Boury

Adres

Rumbeeksesteenweg 300 , 8800 Roeselare

Type keuken

Trendy keuken

Chef

Tim Boury - gastvrouw Inge Waeles - sommelier Mathieu Vanneste - Ben Boury administratie, boekhouding, personeelsbeheer

23/07/2022

Prijsindicatie

€ 170,00 enkel 's middags en niet op zon-en feestdagen lunch menu (aantal gangen: )

€ 230,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 260,00 dinner menu (aantal gangen: )

€ 370,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ niet op vrijdag- en zaterdagavond, feestdagen à la carte

€ 70,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 80,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Boury

www.restaurantboury.be
info@restaurantboury.be
051/62.64.62

Sluitingsdagen

Zondag - maandag - dinsdag

Restaurant Boury 98/100

Beste totaalbeleving van België, behoort zonder twijfel tot de gastronomische wereldtop!

Het is een zonnige mooie zaterdagmiddag en we nemen plaats op een geweldig mooi terras achteraan het restaurant dat zich in een statige villa bevindt. De blitse bar op het terras springt echt wel in het oog. We worden hartelijk ontvangen en naar een tafeltje op het terras begeleid. Alles straalt een fijne sfeer van rust en klasse uit.

We worden verwelkomt door gastvrouw Inge Waeles en ze stelt ons het menu en aperitief voor. Ik laat mij verleiden tot het aperitief maison, een eaux de vie met frambozen, champagne en bergamot. Lekker fris van smaak. Dit is al heerlijk genieten op het zonnige terras.

Het valt ons op hoe vriendelijk en attent het zaalpersoneel is. Ook daar begint het genieten al. Je wordt als gast op en top verwelkomd. Gastvrouw Inge Waeles heeft duidelijk de touwtjes in handen van het perfect ‘geoliede’ zaalteam. Het comfort en het welzijn van ons als gast draagt men hier hoog in het vaandel.

Onze smaakpapillen worden al direct op scherp gezet. We worden meteen verwend met een zestal hapjes waarbij chef Tim Boury al duidelijk zijn signatuur neerzet. Lekker fris van smaak, perfect afgekruid, mooie presentatie, … en ga zo maar verder. Dit belooft een lunch van topniveau te worden en de verwachting is zeer groot. Tim Boury werd ook uitgeroepen als “Ere-Ambassadeur” Vlaams Culinair Erfgoed 2022.  Erfgoed: Tim-Boury

De maître sommelier Mathieu Vanneste komt de wijnen voorstellen en begeleidt ons naar de tafel binnen. Hier krijgen we nog een Brioche met roquefortboter en huisgemaakt brood aangeboden.

Het eerste voorgerecht wordt opgediend. Een Burrata met gerookte forelkuit, zeekraal en doperwt. En als 2de bord een Tartaar van langoustine met vintage soja, tomaat en yuzu. De burrata is fris, fijn en evenwichtig van smaak. De langoustine was een smaakexplosie, perfect gekruid en smelt heerlijk weg in de mond.

Het 2de voorgerecht, ​de lijngevangen Zeebaars met gekonfijte venkel  en daslook is helemaal een schot in de roos. Uitstekende cuisson van de zeebaars en de gekonfijte venkel is een absolute meerwaarde voor dit gerecht. De overheerlijke jus met toetsen van citroengras is een gedroomde aanvulling.

De creativiteit van chef Tim is eindeloos. De foodpairings zijn van een absoluut topniveau, de combinatie van texturen en smaken benaderen de perfectie. Dit is echt de top van België.

Als 1e tussengerecht krijgen we een gerecht van Courgettebloem met hennepzaad, duindoornbes, klaverzuring en corail boter. De courgettebloem is goed opgevuld met een soufflé van kreeft. In combinatie met de jus op basis van de corail van kreeft is dit gerecht opnieuw ronduit subliem van smaak.
Het 2de tussengerecht is Europese kreeft met een fideuà (een Spaanse pasta met vis), aubergine, basilicum en bouillon. Gewoonweg geweldig, geslaagde smaken, fantastische kruiding, … een top gerecht.

