Chardonnay Meerdael

CHARDONNAY MEERDAEL SINDS 1994

Adres:
Monarkenweg 50
3050 Oud-Heverlee

TEL:
+32(0)16 471022

E-mail:
paul.vleminckx@skynet.be

Website:
www.chardonnaymeerdael.be

Chardonnay Meerdael is de pionier van de Belgische mousserende wijn. In 1994 gingen Paul en An Vleminckx-Lefever na overleg met deskundigen uit de Champagnestreek over tot aanplanting van 21.000 stokken Chardonnay. De zand-leem grond met silex en zandsteen en met een laag mergel op 3 meter diepte verleende hiervoor een optimale ondergrond. Tussen 1998 en 2000 werd het domein gelegen te Oud-Heverlee/Vaalbeek uitgebreid tot 60.000 stokken. Hun idee was een mousserende wijn voort te brengen van het type Blanc des Blancs als eerste in België.

De planttechniek, snoeiwijze en verzorging van de wijngaard gebeuren volgens de laatste hoogtechnologische normen. De oogst gebeurt machinaal en de druiven worden onmiddellijk geperst in de computergestuurde membraanpers. De gisting gebeurt in roestvrij stalen vaten. Na het bottelen worden de flessen opgeslagen in een geklimatiseerde ruimte. Het vinificatieproces gebeurt volgens de “Méthode Traditionnelle”. Deze methode wordt gebruikt in de Champagne streek en betekent een tweede gisting op de fles. Deze flessen liggen minimum 1 jaar sur latte. Het klaren gebeurt door het draaien van de flessen in een gyropallet. De gistrest zakt naar beneden in de fles en vormt een prop. Dan is het tijd voor het degorgeren. Hierbij wordt de hals van fles bevroren aan -20 graden Celcius, daarna wordt de fles opengedaan. Door de opgebouwde druk schiet de prop eruit. De fles wordt bijgevuld en afgesloten met een kurk en muselet.

De Chardonnay Meerdael heeft een heldere bleekgele, soms strogele kleur; jaarlijks afhankelijk van de rijpheid van de druif bij de oogst. De geur is fris en fijnzinnig. De smaak vertoont een delicaat aroma van lentebloesem en rijp fruit, een verfrissende en licht exotische toets met een elegante zuurtoon. De afdronk is aangenaam en fris. Deze Belgische mousserende wijn is geschikt als aperitief of bij schaaldieren. De ideale schenktemperatuur bedraagt 6 graden Celcius.

In 2018 stapte de zoon Laurens mee in de zaak. Het domein Chardonnay Meerdael werd een gevestigde waarde in de Belgische en Internationale wijnwereld. De kwaliteit van onze wijn werd al meermaals bekroond met verschillende prijzen in België en in wijnconcours over de hele wereld. In 2009 haalde hij als eerste Belg de Grote Gouden Medaille op de prestigieuze “Concours Mondial De Bruxelles”. In 2020 kregen wij van de “VLAM” het label “STREEKPRODUCT.BE”.

Rondleidingen op het domein mogelijk in groep vanaf 15 personen na afspraak, evenals aankopen. Zie www.chardonnaymeerdael.be voor verdere informatie.