Bistrot du Nord

Lange Dijkstraat 36

2060 Antwerpen

70 /100

Type keuken:

Klassieke keuken

Chef:

Michaël Rewers

Sluitingsdagen:

Woensdag - zaterdag - zondag
03/233.45.49 - WEBSITE

Beschrijving

Wie bij Bistrot du Nord wil komen tafelen, moet eerst aanbellen. Eens binnen, laat u de buitenwereld volledig achter u, want Bistrot du Nord is een intiem eetkamerrestaurant, met plaats voor amper 25 gasten, dat de sfeer uitstraalt van een Parijse bistrot uit de romans van commissaris Maigret. Daarvoor zorgen de houten lambriseringen (jammer genoeg niet authentiek maar tastbaar retro ), de mooie antieke vloertegels en de deuren met geslepen glas. Samen met de verse snijbloemen zorgt dit kader onmiddellijk voor een aangename ambiance.

Kok van dienst is Michaël Rewers, een self made chef, die zich vervolmaakte bij o.a. Le Petit Zinc, Sir Anthony Van Dyck, ’t Fornuis (waar hij vier jaar lang sous-chef was) en De Veehandel. Het handelsmerk van Rewers zijn gerechten met orgaanvlees.

Dat merken we al onmiddellijk bij de aperitiefhapjes die bij onze frisse Moezelriesling, jaargang 2016 geserveerd worden: kop met daarbij een portie semi-pikante mosterd en huisgemaakte mayonaise met hersenen, verder boelie met in azijn gemarineerde ajuintjes en fish-stick van pladijs met een Sauce Vincent. De kop is heerlijk, met een licht friszurig accent. De ajuinen die verwerkt zijn in de boelie hebben wel heel stevig in de azijn geweekt, wat zorgt voor een scherpe “spuit” azijn als ik op een schijfje bijt, waardoor ik maar net aan een hoestbui kan ontsnappen. Onze aperitiefhapjes worden afgeruimd nog voor ik de kans kreeg om nog eens een stukje brood in de Sauce Vincent de dopen om wat na te genieten.

Maar geen nood: daar komen onze voorgerechten. Voor mijn partner een compositie van kippenlever en zwarte pens. Voor mij ganzenlever. We krijgen er een heerlijke licht krokante, maar wel vettige brioche bij. De ganzenlever is ronduit super. Heerlijk rijk van smaak, met een smeuïge textuur en als finishing touch een vleugje cognac en porto eraan toegevoegd. Dit is echt genieten!

Voor bij ons hoofdgerecht bestellen we een fles Joseph Drouhin / Pouilly-Vinzelles AOP 2015. Een wijn met een bleekgele kleur, romige chardonnay-tonen in het aroma en een smaak die opent met een lichte nervositeit en verder gekenmerkt wordt door een gespreide vettigheid, een fijne, lichtjes mineralige aciditeit en een gedoseerde ampleur.

Voor mij komt daar Kabeljauw met grijze garnalen, girolles en aardappelpuree bij. Aan de andere kant van de tafel wordt Kalfslever met ajuin en gebakken aardappelen geserveerd. De hoofdgerechten worden ingezet zonder begeleidende commentaar. De cuisson van de kabeljauw is perfect, de portie is gul en ook bij de garnalen is er absoluut niet gekeken op één meer of minder. De begeleidende fond is lekker en afgewerkt met (alweer) een vleugje azijn voor een frisse toets. Maar de girolles zijn ongelijk gegaard. De kleinste exemplaren zijn daardoor wat uitgedroogd. Als geheel mis ik net een beetje reliëf in dit gerecht.

Dan komt de vraag of we een nagerecht wensen. Die komt wat onverwacht, want als men de spijskaart krijgt, staan daar alleen voor- en hoofdgerechten op. Men is dus aangewezen op de aanbevelingen van de bediening, zonder dat daar een prijsindicatie wordt bij gegeven. Ik beeld mij dan in hoe iemand die hier een groter gezelschap ontvangt, zich moet voelen. Ik vind dit een zeer onelegante situatie die op zijn minst zou kunnen opgelost worden door een aparte geprijsde dessertkaart of door (letterlijk en figuurlijk) open (menu)kaart te spelen van aan het begin van de maaltijd.

Ik opteer voor een Clafoutis (op het moment zelf bereid, dus met een wachttijd van 20 minuten, maar dit wordt, zoals het hoort, wel direct vermeld door de bediening). Mijn tafelgenote opteert voor een Kolonel ( citroensorbet, met granité van munt en een gulle scheut vodka). Bij de clafoutis komt een bol huisgemaakt vanille-ijs: heerlijk rijk en romig. Maar de clafoutis stelt wat teleur. Basically krijg ik warme kersen geserveerd met wat amandelsnippers er overheen op een deegbodem, die klef en papperig is. Bij de thee achteraf komen Antwerpse Handjes, spekjes met citroensmaak en kokos, chocoladekoekjes en pistachekoekjes.

We verlaten Bistrot du Nord met gemengde gevoelens. Er zit zeker veel potentieel in deze brigade, getuige onze overheerlijke foie gras, maar over de hele maaltijd genomen vonden we het niveau wat wisselend.

Onze beoordeling: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 48/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 22/30 - totaal: 70/100Prijsindicatie (12-10-2018)


€ 70.00 à la carte

€ 38,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 38,00 min. prijs / fles rode wijn
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Huiswijn aanwezig