Tijdens onze lunch merken we een jonge kerel op die alleen zit te eten. Dit blijkt een stagiair te zijn die op zijn laatste dag de volledige wandeling door de kaart mag maken. Fijne attentie van Tim en Inge om de keukenmensen in opleiding ook eens de kant van de gast te laten ervaren. En zo krijgen de mensen van de keuken ook een appreciatie naar de zaalbrigade toe.

We zijn toe aan het hoofdgerecht, een Filet pur ‘Holstein’ met cevenne ui, girolles, gepekelde braambes en vlierbloesem. Perfecte garing, groenten met een lekkere ‘bite’ en de gepekelde braambes erbij is een zeer aangename verrassing. Er werd ons trouwens tijdens het opdienen van de amuses gevraagd hoe we ons vlees gebakken willen hebben, het is bijzonder lang geleden dat ons nog die keuze werd aangeboden. We hebben saignant gevraagd en ook gekregen. Zo zie je maar hoe het zaalpersoneel en keukenpersoneel op elkaar afgestemd zijn. De zaalbediening blijft werkelijk lopen als een geoliede machine. Je merkt dat gastvrouw Inge voldoende tijd kan maken om te “socializen” aan de verschillende tafels wat zeer aangenaam is voor de klanten en toch ook mee inspringt in de bediening waar nodig.

Zouden we bijna sommelier Mathieu Vanneste vergeten. Hij zorgde voor een geslaagde winepairing bij de verschillende gerechten. (Dönnhof Riesling Trocken 2021 (wit) 15 euro per glas – Brama Biancu Gentile P.164 Clos Venturi 2021 (wit) 15 euro per glas – Fra Fort 2016 Priorat (rood) 15 euro per glas)

​We zijn toe aan het eerste deel van de afsluiting van een tot nu toe overheerlijke lunch. Chef Tim schotelt ons een bereiding voor van Rabarber met ijzerkruid en bloementhee. Een subliem fris dessert. Hij weet ons op het einde echt omver te blazen. Als afsluiter kan dit wel tellen. En er volgt nog een 2de dessert.

Plots hoorden we een luid applaus uit de keuken. Niels Delameilleure, die ons bediende, stond net aan onze tafel en lichtte dit toe. Aan een tafel iets verder zat een gezin met een jarig zoontje van 7 jaar. Hij mocht mee naar de keuken en daar zijn eigen dessertbord maken. Hij kreeg dan een koksmuts met zijn naam erop geschreven en een diploma. Leuk initiatief om jonge mensen warm te maken voor de horeca.

Als je dacht dat het eerste dessert van de wereld was, dan is het 2de dat helemaal. ​Boury Beri Bier met kers, witbuikkers, amandel en sakura. Pure verwennerij en wat een geweldige afsluiting van deze SUBLIEME beleving. Mijn tafelgenoot heeft een allergie voor noten. We hadden dat aangegeven bij onze reservatie. Dit werd quasi onmiddellijk herbevestigd dat daar rekening mee gehouden werd. Zo voel je je als restaurantbezoeker al direct gewaardeerd en op je gemak gesteld. Tijdens de hele maaltijd, tot en met de heerlijke Gourmandises toe, kreeg hij altijd evenwaardige alternatieven aangeboden. Proficiat aan het vakkundige en creatieve keukenteam dat perfect synergetisch samenwerkt met de beste zaalbrigade van België!

Bij het verlaten van het restaurant werd ons nog een fles water toegestopt, dit was een mooie attentie voor de gasten bij warm weer!

Er is mogelijkheid om te overnachten meer info: gastenkamers. Met dank aan fotograaf ’Social JPO’ voor de foto van Tim, Inge en Ben.

Klimaat keuken!

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 68/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 30/30 – totaal: 98/100