Mosterdmakerij De Ster

MOSTERDMAKERIJ DE STER SINDS 1924

Adres:
Geestbeekweg 3
3210 Lubbeek

TEL:
+32(0)16 621 826

E-mail:
info@de-ster.com

Website:
www.de-ster.com

Mosterdmakerij De Ster, Straffe mosterd waarvan de granen op een molensteen gemalen worden sinds 1924. https://www.de-ster.com/

Het verhaal van ‘De Ster’ gaat terug tot in de jaren ’20 van vorige eeuw. Eugène Vanderwegen, beter gekend als ‘Jeinke Mosterd’ trok met paard en kar door de Leuvense straten met de toen al alom gekende mosterd. Later -in 1940- kwam hier ook de ‘Brusselse Kaas’ bij. Deze ‘Brusselse Kaas’ is nog steeds te vinden in de winkelrekken, maar is niet meer verbonden aan de mosterdmakerij.

‘De Ster’ was een echt familiebedrijf. Eugène Vanderwegen droeg zijn mosterdmakerij over aan zijn zoon, René Vanderwegen, die op zijn beurt in 1987 de zaak doorgaf aan zijn zoon Luc Vanderwegen en zijn vrouw Tres. In die tijd verhuisde de mosterdmakerij ook naar Lubbeek waar ‘ie op dit moment nog steeds gevestigd is.

In 2013 namen Paul Eraly en zijn zonen Philip en Christophe de mosterdmakerij over van Luc en Tres. Een jaar lang leerde Paul het vak van Eugène. Naast hun hoofdjobs zetten Paul, Christophe en Philip met veel zorg en liefde ‘De Ster’ verder.

Tot op vandaag vertrekken er dagelijks heel wat potten mosterd vanuit Lubbeek naar de rest van Vlaanderen én ver daarbuiten. Het recept is al die jaren onveranderd gebleven en doorgegeven van mosterdmaker naar mosterdmaker, samen met de authentieke oude 3-steens mosterdmolen, die al sinds 1924 dagelijks haast dagelijks draait.

Naast het recept en de mosterdmolen is het volledige artisanale productieproces in al die tijd onveranderd gebleven. De nieuwe generatie mosterdmakers zijn daarnaast ook op weg om hun eigen mosterdzaden te kweken om het authentieke proces in ere te herstellen.