Wouter Keersmaekers

Ere-Ambassadeur Vlaams Culinair Erfgoed

Adres:
Appelkantstraat 10
2530 Boechout

TEL:
+32 03 454 19 31

E-mail:
info@deschonevanboskoop.be

Website:
www.deschonevanboskoop.be

1e Ere-Ambassadeur Vlaams Culinair Erfgoed

Omwille van jarenlange toewijding aan de Vlaamse keuken, doorgedreven beheersing van het vak en respect voor streekeigen producten wordt hij uitgeroepen tot Ere-Ambassadeur Vlaams Culinair Erfgoed. Chef Wouter Keersmaekers is op zijn 59ste één van de doyens van onze Vlaamse gastronomie, maar tegelijk iemand die nog steeds in het vak staat met het enthousiasme en de nieuwsgierigheid van een jong veulen. 

Toen Wouter begon aan zijn studies aan de Hotelschool van Coloma in Mechelen, had hij de basistechnieken eigenlijk al allemaal onder de knie. Familiale omstandigheden hadden hem namelijk de keuken in gedwongen om te koken voor zijn huisgenoten, maar Wouter omarmde zijn lot en kijk: een nieuwe wereld van geuren en smaken ging voor hem open en heeft hem sindsdien nooit meer losgelaten.

Nadat hij in 1981 afgestudeerd was, kon Wouter aan de slag in restaurant Epicurus in Antwerpen. Een jaar later verhuisde hij naar het restaurant van Marcel Geerts in Brussel.  In 1984 maakt hij de overstap naar “De Groeninghe”’ in Aartselaar en  in 1985 vinden we hem terug als sous-chef in de keuken van het Villasdal in Maria-ter-Heide, waar hij zal blijven tot in 1988. “Een belangrijke periode,” zegt hij daar zelf over, want hij leerde er de ware finesses van het vak. Genoeg om in 1988 aan de slag te gaan als sous-chef in Het Fornuis in Antwerpen. Hij legde er mee de basis voor de tweede Michelin-ster van dat restaurant, maar de lokroep van een eigen zaak werd te groot.

In mei 1993 was het zo ver en opende Wouter de deuren van De Schone van Boskoop in Boechout. Het was meteen een schot in de roos. Ook andere gastronomische gidsen bekroonden de mérites van Wouter. En in 2017 werd hij door Foodtaster.be uitgeroepen tot Groenten Ambassadeur.

Nooit ging hij echter rusten op zijn lauweren. Tussendoor schreef hij verschillende kookboeken en hij werd ook overal gevraagd voor allerlei projecten: zo was hij in 2010 Peter van de Week van de Smaak, trad hij in 2017 op als jurylid in de Bocuse d’Or-competitie en verscheen hij regelmatig op televisie in allerlei kookprogramma’s.

Wouter bereidt streekgerechten in alle eenvoud en herleidt het culinaire tot de essentie. Zijn gerechten ademen creativiteit. Vergeten groenten en fruit vertalen zijn passie voor (h)eerlijke natuurproducten. In 2018 werd de 25ste verjaardag van De Schone van Boskoop gevierd. Hierna een overzicht van zijn indrukwekkende levenswandel.

  • Afgestudeerd ’81, aan Hotelschool Coloma.
  • Restaurant Epicurus, Antwerpen ’81 – ‘83
  • Marcel Geerts, Brussel, ’83 – ‘84
  • Restaurant Groeninghe, Aartselaar ’84 – ‘85
  • Villasdal, Maria-ter-Heide, ’85 – ‘88 : Souschef
  • ’t Fornuis, Antwerpen ’88 – ’93 April : Souschef, mee aan 2de ster gewerkt
  • De Schone van Boskoop, Boechout, ’93 mei : Chef
  • ’94 Eerste Michelinster
  • ’99 Stage in Sugar Club, Londen, Peter Gordon
  • ’03 “Chefs à la Julien”, reeks op Vitaya
  • ‘04 Kookboek “Uit de Grond”, Manifest over onze terroir groenten, terug naar lokale telers.
  • ’04 Kunstkookboek “Beluga” van Jean van Cleemput met recepten van Wouter Keersmaekers
  • ’05 Voordracht over mei-savooien op “Vivas las Venduras”, Pamplona
  • ’06 Stage in “Martin Berasategui”,3-sterren in San Sebastian, Spanje
  • ’08 17/20 G & M
  • ’08 24 Afleveringen, “1000 seconden” met Anne De Baetzelier op Vitaya
  • ’08 aflevering in “Ons Sterrenkookboek”, op Vitaya
  • ’09 “4 Bordjes” door Bruno Vanspauwen, Persoonlijke top 3
  • ’09, ’10, ’11, ’12, ’14, ’15, ’17 Vaste waarde op Antwerp Diner
  • ’09 Kookboek “1000 seconden”, met 74 snelle gerechten
  • ’09 Kunstkookboek “Diana” van Jean van Cleemput met recepten van Wouter Keersmaekers
  • ’10 Kunstkookboek “Zalig Zachte Zilveren Zwammen”, met Koen Keersmaekers
  • ’10 Peter van “De week van de Smaak”, met Phara de Aguirre als meter, aftrap van de week van de smaak, in vooruit in Boechout
  • ’10 “Savwa” ontwikkeld, worst op basis van kip- en varkenvlees, kool en mosterd, in alle frituren van Vlaanderen verkrijgbaar voor de Week van de Smaak.
  • ’10 Week van de Smaak, creëren van hoppa’s, hapjes met bierpairing
  • ’13 Mede-oprichter 2-jaarlijks food&music festival “Konfijt”, Kasteel Fruithof, Boechout
  • ’13 Jurylid Bocuse d’Or
  • ’13 Ontwerpen van de “Bloody Boskoop”, hamburger met beuling, ganzenlever en chutney van Schone van Boskoop
  • ’13 Ontwerpen van de “Red Starline burger”, hamburger met filet d’Anvers, bolleke Koninck en champignon à la Grecque
  • ’14 Peter van Restaurantgids voor diabetici “Zucsu”
  • ’14 Peter van Vergeten Groententuin in park Vordenstein van “Cook&Herb”
  • ’15 Mede-oprichter, 2-jaarlijks food&music festival “Konfijt”, Hof Van Reyen, Boechout
  • ’15 83/100 in nieuwe online restaurantgids, “Foodtaster.be”, top 3 van Antwerpen
  • ’16 “Rozen en Frambozen” Dessert van het jaar, van G & M
  • ’16 Officiële staatskok van “Broosistan”, fictief nomandenland van het kunstenaarscollectief Schellekens en Peleman. Nationaal gerecht van Broosistan, Rol van groene kool met linzen, boschampignons en kikkererwten.
  • ’17 Jurylid “Het goede leven” met Wim Lybaert
  • ‘17 Jurylid Bocuse d’Or
  • ’17 Roadstrip naar Hongarije met Emanuel Van Melkebeke voor het tv-programma “Culinaire Speurneuzen”, 3 afleveringen
  • ’17 Groenten Ambassadeur uitgereikt door Foodtaster, eerste digitale restaurantgids, “Foodtaster.be”
  • ’17 Mede-oprichter, 2-jaarlijks food&music festival “Konfijt”, Appelkantstraat, Boechout
  • ’17 Diner in de “Roma” voor prijs, “onroerend erfgoed” met minister Bourgeois, samen met Hotelschool PIVA, 280p
  • ’18 25-jarig bestaan, De Schone van Boskoop, in evangelische kerk met muziek van Eriksson Delcroix Trio
  • ’18 Antwerpen Barok, met Foto’s van Tony Le Duc