Bistrot Du Nord

Adres

Lange Dijkstraat 36 , 2060 Antwerpen

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Michaël Rewers - gastvrouw en sommelier Caroline Stasseyns

27/02/2024

Prijsindicatie


€ 90,00 à la carte

€ 46,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 47,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Bistrot Du Nord

www.bistrotdunord.be
info@bistrotdunord.be
03/233.45.49

Sluitingsdagen

Zaterdag - zondag - woensdag

Bistrot du Nord, gelegen in de bruisende Lange Dijkstraat 36 in Antwerpen, is een charmante culinaire bestemming die de traditionele Franse keuken combineert met een eigentijdse flair. Je stapt binnen in de jaren 70, mooie houten lambrisering, typische bistro stoelen en tafels die netjes ingedekt zijn met wit linnen. Allemaal authentieke elementen die aanwezig zijn om je terug te katapulteren in de tijd.

We worden hartelijk ontvangen en naar onze tafel begeleid. Als aperitief neem ik een G&T Oris orange based 14 euro. Mijn tafelgenoot selecteert meteen een fles witte wijn voor zijn aperitief en om daarna samen verder door te drinken. Onze keuze valt op een Spaanse witte wijn, José Pariente, Verdejo uit de Rueda van 2021, 46 euro. De menukaart van Bistrot du Nord is een eerbetoon aan de klassieke Franse gerechten, met een focus op verse ingrediënten en verfijnde smaken. Van knapperige salades tot delicate visgerechten en hartige vleesgerechten, er is voor elk wat wils.

Een eerste zeer klassiek hapje wordt ons voorgeschoteld, Varkenskop met mosterd of mayonaise van de hersenen. Bij het brood biedt de chef ons ook een overheerlijke Bouilliesalade. En voor het “echte” werk begint worden we nog verwend met een Velouté van Noordzeegarnalen, schelvis en knolselder afgewerkt met bieslook, supergoed afgekruid en een krachtig afsmakende bouillon. Dit is meteen een heerlijke start van onze maaltijd.

Als voorgerecht laat ik me verleiden door een suggestie die gastvrouw Caroline Stasseyns komt voorstellen. Coquillage, zijnde een samengesteld gerecht van Sint-Jacobsvruchten met handgepelde Oostendse garnalen, gerookte paling en schorseneren 48 euro. In het Engels hebben ze hier een mooie uitdrukking voor, “I’ve been flabbergasted”. Dit was gewoon een verbijsterend topgerecht. Een meer dan perfecte cuisson van de coquilles. De gerookte paling is een sublieme combinatie hierbij, aangevuld met de handgepelde garnalen en afgewerkt met een overheerlijke goed gekruide jus. Mijn tafelgenoot nam Terrine van ganzenlever natuur 35 euro. Lang geleden dat hij nog zo’n perfecte ganzenlever heeft gegeten was zijn eerste reactie. De terrine had een heel zachte structuur, goed afgekruid en smolt in de mond.

Voor het hoofdgerecht ga ik voor de Gegrilde kalfsnieren ‘Stroganoff’ 38 euro. Er werd eerst een klein bord ingezet dat goed voorverwarmd was. Het bord diende voor de vers gesneden frieten. En uiteraard vergezeld van vers geklopte mayonaise. Het hele gerecht is gewoon subliem, de kalfsnieren zijn mooi rosé gegrild en goed op smaak gebracht. De ‘Stroganoff’ is fantastisch, heel krachtig gekruid en perfect afsmakend. Als side-dish serveert de chef kropsalade genappeerd met een frisse vinaigrette. Het gezegde “less is more” gaat hier volledig op en ik kan me geen betere aanvulling voorstellen. Soms moet het gewoon niet meer zijn.

Aan de andere kant van de tafel is er Vol-au-vent Royal van zwartpoot kip met kalfstong, kalfszwezeriken en afgewerkt met zwarte wintertruffel 68 euro. Mijn tafelgenoot verkondigde meteen: “super”. Een vol-au-vent met deze combinatie van ingrediënten is ronduit overheerlijk. Pluspunt dat het geheel opgewerkt wordt met een klassieke mousseline saus.

Hoe kunnen we deze perfecte lunch beter afsluiten met de klassieker onder de klassiekers. Ja, we zijn toe aan het dessert en gaan uiteraard voor een Dame Blanche 16 euro van vers gedraaid vanille-ijs met chocoladesaus en slagroom. En na een 20-tal minuten, dit werd ons gemeld bij het bestellen omdat hij daadwerkelijk à la minute gedraaid wordt, worden onze smaakpapillen een laatste keer beloond. We sluiten af met een thee 10 euro en daarbij worden nog fijne mignardises geserveerd.

Chef Michaël Rewers en zijn keukenteam zorgen samen met gastvrouw Caroline Stasseyns en haar zaalteam voor een uitzonderlijke culinaire totaalbeleving. Zij behoren dan ook terecht tot de Favorieten van Foodtaster.be.

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 62/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 – totaal: 87/100