura van krab en een ijsquenelle en anderzijds een Coupe met jelly van Noordzeekrab, appel en heerlijk luchtig opgeklopt schuim. Waar moeten we eerst beginnen om de smaaksensaties te beschrijven, die ons overrompelen? Bij de krokante luchtigheid van de tempura?  Bij de rijke smaak van de jelly?  Of bij de appel die zorgt voor een crunch en een discreet zoete toets? Dit gerecht verweeft contrasten op het vlak van temperatuur, smaak en textuur tot één sensuele beleving. Het enige wat we missen is een sauslepel om al dat heerlijks tot de laatste druppel te savoureren.

Bijna waren we vergeten om de begeleidende wijn te vermelden. Dat is een Greywacke Sauvignon Blanc 2021 uit Marlborough, die zich met zijn uitbundig aroma en zijn frisfruitige elegantie uitstekend kwijt van zijn taak.

Dan is het tijd voor ons tussengerecht:  de Rouget met chorizo, lamsoor en venkel.  Ons bord is wederom een schilderijtje. De cuisson van de rode mul is perfect, de textuur wulps en de smaak intens. De lamsoren harmoniëren met hun zilte toets uitstekend bij de vis.

Als begeleidende wijn wordt hier een glas Jérémie Huchet / “Les Quinze Hommées”/ Muscadet bij geschonken. Een frisse wijn die met zijn mineralige zuurtjes de rijkdom van de vis op een geslaagde manier coupeert.

De derde gang van ons vijfgangenmenu is opnieuw een visschotel. Bij een minder getalenteerde kok zou drie keer vis na mekaar misschien gaan vervelen, maar Jan Menten blijft ons boeien. Hij boort weerom andere smaakniches aan, deze keer met Zeeduivel, vergezeld van witte asperges, lingot en messchede. Met de asperges bewijst hij waarom het zo belangrijk is om voor seizoensgroenten te kiezen. Ze zijn nu doodgewoon op hun best, heerlijk zoet en nét een ietsiepietsie al dente gelaten en krijgen zo de gelegenheid om al hun smaakrijkdom te etaleren. Ook de zeeduivel is om duimen en vingers van af te likken . (Weer een perfecte cuisson.) En het zelfde kan gezegd worden van de crème van eierdooier die in dit gerecht is verwerkt.

We moeten naar Portugal om een wijn te vinden die het hoofd kan bieden aan al deze smaakrijkdom. Als vanzelfsprekend komen we dan terecht bij de Niepoort /“Morgadio da Calçada” Branco/ Douro, jaargang 2020. In ons glas komt een wijn met een strogele kleur en  een intens aroma met een duidelijke vatstempel en tonen van vanille. In de mond is de wijn romig van textuur met al wat body, een fijne citrustoets en gedoseerde geboiseerde tonen in de finale.

We schakelen nu over op “Landes Label Rouge”-Hoevekip met groene asperge, tuinbonen en krokante kippenhuid. Hierbij komt een glas ”Delicate” van De Toren uit Zuid-Afrika. Dit wijngoed ligt in de Polkadraai Hills en beschikt daar over 25 ha. Een grondig bodemonderzoek  door de universiteit van Stellenbosch bracht aan het licht dat op deze kleine oppervlakte niet minder dan 15 verschillende bodemtypes te onderscheiden vallen. Voor elk bodemtype werd de juiste cloon uitgezocht om optimale resultaten te behalen. De blend die we hier proeven bestaat uit 48% Malbec, 20% Merlot, 16% Cabernet Franc en 15% Cabernet-Sauvignon. De Merlot en de Cabernet-Sauvignon werden 12 maanden afgerijpt in derdejaars vaten van Franse eik. De Malbec werd vergist en gelagerd in roestvrij stalen tanks. Dit resulteert in een wijn met een medium-geconcentreerde diep robijnrode kleur met ontluikende evolutie in de rand. Het aroma is erg kruidig met o.a. een vleugje salie. De smaak is stevig en vlezig met tonen van rood fruit en wat zoethout in de afdronk.

De hoevekip is van een bourgondische smaakrijkdom. De fond is met veel geduld en vakmanschap ingekookt. Heerlijk gewoon! Morieljes zorgen in de garnering voor een herfstige toets. Dit is comfortfood 2.0 voor als de lente het in april of mei plots even laat afweten en de regen weer met bakken uit de lucht valt. De kippenhuid wordt op een afzonderlijk bordje geserveerd en verdient dan ook een aparte eervolle vermelding. Heerlijk knisperig krokant en met een smeuïge vulling van kippenlever om spontaan van te watertanden.

Als dessert kies ik voor een Crème brûlée. Een klassieker van vertrouwen om mee af te sluiten. U weet wat ik bedoel: zo met een perfect krokant suikerlaagje. Need I say more?

Voor erbij en erna laat ik me nog extra verwennen met een glaasje Pajzos “Late Harvest” Tokaj Hárslevelü. Château Pajzos is een historisch wijngoed dat na de val van de Muur in handen kwam van een Franse groep investeerders. Zij herplantten de 70 ha wijngaarden volledig. De leiding is in handen van de ervaren Ronan Laborde, die ook verbonden is aan Château Clinet in Pomerol. De Hárslevelü–druif is een kruising van Furmint en Plantscher, die zeer geschikt is voor dessertwijnen en uitstekend gedijt op de plaatselijke vulkanische bodems. De wijn liegt er dan ook niet om. Een goudgele kleur. Een aroma dat de pure druivige tonen heel zuiver tot hun recht laat komen en een levendige eerder halfzoete smaak met veel frisheid en spanning.

Om af te sluiten krijgen we bij de koffie nog wat mignardises om het plezier te rekken. Klassieke Madeleines, bereid met beurre noisette, een Truffel met een vulling van Ambiorix-gin (leuk dat er weerom een streekprodukt in het menu verwerkt zit) en een Limoncello-cake met crème van witte chocolade. Om maar te zeggen dat de snoepers onder ons niet vergeten worden!

Jan Menten en zijn brigade hebben ons hart veroverd. Zij brengen van begin tot einde fijne culinaire creaties op het bord zonder dat er ook maar enig dipje zit in de culinaire flow waarop je als gastronoom wordt meegenomen. De mooie presentatie volgt het hoge peil van de gerechten constant. Voeg daarbij nog een vriendelijke en attente bediening en een prachtig vernieuwd kader en u weet dat dit adres met stip aangeduid staat in onze agenda.

Klimaat Keuken !

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 63/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 26/30 – totaal: 89/100

Foto’s van Jan en An zijn van fotograaf Kris Jacobs !!!