Colette

Adres

Judocus Pauwelslaan tot aan de poort rijden , 3271 Averbode

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Thijs Vervloet - gastvrouw Lorre Vervloet

15/02/2019

Prijsindicatie

€ 52,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 73,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 125,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 163,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 45,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 52,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Colette

www.restaurantcolette.be
info@restaurantcolette.be
013/52.37.75

Sluitingsdagen

Dinsdag - woensdag - zaterdagmiddag en feestdagen

Vakmanschap is meesterschap: nog béter à la carte

Restaurants pakken graag uit met indrukwekkende menu’s die nogal wat tijd in beslag nemen.

Als je eindeloos veel tijd hebt, kan het leven aangenaam zijn in gezelschap van smaakvolle gerechten en fijne geliefdes of goede vrienden.
Bij de voorstelling van de aperitieven krijgen we heel subtiel een kaart op tafel met de prijzen van de champagnes en de oesters. Dat vind ik nu eens correct zie. Veel restaurants raden heel poëtisch champagnes aan maar als je later de rekening krijgt, volgt er een koud nekschot.

De vindingrijke smaakmakers vooraf –smaakmaker is een schitterend woord!- doen wat ze moeten doen, eetlust aanscherpen. Dit waren ze: Zuurdesem toast, paté van patrijs, Granny Smith appel; Velouté van kastanje, mousse van eendenlever, crumble van gerookte kastanje; Cannelloni gevuld met quinoa en scheermessen; Kroepoek met curry, yoghurt dip; Sojaboon, flan van zee-egel, luchtige zee-egel, Gemarineerde zee-kat, compote van rode paprika, crème van kikkererwt, chorizo, bouillon van gepofte paprika met chorizo-olie. Het lijkt een hele trein maar te veel is het niet, het is smaak en nog eens smaak.

Een voorgerecht waar ik elke keer voor smelt: Sint-jacobsvruchten. Deze keer met witloof, grijze garnalen, beurre blanc. Gewoon perfect, zo moeten ze klaargemaakt worden. Heerlijk. Lore Leys, de vrouw van chef Thijs Vervloet, serveert met zachte hand en een stralende glimlach.

Tafelgenoot maître sommelier François Huysmans laat zich bij de wijnkeuze informeren door sommelier Jessica Klook. Ze doet dat heel informatief en bondig, zonder tierelantijnen. Ze raadt ook bio-wijnen aan maar daar zitten we niet zo op te wachten. François zoekt het in de Loirestreek: Folle Blanche, Pierre Luneau Papin.

Ik kan een moord begaan voor truffels, als je die krijgt in de juiste dosering want truffels mogen nooit overheersen. Dus wordt het Duif, eendenlever, raap, aardappelmousseline met zwarte truffel. Sterk van smaak, raap mooi geglaceerd, de lekkerste aardappelmousseline die ik ooit heb gegeten. Rijke forse smaken van de duif én de eendenlever die in deze combinatie geweldig goed bij elkaar passen. Echt heel goed. François Huysmans heeft ook deze keer raak gekozen voor mij: een Autocton 2016, een evenwichtige witte wijn uit het noordoosten van Spanje. Hij geniet evenzeer van deze wijn bij een stuk perfect gebakken tarbot met bieslook, schorseneer en witloof daarbij een fantastische saus met fijne graanmosterd.

Sommelier Jessica Klook kwam aandragen met een bio-wijn maar ze zag haar vergissing onmiddellijk in toen ze in de haviksogen van mijn tafelgenoot keek. Haar kwartdraai rechts is nog nooit zo snel geweest. Vergissen is menselijk.

Er komen nog twee sobere maar aanlokkelijke desserts: voor de ene Vanille ijs, chocolade saus, vanilleroom en voor de andere Assortiment ijs en sorbets. Eenvoudig gepresenteerd, netjes, smakelijk, helemaal af. Goed zo.
O ja. De naam Colette verwijst naar grootmoeder Colette Leemans van chef Thijs Vervloet. Ze was jarenlang kokkin, het pand met het restaurant is nog van haar. Het is allemaal netjes uitgelegd op de website.

Onze beoordeling: – smaakbeleving en presentatie gerechten: 62/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 23/30 – totaal: 85/100