De Kristalijn

Adres

Wiemesmeerstraat 105 , 3600 Genk

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Koen Somers - General Manager Jos Schols

10/12/2021

Prijsindicatie

€ 70,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 109,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 130,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 195,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 150,00 à la carte

€ 60,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 75,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer De Kristalijn

www.dekristalijn.be
info@dekristalijn.be
089/35.58.28

Sluitingsdagen

Zondag - maandag - dinsdagmiddag - zaterdagmiddag

Het restaurant bevindt zich in de Limburgse Kempen, grenzend aan het Maasland, als onderdeel van het hotel Stiemerheide. Het zicht van onze tafel toont een héél mooi panorama over het landschap en de landelijke sfeer. We worden super vriendelijk en hartelijk ontvangen door de maître en naar onze tafel begeleid. De stoel wordt voor ons aangeschoven. We worden al snel aangesproken voor een aperitief door de sommelier. Voor mij een heerlijke gin-tonic Monkey 47 en voor mijn tafeldame een glas champagne Drappier.

Fijn om te horen dat ze hier, zonder dat we dit op voorhand lieten weten, nog steeds wisten van de allergieën van mijn tafeldame.

We worden eerst verrast door een schaaltje met wat fingerfood. Wat een smaakbommetjes. Ik kan niets leuker bedenken om een lekkere en gezellige avond te starten. De smaakpapillen staan op volle ontvangstmodus. Er volgen nog 2 amuses die echt alles aanwezig hebben om de maag helemaal “open te zetten”. De amuse met rode en gele biet is super gekruid. Het zuurtje erbij maakt het lekker fris van smaak. De ossenstaart met steppegras is ook heerlijk gekruid en heeft een leuke combinatie met de crunchiness van het steppegras.

Het zaalpersoneel is zeer attent. De tafels worden goed in het oog gehouden, snel en adequaat afgeruimd. Op een gegeven moment was het mij zelfs niet opgevallen dat de bordjes weggehaald waren.

Ik schotel de sommelier een moeilijke opdracht voor: stel mij een witte wijn voor die bij de 3 voor-, tussengerechten past. Hij stelt me een Chenin blanc van het jaar 2017 uit de midden Loire vallei voor. Ondanks het al “oudere jaar” is deze Anjou Blanc van Thibaud Boudignon een wonder van precisie en complexiteit. Een pure wijn die de prachtige terroirs die hij bezit zachtjes onthult. De aanzet is zeer fris, delicaat en subtiel in de mond. Het door veroudering ontstane vetgehalte onthuld zich beetje bij beetje en maakt plaats voor een licht fruitig gehemelte maar met een mineraal aanwezige structuur. Ik zou zeggen, missie geslaagd.

We zijn toe aan het eerste voorgerecht. De pijlinktvis met rammenas, sesam en een heerlijke jus van dashi. De inktvis is perfect van smaak en vooral de cuisson is minutieus getimed. Een leuk detail, het grote stuk was lichtjes gebrand wat een extra smaaktoets gaf.

Het tweede voorgerecht wordt ingezet. De wilde zeebaars met schorseneren, sjalot en ponzu (= Japanse citrusvrucht vergelijkbaar met een limoen) is een pareltje voor het oog. Het bord ziet er uit als een kunstwerk. Bijna zonde om eraan te beginnen. En toch kunnen we niet wachten om ook dit gerecht over onze smaakpapillen te laten glijden. We hebben ook een mooi zicht op de keuken waar met uiterste precisie een goed geoliede machine draait. Iedereen is er als de perfectie op elkaar afgestemd wat zorgt voor een vlotte en aangename bediening. Geen lange wachttijden en zeker ook niet te snel. Gewoon op een perfect ritme.

Maar terug naar het gerecht. Het water komt me terug in de mond. De lichtromige saus heeft een aangename frisse citrustoets afkomstig van de ponzu. Een sjalot is sterk van smaak en je verwacht een overheersing daarvan. Echter chef Somers heeft deze perfect weten te doseren in het gerecht door zijn manier van bereiding. Een perfecte aanvulling bij de wilde zeebaars die trouwens ronduit subliem van garing was! Echt een streling voor de tong.

