Bistrôt Le Ciel

Adres

Paalsteenlaan 90 , 3620 Lanaken

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Pieter Beurskens - maître d'hotel Ani Shahbazyan - sommelier Loek Bastin

11/10/2024

Prijsindicatie

€ 65,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 85,00 dinner menu (aantal gangen: 4)


€ 84,00 à la carte

€ 55,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 55,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Bistrôt Le Ciel

www.labutteauxbois.be

Sluitingsdagen

7/7 open

Onlangs benoemden we Hotel La Butte aux Bois nog tot het beste hotel 2024 van België. En daar bevindt zich Bistrôt Le Ciel onder leiding van chef Pieter Beurskens. Het restaurant is zeer sfeervol ingericht. Aan het plafond hangen meerdere rieten lampenkapjes van verschillende pluimage met zacht licht, dit zorgt voor een leuke en aangename setting. We worden heel fijn en warm ontvangen en begeleid naar onze tafel. Op de achtergrond speelt rustige lounge muziek. Daarna worden we snel gevraagd naar water en aperitief. Ik neem een G&T Monkey 47.

We krijgen een amuse voorgeschoteld, Mousse van gerookte makreel met witte wijngelei en Avragu caviar (van wilde haring). Dit is lekker, fris van smaak en goed afgekruid. Voor mij persoonlijk was het een beetje te veel mousse, ik had liever een kleinere portie gezien en een tweede hapje voor wat meer variatie, maar mijn tafelgenoot was tevreden.

Er wordt een 4 gangenmenu aangeboden (85 euro) waarbij je per gang keuze hebt uit telkens 2 of 3 gerechten. Voor liefhebbers van kaas, is er een supplement van 6 euro in plaats van het voorziene dessert. De kaart biedt bovendien een uitgebreide selectie vegetarische gerechten aan waar zeker ook liefhebbers voor te vinden zijn. We beslissen echter om à la carte te eten en komen voor twee personen uit op een prijs van 280 euro.

Als brood krijgen we huisgemaakt zuurdesem met 2 soorten boter. Enerzijds klassieke boter die licht gezouten is en anderzijds een huisgemaakte boter met tomaat en ansjovis. Het brood is nog lichtjes warm en overheerlijk van smaak met een zeer delicieuze krokante korst.

We nemen de garnaalkroket als eerste gerecht (22 euro). De kroket is mooi gepresenteerd op het bord. Het gerecht is bovendien aangevuld met veel garnalen, een kleine tomaat-garnaal met een gele wat gebrande tomaat en een frisse salade die zo net voldoende vinaigrette gekregen heeft samen met witloof. De garnaalkroket zelf heeft een lekkere en smeuïge vulling met een eerlijke portie garnalen en een krokant gebakken panco-korst. Ondanks het feit dat we geen grote fan zijn van panco chapelure vinden we deze versie toch meer dan geslaagd.

De wijnkaart biedt een uitgebreide keuze aan wijnen per glas aan, daar zijn we fan van. De bistro heeft plaats voor een 60-tal couverts. Tijdens ons bezoek was het toch een bijna volledige bezetting en dan merk je dat er aandacht besteed werd aan de akoestiek, toch niet onbelangrijk voor een aangename tafelbeleving.

Voor het tweede voorgerecht opteer ik voor de Sashimi van Hamachi (29 euro). Als je de klassieke sashimi verwacht van bij de plaatselijke sushi dan ben je eraan voor de moeite. Chef Pieter Beurskens maakt er hier ook echt iets anders van. Dun gesneden Hamachi op een crème van dashi met kaviaar van zee-algen en avocadocrème met specerijen-crumble (teriyaki stijl). Een bijzonder harmonieus samenspel van de ingrediënten en alles zeer goed gekruid en lekker fris van smaak met een creatief Aziatisch karakter. Aan de andere kant van de tafel werd gekozen voor een halve Kreeft à l’Armoricaine (39 euro) met een klassieke kreeft-tomatensaus, cognac en dragon met fijne groenten. De kreeft was perfect van cuisson en de saus hemels klaargemaakt, echter de groenten hadden naar zijn smaak iets fijner gesneden mogen zijn om het gerecht nog aantrekkelijker te maken.

