Colette - De Vijvers

Adres

Judocus Pauwelslaan - tot aan de poort rijden , 3271 Averbode

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Thijs Vervloet - gastvrouw Lore Vervloet

24/10/2021

Prijsindicatie

€ 87,00 niet op zon-en feestdagen lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 132,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 170,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 235,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 200,00 à la carte

€ 65.00 min. prijs / fles witte wijn

€ 65.00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Colette - De Vijvers

www.restaurantcolette.be
info@restaurantcolette.be
013/52.37.75

Sluitingsdagen

Dinsdag - woensdag - zaterdagmiddag en feestdagen

Wat hebben we hier naar uitgekeken! Thijs Vervloet is verhuisd van het centrum van Westerlo naar Averbode en heeft een nieuwe stek gevonden dankzij corona in het domein De Vijvers op een boogscheut van de Abdij van Averbode. In de coronatijd was hij zich maar al te bewust dat hij met zijn eerste restaurant Colette bijzonder getroffen zou worden indien de 1,5m moest gerespecteerd worden en zo minder dan de helft van de tafels zou kunnen zetten en als bij wonder heeft deze opportuniteit zich aangeboden en hebben Thijs en zijn vrouw Lore de sprong gewaagd.

Bij het inrijden van het domein staat iemand ons op te wachten om door de private slagboom te rijden om zo vlot te kunnen parkeren op de privé parking. Op een zonnige herfstdag is het genieten van de natuur en een fantastische vijver die het restaurant omringt. Een uniek schouwspel van reigers, eenden, meeuwen en andere watervogels die voor een ongelooflijke omkadering zorgen. In de zomer is er een prachtig terras.

Na een warme verwelkoming door gastvrouw Lore worden we naar onze tafel begeleid en de stoelen voor ons aangeschoven, dit lijkt ouderwets, maar het heeft stijl en zorgt voor een aangename start van deze totaalbeleving bij Colette-De Vijvers. De prachtige porseleinen borden met afbeeldingen van exotische vogels die uitnodigend op tafel staan nemen ons meteen mee voor een unieke vlucht.

Ondertussen rolt de sommelier de champagne kar tot voor onze tafel en plaats daarbij een champagnekaart op tafel. Vijf verschillende champagnes worden informatief voorgesteld en dankzij de champagnekaart is ook de prijs per glas bekend, voor deze selectie tussen 17 en 25 euro per glas. Deze transparantie is zeker een meerwaarde in deze tijden. Echter weten we te weerstaan aan al dit lekkers en kiezen voor wijn als aperitief. De Pouilly Fumé van 2020 van Domaine Figeat (11,50 euro/glas) blijkt een perfecte starter ook bij de aperitiefhapjes die in een vlot tempo volgen. Eerst een Bretoens koekje met mierikswortel en daarnaast flatbread met courget en radijs en een curry-mayonaise dip. Vervolgens een tartaar van gerookte zalm met radijs en yuzu, een krokant kwartelei met een veloutépuree van aardappel, daarna wagyu rundsvlees met zeeëgel en kaviaar en tot slot een velouté van kastanje met een crumble van gerookte kastanje. Ik zou elk aperitiefhapje afzonderlijk kunnen beoordelen, maar het zijn allemaal smaakbommetjes met een schitterende presentatie op unieke bordjes of in bijzondere glazen. De kruiding is uitstekend en vooral de chef laat hier meteen zijn veelzijdig talent en professionaliteit zien. Met één of twee hapjes zou hij ons ook al zonder problemen kunnen overtuigen en onze enige opmerking is dan ook dat het al vrij uitgebreid is, maar we zijn overtuigd dat andere gasten dit alleen als een positieve opmerking ervaren.

Na samenspraak met de chef aan tafel kiezen we à la carte, met een keuze uit 9 voorgerechten, 7 hoofdgerechten en 7 nagerechten. Wat een verademing dat deze mogelijkheid ook wordt geboden en chef Thijs Vervloet draait zeker zijn hand niet om voor meer gerechten voor te stellen dan de kaart bevat indien hij merkt dat de klant specifieke wensen heeft of zin heeft in een bepaald gerecht. Dit getuigt eens te meer van de flexibiliteit van deze chef en bovendien een enthousiasme om te koken voor zijn gasten.

De Noordzee krab met salade en kaviaar is één van mijn favorieten en zowel visueel, qua smaken als qua texturen worden we verwend. Dit is met een grote “G” van gastronomie en genieten. De salade zelf is bijzonder krokant en de krab is meesterlijk. U kunt denken dat hier niet veel kookkunsten aan te pas komen, maar het samenspel dat hier gecreëerd wordt door chef Thijs Vervloet met een uitgekiende dosering van alle ingrediënten is veel meer dan de som van het geheel.

