De Kristalijn

Adres

Wiemesmeerstraat105 , 3600 Genk

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Koen Somers - Maître d'Hotel Eduardo Indestege - Sommelier David Aerts

24/09/2025

Prijsindicatie

€ 105,00 lunch menu (aantal gangen: 4)

€ 170,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 135,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 210,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 160,00 à la carte

€ 75,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 75,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer De Kristalijn

www.dekristalijn.be
info@dekristalijn.be
089/35.58.28

Sluitingsdagen

Zondag - maandag - dinsdagmiddag - zaterdagmiddag

Een woensdagavond kan niet mooier worden dan met een diner in restaurant Kristalijn in Genk. Chef Koen Somers heeft hier een succesformule neergezet die al 20 jaar met glans overeind blijft en dat voel je vanaf het moment dat je binnenstapt in het unieke gebouw dat volledig rond de keuken is opgetrokken.

We kiezen voor het vijfgangenmenu en na een hartelijke ontvangst nemen we plaats aan een tafel met zicht op de open keuken, waar de bedrijvigheid al volop op gang is. Sommelier David Aerts stelt ons al snel een reeks niet-alcoholische aperitieven voor op onze vraag. Onze keuze valt op een verrassend verfijnde mocktail op basis van yuzu en gember, een perfecte balans van frisheid en pit en een niet-alcoholische Nona ginvervanger met tonic. Uiteraard zijn er nog andere alcoholvrije suggesties, die David met evenveel enthousiasme toelicht.

Bij het aperitief worden 3 exquise hapjes aangeboden, een cornetto gevuld met grijze garnalen, artisjok en pompelmoes, gevolgd door een pompoenrol met tonijn en vadouvan en tot slot een rundstartaar met zalmkuit, mosterdzaad, dragon en ansjovis. Drie smaakbommen, die tonen dat de lat hoog ligt. Niet alleen zijn ze visueel aantrekkelijk, maar ook de smaakbeleving is top met een mooie kruiding.

Maître d’Hôtel Eduardo Indestege zorgt dat zijn zaalteam alert blijft en alle gasten verwend worden. Hij en zijn team zorgen dat elk detail klopt, terwijl sommelier David ons met kennis van zaken  begeleidt in de gepaste wijnkeuze per glas uit een indrukwekkend selectie van frisse tot stevige wijnen. Enerzijds een glas Duitse witte wijn van Dr. Wehrheim Riesling Trocken Birkweiler 2020, mooi droog, frisse stijl en een minerale afdronk en anderzijds een glas Spaanse witte wijn As Sortes 2022 100% Godello Bodegas Rafael Palacios. Deze wijn is eveneens fris met levendige aroma’s van grapefruit en appel, gecombineerd met intense minerale en wilde kruidentonen, en een rijkere afdronk met verfrissende zuurgraad, gemaakt van oude Godello-wijnstokken en kort gerijpt op Franse eikenhouten vaten.

Een huisgebakken brioche luidt het eerste voorgerecht in, Hamachi en ganzenlever met nashipeer, jalapeno, saus op basis van witte porto, lapsang souchong thee en yuzu. Fantastische smaakcombinaties die net als de texturen perfect gebalanceerd zijn, alleen mocht voor ons de Hamachi, familie van de makreel iets fijner gesneden zijn.

Daarna volgt een broodselectie met Spaanse brioche, spelt- en bruin brood, en keuze uit drie soorten boter of olijfolie – een fijne aanvulling die niet zomaar een tussengerecht is, maar echt bijdraagt aan de beleving.

Het tweede voorgerecht brengt ons naar de zon terwijl we genieten van een prachtige zonsondergang: wilde zeebaars met tomaat, kappertjes en olijf. De perfecte cuisson en het zuiders aroma, afgewerkt met beurre blanc, limoen en een krokantje van basilicum, doen denken aan een zomerse avond aan de Middellandse Zee.

Daarop volgt het laatste voorgerecht: Tarbot en Oscietra kaviaar, bloemkool, mole (een Mexicaanse saus), miso van gefermenteerde sojabonen en rode ui. Chef Koen Somers serveert dit persoonlijk aan elke tafel wat de beleving naar een hoger niveau tilt. We vallen misschien in herhaling, maar de gaartijd van de tarbot is opnieuw perfect en de smaken zijn subtiel en in harmonie.

Voor het hoofdgerecht kiezen we uit Anjou-duif of Wagyu-rund en gaan voor de duif. Het bord komt met rode biet, girolles, bramen, pistache en verjus (een verfijnd condiment op basis van onrijpe druiven). Quinoa verbindt alle smaken tot één harmonieus geheel. Wederom een voltreffer. De sommelier David Aerts zorgt opnieuw voor een mooie match, met de Spaanse Roda I Reserva van 2018 uit de Rioja. Het is een vollere wijn met een dieprode kleur en de overheersende Tempranillo druiven zorgen voor een boeket van zwart fruit en een intense afdronk. 

Als dessert biedt de chef naast het dessert van het menu ook een chocolade soufflé aan. We kiezen elk voor een ander dessert en kunnen zo beiden beoordelen. Het menudessert met mango, kokos, rijst, pandan en citroengras is licht, fris en origineel, een afsluiter met finesse. De chocoladesoufflé, perfect bereid volgens de klassieke regels, is wat zwaarder, maar overheerlijk. Daarbij komt een crèmeux van chocolade en passievrucht, en een ijs van gerookte vanille. 

En net wanneer je denkt dat het niet beter kan, verschijnt de mignardise-trolley. We kunnen niet weerstaan: een berlinerbol, een macaron met framboos en chocolade, en een luchtige citroencake vormen het feestelijke slotakkoord. Om daarna toch nog een laatste groet uit de keuken te krijgen: kleine smoutebollen met poedersuiker, een speelse en hartverwarmende afsluiter.

Wat een feestelijke avond. Chef koen Somers en zijn keuken- en zaalteam weten niet alleen te verrassen met culinaire creativiteit en beeldige presentatie, maar ook met een professionele en warme bediening. Koen Somers heeft dan ook terecht zijn titel verdiend van Ere-Ambassadeur Vlaams Culinair Erfgoed !

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 63/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 28/30 – totaal: 91/100