Boury
Prijsindicatie
€ 175,00 lunch menu (aantal gangen: 4)
€ 240,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 325,00 dinner menu (aantal gangen: 8)
€ 460,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)
€ 315,00 à la carte
€ 85,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 90,00 min. prijs / fles rode wijn
Contacteer Boury
www.restaurantboury.beinfo@restaurantboury.be
051/62.64.62
Sluitingsdagen
Zondag - maandag - dinsdagBeeld je even in, een mooie zonnige middag met een straalblauwe hemel en een licht zomerbriesje. We bevinden ons op het geweldig mooie terras met de blitse bar achteraan het restaurant dat zich in een statige villa bevindt. We worden hartelijk ontvangen en naar een tafel op het terras begeleid. Hierbij worden we door iedereen van het aanwezige Boury-team enthousiast welkom geheten. Daar begint het genieten al. Je wordt als bezoeker op en top verwelkomd. Het comfort en het welzijn van ons als gast draagt men hier hoog in het vaandel.
Inge Waeles werd in augustus door Foodtaster.be verkozen als “Gastvrouw 2024”. Zij komt alle gasten persoonlijk begroeten en stelt het menu en apertief voor. Een heerlijke Yuzu Gin met tonic in een blikje die de naam “Boury bottled” draagt is voor mij een uitmuntende start. De gin zelf wordt in een klein flesje geserveerd dat ook de naam “Boury bottled” draagt. Dit is al heerlijk, op het zonnige terras met uitgekiende frisse smaken. We selecteren het menu Boury (285 euro).
En zoals we verwachten en enorm naar uitkeken, worden we al van bij het aperitief verwend met overheerlijke hapjes waarbij chef Tim Boury duidelijk zijn signatuur neerzet. Onze smaakpapillen worden op scherp gezet, ongelooflijk lekker en fris van smaak, perfect afgekruid, mooi gepresenteerd, … en ga zo maar verder. Dit belooft wederom een lunch van topniveau te worden. Bijzonder diverse smaakcombinaties, waarbij ook aandacht is voor texturen en de wereldse invloeden van de Boury academie met stagiairs van meer dan 15 landen. Geitenkaas met tomatenwater en lavas, een creatie met aubergine en één met blauwvin tonijn, maar ook sushi en dimsum, een ceviche en een oester met Wagyu, waarbij we toch even vermelden dat chef Boury aandacht heeft voor het gemak van zijn gasten. Zo is de oester doorgesneden waardoor het veel makkelijker is om dit hapje te eten en aldus twee maal te genieten.
Na dit overheerlijke fingerfood worden we begeleid naar onze tafel binnen. Hier krijgen we nóg een amuse geserveerd, Tomaten uit eigen tuin met aardbei, rabarber, rode shiso en verveine. Het bord ziet er te mooi uit om aan te beginnen. Echt het water loopt je in de mond. Een delicieus zomerse bereiding van de tomaten, goed gekruid en geweldig van smaak. Nu zijn we echt klaar om al onze zintuigen te laten verwennen en de minutieuze creaties van Tim Boury en zijn team tot ons te laten komen.
Sommelier Simon Detavernier komt de wijnen voorstellen aan onze tafel, we merken op dat sommelier Pieter Godts met evenveel enthousiasme en professionele kennis de andere kant van het restaurant van passende wijnen voorziet. Simon stelt een witte wijn voor uit Italië namelijk een Sauvignon Blanc 2022 van het huis Winkl. Deze wijn heeft een intense strogele kleur met een delicate groene glans. Een neus van rijpe fruitaroma’s van abrikoos, mandarijn en passievrucht die zich vermengen met elementen van vlierbessen en een fijne toets van munt. De fruitigheid blijft in de mond aanwezig in combinatie met een delicate frisheid. De wijn heeft een goede structuur met een mineraal karakter en een aromatische afdronk, een geslaagde aanrader die bij de diverse smaken die ons te wachten staan uitstekend zal passen.
Het eerste voorgerecht Lijngevangen zeebaars met inktvis, puntpaprika, olijf en venkel is ronduit een geweldige streling voor onze smaakpapillen. Zoals verwacht een perfecte cuisson van de zeebaars, afgewerkt met venkel, inktvis en een crème van puntpaprika. Alle smaken zijn in balans en zorgen zonder twijfel voor een vakantiegevoel.