De sommelier heeft een uitgebreide wijnkaart in boekvorm waaruit kan gekozen worden, maar ook per glas lijken er haast geen beperkingen en de Bourgogne Chardonnay François Carillon uit 2019 (15 euro/glas) is een klassieker maar daarom niet minder lekker bij dit gerecht.

Vervolgens gaan we voor kip, Poularde Coq des Près met verschillende bereidingen, wat een feest en de chef toont eens te meer zijn veelzijdigheid.  Opnieuw pure basisingrediënten maar verwerkt met passie tot puur plezier voor de tafelgasten. Eerst wordt de borst geserveerd met groeten garnituur, witloof, raap, cèpes en witte truffel. De bijzonder sappige Poularde aan het spit met open vuur bereid heeft een perfecte garing. De vleugels en het vleugeltopje komen op de BBQ met verse tijm en rozemarijn en worden op een grilkommetje mét kruiden onderin aan tafel gebracht waardoor de aroma’s nog versterkt worden en een extra dimensie aan de kip gegeven wordt. Daarnaast de onderbil op een salade met graanmosterdvinaigrette en witte truffel. Opnieuw zeer krokante salade die deze bereiding zonder twijfel opfrist. De bovenbil is geglaceerd en wordt geserveerd op een puree Robuchon, een decandente puree gebaseerd op het recept van sterrenchef Joël Robuchon met evenveel boter als melk en tot slot de Sot l’y laisse of hoenderhaas, het sappigste stukje van de kip, ligt op een bedje van schorseneren à la crème. Het is gewoon té veel, maar zo lekker dat elke bereiding geslaagd is en ik geef toe dat ik niet zou kunnen kiezen om één bereiding te schrappen dus omzeilt Thijs dit dilemma door alle bereidingen te serveren en zo zijn meesterschap te bevestigen. De sommelier heeft opnieuw een ruime keuze van rode wijnen per glas en we kiezen in samenspraak voor een Languedoc met Grenache, Carignan en Syrah Terre-des-Dames La Dame 2018 (11 euro/glas) die perfect aansluit bij de diverse bereidingen van de Poularde.

Naast al dit lekkers vragen we zeker ook aandacht voor de vegetarische creativiteit van de chef. Hij biedt ook een vegetarisch menu aan voor de liefhebbers en dit is eveneens om duimen en vingers van af te likken. Vanaf de aperohapjes wordt alles aangepast, zo is elk gerecht een feesthapje op zich, van soepnoedels met soja tot wakamé met graanmosterd en basilicumolie of een velouté van waterkers, gevolgd door een tartaar van rode biet met sla tot een hoofdgerecht uit drie diverse ontdekkingen, gebakken macaroni met knolselder en structuren van witloof, een gerecht met eekhoorntjesbrood en tot slot risotto met witte truffel.

Niet alleen de omgeving is een serieuze upgrade, Thijs lijkt zo mogelijk ook voor een upgrade te zorgen. Als dessert kozen we zelf voor een klassieke crèpe Suzette met een bol vers vanille-ijs en een fantastische saus, alsook een selectie huis gemaakte sorbet gaande van citroen-basilicum, perzik, bloedappelsien tot kers. En toen zagen we één van de mooiste kaaskarren voorbij rijden, wat een visueel feest en onze buren bevestigen dat ook de selectie uitgelezen is. Daarna krijgen we een eerste groet uit de keuken met een ongelooflijke citroentaart met meringue, een cannelé de Bordeaux en een Madeleine.

Net als we denken dat mooie liedjes niet lang duren, worden we nog verrast met een snoepkar met huisgemaakte nougat, caramelbonbons, een marshmellow aan de meter, 3 soorten pâtes de fruits, een macaron met framboos en een carameltaart. We kijken vol bewondering maar laten het grootste deel van al dat lekkers voorbij gaan. De bereidwillige assistent sommelier en Maître d’Hôtel Axel De Vriendt die zich doorheen de maaltijd professioneel en sympathiek van zijn taken heeft gekweten, stelt voor om een caramel of nougat die in een folie gewikkeld zijn mee te nemen voor thuis, alsof we hier niet genoeg zoete herinneringen aan over houden! Proficiat aan chef Thijs, zijn keukenteam, gastvrouw Lore en haar hele zaalteam, voor ons verdient dit restaurant een plaats tussen de toppers van België.

Klimaat Keuken !

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 64/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 26/30 – totaal: 90/100