De Kristalijn

Wiemesmeerstraat 105

3600 Genk

83 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Koen Somers

Sluitingsdagen:

Zaterdagmiddag - zondag - maandag
089/35.58.28 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Eten in het licht.

Bij Hotel Stiemerheide in Genk hoort ook restaurant De Kristalijn, een schitterend rechthoekig wit modern gebouw, omringd door de natuur. Bijna elke bezoeker kan de activiteiten volgen in de open keuken, gelegen midden in het restaurant. Bij goed weer kunnen de ramen open en zie je kwikstaartjes springen in het gras. Het kader is prachtig en rustgevend. Laat de tijd maar passeren en laat de glazen en de schotels maar komen.

De mondverwenners vooraf zijn klein, hartelijk en lekker. Goed zo. Dat maakt een mens hongerig, zo hoort het.

We starten met een stuk Zalm versierd met partjes pompelmoes, wat avocado, kruiden (mosterd en dragon) en bloemblaadjes. Een bijzonder kleurrijk en fris gerecht. Mijn tafelpartner laat zich een Argentijnse Tomero Torrontes 2016 voorzetten: witte perzik, iets later clementine. Een citrus-oase zeg maar. Een rijke wijn. Ik laat me enkele biowijnen aanpraten en dat heb ik me beklaagd: onder meer met een Portugese Soalheiro, Terramatter Alvarinho 2016. Nào filtrado. En dat hadden ze beter wel gedaan. Het spijt me zeer: troebel dus, te zuur, niet lekker, biodynamisch naar het schijnt.

De Canadese kreeft met mini-stro-frieten en prei is lekker. De prei is wel wat vezelig. Als wijn nemen we een Thomas Pico, Chardonnay vin de France. Een natuurwijn. De grote wereldwijd bekende wijnkenners zijn er wild van. Ik helaas niet. Het zal aan mij liggen. Fijn zuurtje zeggen die kenners. Laat er "fijn" en –"tje" maar af.

Daarna volgt een op vel gebakken zeebaars met zoete aardappel en gestoofde artisjok. We krijgen werkelijk een mooi stuk vis. Helaas moet de saus het niet afmaken maar goedmaken. De nieuwe biowijn laat ik staan en de sommelier heeft zo stilaan begrepen dat we van een ander gedacht zijn. Het heeft lang geduurd. Een beetje te lang eigenlijk.

We eindigen met een heel mooi dessert van bessenijs. Netjes en lekker. Daarna komt er nog een tafel met koekjes, macarons, stukken chocolade en pralines voorgereden. Charmant en heel lekker, origineel gedaan.

Restaurant De Kristalijn heeft ook een flink uitgebreide theekaart. Je krijgt er een zandloper bij om zelf te bepalen hoelang je de theeblaadjes wil laten trekken. Een beetje show, maar tof gedaan.

In De Kristalijn is echt alles aanwezig voor een uitstekende keuken: het interieur, de ingrediënten, de hele sfeer, het landschap, de open keuken, de kwaliteit van de chef. Chef Koen Somers kent zijn vak, dat heeft hij al lang bewezen. Maar topkwaliteit vraagt ook permanente topaandacht en toppersoneel. Aan alle vereisten van een klasserestaurant moet constant voldaan worden. De totaalbelevenis in De Kristalijn kan veel beter en heeft al hoger gelegen. De aandacht lijkt wat verslapt.

Wij besluiten aldus tot volgende score: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 58/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 - totaal: 83/100Prijsindicatie (06-09-2018)

€ 55,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 84,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 88,00 diner menu (aantal gangen: 5)
€ 137,00 diner menu (incl. wijnarrangement)

€ 112,00 à la carte

€ 50,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 55,00 min. prijs / fles rode wijn
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Parking beschikbaar
Hotel in de buurt
Huiswijn aanwezig