De enthousiaste sommelier Loek Bastin stelt voor om hierbij een glas Grüner Veltliner, Ried Kittmannsberg 2022, Nastl, Kamptal (12 euro per glas) te nemen. Deze witte Oostenrijkse wijn heeft een diep goudgele kleur met in de neus een complex boeket van rijpe steenvruchten, honing en kruiden. In de mond is hij sappig en elegant met een evenwichtige zuurgraad die zorgt voor een harmonieuze en langdurige afdronk, een uitstekende keuze voor dit gerecht.

Maître d’hotel, Ani Shahbazyan, heeft een goede feeling met de gasten. En je voelt je als gast ook enorm gewaardeerd door haar klantvriendelijkheid en de professionele bediening van het  volledige zaalteam. Mijn tafelgenoot verlaat even de tafel. In de meeste gevallen komen ze de servet terug plooien en mooi leggen. Hier wordt meteen een nieuwe servet ingelegd wat deze bistro toch naar een hoger niveau tilt.

Mijn tafelgenoot neemt als hoofdgerecht de Ravioli met champignons en verse wintertruffel (28 euro). De ravioli is mooi al dente en de saus met champignons overheerlijk afgewerkt met de wintertruffel die royaal aanwezig was, een gerecht met een herfstkarakter wat passend is op het moment.

We zijn juist aan het wildseizoen begonnen, dus mijn ogen vallen op de Hazenrugfilet met groene pepersaus, wildkroket en veenbes (39 euro). Wat een TOP gerecht. De cuisson van de hazenrug is boterzacht, gewoon perfect. Heel goed gekruid en klassiek afgewerkt met een groene pepersaus. De wildkroket is net zoals de garnaalkroket krokant gebakken met panco en smeuïg van textuur. Dit alles overgoten met een meer dan heerlijke veenbessensaus, daarnaast een crème van knolselder, spruitenpuree en een mini pastinaak, meer hoeft dit niet te zijn om mij blij te maken.

De sommelier pairde dit met een Barolo Costa di Bussia 2020 (19 euro per gl.). In het glas heeft deze Italiaanse wijn een granaatrode kleur en onthult een aangenaam bouquet met aroma’s van donkere bessen, vergezeld van rozenblaadjes en kruidige tonen van munt. Deze rode wijn gemaakt van 100% Nebbiolo druiven en blijft fijn en soepel in de mond met zachte tannines, zonder aan smaak in te boeten. Voor mij is dit opnieuwe een geslaagde match bij dit gerecht.

Als dessert laat ik mij verleiden voor een Sabayon (15 euro). Je vind dit niet vaak op een kaart voor één persoon. En niet alleen dat, wat een royale portie kreeg ik voorgeschoteld. Heerlijk met een vers bolletje vanille ijs erin. Mijn tafelgenoot met een allergie voor noten, opteerde voor de chocolade moelleux. Over deze allergie was iedereen geïnformeerd en bij het dessert werd aangegeven dat de moelleux sporen van noten kon bevatten. Hier wordt nogmaals duidelijk dat er aandacht is voor de gasten! Hij nam in de plaats een Dame Blanche (18 euro) met ambachtelijk gedraaid vanille-ijs en was ook meer dan tevreden. Uiteindelijk sluiten we nog af met een heerlijke verse ijzerkruidthee en earl grey thee waarbij nog enkele mignardises worden geserveerd. We zijn meer dan voldaan na dit schitterend diner, een pluim voor chef Pieter Beurskens en zijn keukenteam!

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 59/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 – totaal: 84/100