De lat ligt zeer hoog. We kijken toch met een licht waterige mond vol spanning uit naar het vervolg. En of dat gevolg er komt. Als 1e tussengerecht serveert chef Somers ons de coquilles met pompoen en mandarijn. Deze wordt in 2 varianten geserveerd, gebakken en rauw als een carpaccio. Het koraal van de coquilles werd gefermenteerd en dit geeft een mooie aanvullende umami smaak bij de gebakken coquilles. Onnodig te zeggen dat ook hier de cuisson de perfectie benaderd. De carpaccio, telkens afgewisseld met schijfjes pompoen en voorzien van een jus van XO-saus. Zeg maar de Rolls Royce onder de smaakmakers of het beste wat China in een saus heeft gestopt. Het fundament van deze saus is gedroogde sint-jakobsschelpen. Umami ten top en een absoluut lekkere aanvulling bij deze smaakbom.

Het is terug aan de sommelier. Ook al volbracht hij zijn taak met verve voor de witte wijn. Er wachtte hem nog steeds een moeilijke om een rode wijn te serveren die zowel bij de fazant als bij de toch wel krachtigere en diepere smaak van de haas zou gaan. Hij stelde een Barbera d’Alba Superiore voor van Fabio Gea, La Msòira e’l Rastel van 2016. Een Italiaanse rode wijn uit Piëmont met een alcoholpercentage van 15%. Een stevig baasje dat perfect zou zijn voor bij de haas. De oogst van de Barbera druiven wordt met de hand gedaan. Het rijpen gebeurt eerst in stalen tanks met inheemse gisten gedurende 24 maanden en zal daarna verder rijpen in houten vaten voor 12 maanden. Dit geeft de wijn een elegante smaak met toetsen van rood fruit, zeer aromatisch in de neus maar tegelijkertijd ook een hoge zuurtegraad en stevige tannines. Het fruit maakt dan plaats voor hartige tonen in de afdronk. De wijn is ook koud. Bij navraag aan de sommelier houdt hij de rode wijnen frisser. Op het moment dat hij ze inschenkt zijn ze frisser maar tegen de tijd dat het gerecht geserveerd wordt is de wijn op perfect temperatuur om zo alle smaken en aroma’s tot hun recht te laten komen.

Het is de beurt aan het 2e tussengerecht, de fazant. Het bord is wederom een streling voor het oog. Er ligt, visueel dan toch, een stronkje witloof op het bord gegarneerd met wat wintertruffel en een jus. Onderaan zit de fazant “verstopt”. Chef Somers zorgt hier voor een leuke presentatie en we vallen misschien in herhaling maar het is niet anders, hemelse smaken. Van de billetjes werd een stofpotje gemaakt. Tezamen met het grondwitloof en het spek lardo di Colonnato geeft het dit gerecht toch voldoende body om netjes te pairen met de “zwaardere” rode wijn.

Le moment suprême, het hoofdgerecht: de haas. Wederom een subliem gerecht. Het woord smaakbom is hier zelfs een understatement. Klassiek eindig je met het dessert, een zoete toets om alles mooi af te sluiten. Dit hoofdgerecht zou voor mij een mooie afsluiter kunnen zijn. En dan heb ik het niet over een zoete toets, maar wel de geweldige smaakcombinaties, sublieme cuisson van de hazenrug, de smaakcombo in het bijgerechtje, een stoofpotje van de billen van de haas ( fantastisch gekruid by-the-way), spruitjes, doornbes, kervelwortel, … en de heerlijke jus bij de hazenrug. Eigenlijk geen woorden meer voor … flabbergasted is het enige wat in me opkomt. En de wijn, die past er inderdaad perfect bij.

Het slotstuk van de avond wordt vergezeld van een Belgische dessertwijn of mede “Angel” op basis van heidebloemhoning, vlierbloesem en munt, gemaakt door imkers (Imkerij The Happy Bees – Brouwerij Craywinckelhof) uit Kermt bij Hasselt. Niet te zoet, kortom een perfecte aanvulling bij het dessert. De lauwe jus van heidebloemhoning past er geweldig bij en het ijs van yoghurt zorgt dan weer voor de nodige frisheid.

Bij de mignardises wordt er zelfs rekening gehouden met de allergie voor donkere chocolade. Er werd een aparte selectie voorzien met witte chocolade, speculoos en karamel, ter vervanging van een bounty voor mij. Bij de thee krijgen we nog een extra hapje, crème brûlée met Grand Marnier. En voor het derde hapje wordt er opnieuw rekening gehouden met de chocolade allergie, ik krijg een chocolade stronkje en mijn tafelgenote krijgt het nagerecht van de vegetarische kaart, witlof met druif, hazelnoot en esdoorn. We kunnen dit alleen maar bevestigen met de woorden, perfecte avond met geweldige verrassende afsluiters.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 61/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 26/30 – totaal: 87/100

Hotel Stiemerheide:

Onze beoordeling totaalbeleving overnachting: 65/100

Het hotel heeft een Center Parcs gevoel !