Caillou
Prijsindicatie
€ 82,00 lunch menu (aantal gangen: 4)
€ 109,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 102,00 dinner menu (aantal gangen: 4)
€ 138,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)
€ 48,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 48,00 min. prijs / fles rode wijn
Contacteer Caillou
www.restaurantcaillou.beinfo@restaurantcaillou.be
050/66.91.77
Sluitingsdagen
Zondag - maandagSteengoed genieten bij Caillou in Knokke-Heist
Een warm onthaal met een oprechte glimlach van gastvrouw Camille Steenhuyse – zo begint de ervaring bij restaurant Caillou in Knokke-Heist. De ontvangst is hartelijk, het personeel attent en constant aanwezig zonder opdringerig te zijn. Het interieur is licht en stijlvol, met een prachtig open raam naar het terras dat zorgt voor een aangenaam binnen-buitengevoel. Je voelt meteen dat hier aan elk detail is gedacht om de gast een verfijnde ervaring te bezorgen.
Ik start met een mocktail van limoen en gember – een frisse opener, al mocht de smaak iets uitgesprokener zijn. Wat daarna volgt, is een culinair parcours waar puurheid en intensiteit van smaken centraal staan. Elke creatie is zorgvuldig opgebouwd, mooi gepresenteerd en met veel finesse gebracht. Een fantastische cilinder van tomaat met brique krokant gevuld met een crème van ras el hanout, dragon en basilicum, versterkt het vakantiegevoel meteen. Een Pont Neuf aardappel met Cecina van wagyu of een luxueuze Spaanse ham, crunch van ui en een crème van okonomiaki blinkt uit door een zeer evenwichtige smaakbalans van alle ingrediënten. Als afsluiter genieten we van Oosterse Chawanmuchi (hartige Japanse eiercustard) in tonijn, dashi beurre blanc afgewerkt met krokante shirokombu, een type zeewier met een wit poederachtige laag en enoki paddenstoelen.
Meteen na het aperitief wordt een broodmoment ingelast met een vicheysoise van en met prei, Zeebrugse garnaal, gerookte paling, olie van lavas en een mousseline van gerookte paling. Bij het smaakvolle zuurdesembrood wordt er nog échte hoeveboter geserveerd zoals we die thuis eigenlijk niet eten.
Het voorgerecht “Maatje Tex Mex” verrast visueel én smaaktechnisch. De tomaat, vergezeld van een subtiel zuurtje, brengt een frisse toets. Het maatje mocht voor ons iets frisser zijn, maar blijft technisch goed gebracht en mooi gepresenteerd. Kleine details zoals het verwijderen van kruimels tussen de gangen dragen bij aan het verfijnde karakter van de service – een meerwaarde die opvalt. Ondertussen zorgt de sommelier Keith Couhysder feilloos voor een passend glas witte wijn uit Bordeaux: Blanc de Chasse Spleen 2023 met Semillon en Sauvignon druiven in de hoofdrol.
Het tussengerecht is opnieuw een feest van aroma’s met ganzenlever en limoen, een tomaten assortiment, mousse van gebrande puntpaprika, groene aardbei, scheermes en zwarte look. Het geheel is fris en blijft onze smaakpapillen prikkelen.
Het hoofdgerecht met varkensvlees is bijzonder goed uitgevoerd: sappig, vol smaak en voorzien van een krokant element door een crunch van varkensoor dat structuur en diepgang toevoegt. Truffel, girolles, mousseline van kriekbier en iberico, miso gelakte wortel, crème van gepofte wortel en een spreekwoordelijke kers op de taart maken van dit gerecht verwennerij.
Het dessert, met abrikoos in de hoofdrol, afgewerkt met amandelkrokanten en een toets van gember is perfect in balans – fris, zoet en verrassend harmonieus. Chef Sander Van De Walle en zijn keukenteam blijven verrassen met vakkundig bereide gerechten met elke keer een verbazingwekkende twist.
De conclusie is duidelijk: bij Caillou beleef je een steengoede culinaire ervaring, waar smaak, sfeer en service samenkomen in een verfijnde symfonie. Een aanrader voor wie in Knokke-Heist op zoek is naar een gastronomisch adres met klasse. Chef Sander Van De Walle is tevens Ambassadeur Vlaams Culinair Erfgoed. Extra pluspunt er is ook mogelijkheid tot een arrangement met overnachting in hun prachtige Loftexclusif met zwembad (www.loftexclusif.be).
Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 63/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 – totaal: 88/100