Het eerste tussengerecht Schotse kreeft met maïs, chorizo, opgelegde citroen, courgette en Gochujang (een zoet-hartige pasta van Koreaanse origine, gemaakt van rode chilipepers, gefermenteerde sojabonen, rijstmeel en zout) vergezeld van een Tartelette met corail, komkommer en prei. Chef Boury blijft ons verrassen met geweldige samengevoegde smaken, een meer dan perfecte cuisson van de kreeft en fantastische kruiding, kortom een top gerecht.
Tussendoor wordt de tafel regelmatig ontkruimeld. En zelfs het broodbordje en botermes werd op een gegeven moment vervangen. De maître d’hôtel Niel Delameilleure en Office manager Nicolas Lefranc net zoals het hele zaalteam zijn bijzonder professioneel, opmerkzaam en hebben echt oog voor detail. Elke gast geniet van een zaalbediening van het allerhoogste niveau. Gastvrouw Inge Waeles heeft hier echt aan gewerkt en mag trots zijn op het resultaat: een topteam dat heel bijzonder is voor alle klanten. Ben Boury Managing Partner zorgt op een creatieve en uiterst vakkundige manier voor een feilloze ondersteuning voor het restaurant en de goede werking ervan.
Voor het tweede tussengerecht serveert chef Boury en zijn keukenteam Eendenlever met gerookte paling, biet en brioche. Ja, moet het nog gezegd worden, ook hier weer een super lekker gerecht. De brioche is kraakvers met een kleine zeezout korrel erop, perfect samen met de smeuïgheid van de eendenlever.
We zijn toe aan het hoofdgerecht, Zomerree met kers, bospaddenstoel, den en Roscoff ui. Deze wordt eerst gepresenteerd aan tafel in een open kist waarbij de geur van den onze zintuigen bereikt via de neus. Heerlijk om via deze weg ook geprikkeld te worden. Een uitstekende garing van de reebok die boterzacht is om in te snijden en wegsmelt in de mond. De afwerking met de bospaddenstoelen en roscoff ui zijn een absolute meerwaarde. Ik kan niet anders dan in herhaling te blijven vallen, ronduit geweldig hoe chef Boury ons blijft verwennen en verrassen. TOP!
De sommelier pairde de reebok opnieuw schitterend met een glas Franse rode wijn, Crozes Hermitage 2015 – David Reynaud (100 % syrah druif). De wijn heeft een diepe ondoorzichtige rode kleur. Een heerlijke neus van bramen en chocolade, flirtend met viooltjes, rond en krachtig in de mond maar nog mooi fris. De rijpe tannines geven de wijn een lengte met een afdronk van zoethout.
Bij het verlaten van de tafel wordt niet alleen de servet netjes gevouwen terug gelegd, maar eigenlijk wordt er telkens een volledig nieuwe servet gelegd. Dit is toch echt bediening van top niveau met oog voor het kleinste detail om ons als gast en geweldige totaalbeleving te bezorgen.
We zijn toe aan de afsluiting van een tot nu toe overheerlijke lunch. Chef Tim Boury en zijn patisserieteam schotelen ons twee desserten voor. Als eerste een bereiding van Perzik met abrikoos, amandel, quinoa en munt. En voor het tweede dessert Framboos met vijg, Bronte (het wereldberoemde pistache-dorp in Italië) pistache en roos. Niet alleen onze smaakpapillen maar alle zintuigen van ons lichaam zijn al zo verwend geweest dat deze afsluiting met twee geweldige desserts het absolute summum zijn. Dit was echt een SUBLIEME beleving met een ervaring van een ongekende klasse. We kunnen alleen bevestigen, de absolute Top in België!! Tot slot als “echte” afsluiter worden we nog lekker verwend met diverse gourmandises bij onze thee en koffie. Trouwens voor de thee wordt een hele tray bovengehaald met verse kruiden en fruit indien gewenst. Gewoon een foutloos parcours voor Foodtaster.be kan het echt niet beter.
Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 69/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 30/30 – totaal: 99/100