Colette - De Vijvers

Adres

Judocus Pauwelslaan - tot aan de poort rijden , 3271 Averbode

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Thijs Vervloet - gastvrouw Lore Leys - sommelier Jessica Klook - Tom Ieven

14/07/2024

Prijsindicatie

€ 125,00 niet op zon en feestdagen lunch menu (aantal gangen: 4)

€ 190,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 205,00 dinner menu (aantal gangen: 7)

€ 305,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 210,00 à la carte

€ 90,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 90,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Colette - De Vijvers

www.restaurantcolette.be
info@restaurantcolette.be
013/52.37.75

Sluitingsdagen

Dinsdag - woensdag - zaterdagmiddag - en feestdagen

In de nabijheid van de Abdij van Averbode en de omliggende bossen, komen we helemaal relax aan dankzij het vlotte zondagverkeer. Restaurant Colette ligt voorlopig nog in het vroegere domein van de Prins de Merode en voor de gelegenheid met zonnig weer is het terras ingedekt onder een groot spanzeil aan de rand van de waterplas waar de watervogels zorgen voor een uniek schouwspel dat nooit verveelt.

De tafels staan op zeer aangename afstand en wat een verademing om deze ”zomer” een keer buiten te kunnen eten. Eens aan tafel geïnstalleerd na een hartelijke ontvangst door gastvrouw Lore Leys, krijgen we snel een aperitief aangeboden. Ik kies voor een glas witte wijn, Haut de Smith van Smith Haut Lafite uit 2020 (21€), een goede uitgebalanceerde witte Pessac-Léognan 100% Sauvignon Blanc fris, mineraal, met citrusvruchten en de getoaste tonen van zijn vatrijping, een frissere start kunnen we ons niet voorstellen. Daarnaast is er een ruim aanbod champagnes, huisapertief, klassiekers als gin en tonic of een fijn aanbod niet-alcoholische dranken, desgewenst ook aangepast voor elke gang van het menu.

Meteen krijgen we een flinterdun Flatbread met primeurgroenten en een rolletje van samengebonden primeurgroenten met avocadocrème en ponzu vinaigrette. Mooi gedaan en bijzonder frisse smaken. In een vlot tempo volgen nog vier andere apertiefhapjes die allemaal even smaakvol zijn én creatief gepresenteerd.

Siciliaanse tomaten verwerkt als gazpacho met daarop een sorbet van zachte Tierentynmosterd met croutons en basilicumolie versterkt het zomergevoel. Een Tartelette met maatjes en zure room is de perfectie zelver qua harmonie net als de Gemarineerde zalm met een ijsparel van yuzu op een bed van tapioca die bovendien ons smaakpallet verfrist. Daarna een gerecht met Zee-egel, soja- en tuinbonen met zulke verleidelijke tropische aroma’s dat ons vakantiegevoel compleet is. Een Velouté van courgette met lavas en zure room rondt het culinair hoogstaand aperitief in stijl af.

Er worden drie soorten huisgemaakt brood ingezet, een witte baguette, één met rogge en speltbrood. Chef Thijs Vervloet neemt de bestellingen zelf op zodat hij bovenop het menu en de à la carte gerechten nog enkele dagsuggesties kan voorstellen. Chef Thijs Vervloet slaagt er met glans in om elke gast het gevoel te geven dat hij voor elkeen afzonderlijk kookt en daarbij wordt geen moeite uit de weg gegaan iets wat we eens te meer waarderen in tijden waarin vaak alleen het voorgestelde menu kan gevolgd worden en er zelfs nog nauwelijks moeite wordt gedaan om allergieën of speciale wensen te volgen, maar niet bij deze chef en zijn keukenteam!

We besluiten à la carte te eten met als voorgerecht éénmaal een warme Europese kreeftenbereiding Homardine (105€) en éénmaal een koude mediterraanse bereiding Europese kreeft Salpicon (76€). De warme Kreeft met kalfszwezerik, artisjok, tuinbonen en een kreeftensaus is buitengewoon lekker. Ook de garing van de kreeft is perfect. De presentatie van de koude bereiding is een streling voor het oog en de tomaten en zwarte olijven geven een geslaagde zuiderse toets aan het geheel. Bij het voorgerecht stelt de sommelier Jessica Klook een glas passende witte Riesling van Emrich Schönleber 2021 (18€) voor met een ziltige afdronk door de schaliën van de specifieke ondergrond in de Duitse wijngaarden, een rijke minerale witte wijn.

Voor het hoofdgerecht besluiten we het licht te houden met een portie Tarbot met béarnaise (95€), vergezeld van jonge groenten overgoten met een schuim van Parijse champignons. Zo hemels heerlijk met een perfecte garing van de vis, uitstekende kruiding en uitmuntende basisproducten waar geen verdere franjes voor nodig zijn, gewoon top, elke euro waard. We zijn helemaal blij dat er veel aandacht is voor groenten van begin tot einde. De sommelier Jessica Klook stelt nu een klassieker voor, een witte Chassagne Montrachet Domaine Fernand & Laurent Pillot 2022 (38€) wat opnieuw een geslaagde keuze is, complex, droog, houtgerijpt, krachtig en een romige afdronk dankzij de Chardonnay druiven. Het mag gezegd worden dat de wijnkaart veel variatie biedt in het hogere segment met bijhorende prijzen.

De bediening onder leiding van gastvrouw Lore verloopt vlot en bijzonder sympathiek door een vrij jong zaalteam met veel enthousiasme.

Als dessert gaan we voor “Juliette” 5 Bereidingen van chocolade Grand Cru (26€) met de gedachte het is maar één keer feest. Een chocolade soufflé volgens het boekje, een mousse van chocolade, chocoladebeignets, een chocoladeterrine met crème Anglaise en een chocolade sorbet. Bij nader inzien toch wel een stevig feest maar onmogelijk om één bereiding te schrappen, het geheel is opnieuw top. Mijn tafelgenoot kiest voor wat kleur met een Coupe rood fruit met vanille ijs (21€) dat er zo zonnig uit ziet en een geslaagde afsluiter is, althans dat denken we. Maar bij de thee of koffie worden we uitgenodigd aan de snoepkar die binnen staat tegenover de kaaskar die er trouwens eveneens prachtig gevarieerd uitziet. Een overladen dessertenkar kan ons alleen al visueel verleiden om toch nog net iets extra te selecteren en alsof het nog niet genoeg is krijgen we een sorbet van basilicum en gekarameliseerde amandelen in een chocoladehuls om onze vertering te stimuleren naar een Spaanse traditie.

Genieten met een grote “G” is hier het hoofdthema, chef Thijs Vervloet en gastvrouw Lore Leys samen met hun keuken- en zaalteam slagen er telkens in ons culinair te verrassen en we zijn overtuigd dat er voor hen nog een bijzonder mooie gastronomische toekomst is weggelegd in hun nieuwe locatie in Westerlo waar 8 januari 2025 starten (www.maison-colette.be).

(met dank aan fotografe Nette Clonen voor de foto van Thijs en Lore)

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 67/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 28/30 – totaal: 95/100