Wine in the City

Koningin Astridplein 34

1090 Jette

78 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Eddy Münster - gastvrouw Isabelle Münster - sommelier Panagiotis Kokalas

Sluitingsdagen:

Zaterdagmiddag - zondagavond, maandag, dinsdag, woensdag
02/420.09.20 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

In de voetgangerszone van Jette, meer bepaald aan het Koningin Astridplein, bevindt zich Wine in the City, de trendy Brusselse wijnbar waar chef Eddy Münster, gastvrouw Isabelle Münster en sommelier Panagiotis Kokalas, alle zeilen bijzetten om het de wijnliefhebbers naar hun zin te maken. Münster won in 2000 de Bronzen Delta van Jonge Belofte en behaalde in 2017 een Michelinster. Kokalas kroonde zich sinds 2016 opeenvolgend als “Beste Sommelier van Brussel”. U bent dus in goede handen.

Wie het restaurant binnenkomt kan er niet naast kijken dat wijn hier centraal staat. In een lange, schier eindeloze rij staan tientallen flessen opgesteld langs de wanden. Zij vormen tegelijk het assortiment van de wijnshop en de “wijnkaart” van het restaurant, al is er ook nog een papieren wijnkaart waarin nog een aantal cuvées zijn opgenomen die geen plaatsje hebben gevonden in de spectaculaire line-up, zoals bijvoorbeeld een Château Petit Bocq in jéroboam. De flessen dragen het prijskaartje van de wijnshop. Wie ze in het restaurant wil kraken betaalt een stopselrecht van 15 euro, ongeacht de fles.

In een open keuken rechts achteraan geven de chef en zijn brigade het beste van zichzelf. Wij nemen plaats aan één van de blank houten tafeltjes en besluiten voor het driegangenmenu te gaan (dat alleen ’s middags geserveerd wordt) en leggen ons lot voor wat de wijnen betreft in handen van de sommelier. Maar eerst kiezen we als aperitief een glas Champagne Bollinger “Special Cuvée” Brut, een klassieker met wervelende belletjes, een complex aroma en een smaak vol karakter, met een mooi dekkende mousse en veel terroir.

Bij de overgang tussen winter en lente heeft men voor wat betreft de amuses heel vooruitziend op twee paarden gegokt. Voor de regenachtige dagen is er een Velouté van peterseliewortel met een emulsie van gorgonzola, een heerlijk hartverwarmend soepje met een aards karakter en een romige textuur. Als tweede amuse krijgen we een Tarama van kabeljauw met kaviaar. Hier wordt ingezet op frisheid met een subtiele citroentoets, die de sensuele ziltheid van de kaviaar succesvol ondersteunt.

Als voorgerecht krijgen we een Tartaar van Holstein-rund met saffraanmayonaise. Alleen al visueel is dit een feest met een eetbare bloem en een partje radijs dat zorgt voor wat hartigheid en beet. Het vlees is diep van smaak en lichtjes gemarineerd. Er wordt ook wat “Terreau Commestible” bij geserveerd, moeilijk te vertalen, maar laten we het erop houden dat het hier gaat om een mengsel van zwarte olijven, die in de oven gedehydrateerd worden, vermalen en gemengd met heel donker getoast brood, dat eveneens verkruimeld werd. Een combinatie die werkt, zoals wij aan den lijve mochten ondervinden. Met een licht zilte toets als toegevoegde waarde.

We drinken er een Domaine Nebout “L’Incompris du Tressallier” 2017 bij uit de streek van Saint-Pourçain, die op de markt moet komen als “eenvoudige” (sic) Vin de France, omdat de appellatie Saint-Pourçain nu éénmaal niet toestaat om 100 % Tressallier te gebruiken. Vandaar ook de naam van de cuvée, als een soort statement tegenover het INAO. Het is een wijn met een lichtgele kleur met bleekkoperen reflecties, een aroma met pompelmoes in de hoofdrol en met veel sappigheid in de smaak, naast wat mineraliteit en ook een vleugje citrus.

Ons hoofdgerecht is Kabeljauw met kokkels en verschillende expressies van asperge. De cuisson van de kabeljauw is helemaal zoals het hoort. De garnering bestaat uit witte en groene asperges, die mooi al dente gelaten zijn. De kokkels zorgen voor een zilte toets en de bijhorende saus is om duimen en vingers van af te likken. Een opgerold reepje courgette sluit goed aan bij het smaakpatroon van de saus en past ook visueel binnen de groen-witte symfonie die de chef hier voor ogen had.

Sommelier Panagiotis Kokalas verrast ons hier met een Druida “Encruzado Reserva” 2017 uit de Dão. Ik kende de Encruzado als druif al een beetje van Casa de Mouraz, die er een heerlijke wijn van maken, maar spijtig genoeg brandde tijdens de vreselijke bosbranden die Portugal teisterden een groot deel van hun decennia oude stokken af. Maar deze Druida is opnieuw een heel sterke referentie die aantoont tot welke prachtige wijnen dit relatief onbekende druivenras zich leent. In ons glas komt een wijn met een ondersteunde groengele kleur en vooral met een overrompelend aroma, met veel diepgang en subtiele gefumeerde tonen in de hoofdrol. De smaak is kamerbreed met net een vleugje rondeur, wat citrustonen, een vleugje mineraliteit en een heel boeiende spanning tussen finesse en gewicht, tussen verfijning en body. Een wijn waar we wel even zoet mee zijn, die ook interessant evolueert in de tijd.

We proberen zelf ook nog een glas rode Remoortere 2017 Menetou-Salon AOP uit bij ons hoofdgerecht en ook dat is een schot in de roos. Deze wijn heeft een diep robijnrode kleur, een aroma met zeste van appelsien en griottes en een beschaafde, gepolijste smaak met een romige textuur en tonen van rood fruit. En een mooi structurerende zachtrijpe aciditeit.

En zo is het dan ondertussen tijd voor het dessert: een Brownie met Syrah-ijs en een saus op basis van Banyuls. Een gebak met chocolade-accenten, dat geflankeerd wordt door o.a. een paar partjes roze druiven. De coulis die er bij geserveerd wordt smaakt naar cassis en rozijnen. De syrah geeft het ijs een mysterieuze licht paarse kleur.

De Domaine de La Préceptorie “Le Vin Doux Rêveur” Maury AOP is een wijn zonder jaartal die verkregen is via een solera systeem. Hij heeft een gloedvolle fluweelrode kleur met een tawny rand en geurt naar rozijntjes met ook een hint van geranium op de achtergrond; In de smaak heeft hij een romige textuur met ook hier een retour van rozijntjes en een notige finale. Een heel uitgebalanceerd product. Dat laatste geldt trouwens voor alle wijnen die sommelier Kokalas voor ons selecteerde en de harmonie met de voorgestelde gerechten is steeds secuur en to the point.

Kokalas doet zijn job met veel overtuiging en passie, zoveel is duidelijk. Dat maakt een bezoek aan Wine in the City tot een item dat op de Bucket-list van elke rechtgeaarde wijnliefhebber zou moeten komen te staan.

Bij de koffie krijgen we o.a. nog pralines en Cannelés de Bordeaux. Wij keren tevreden huiswaarts en kunnen een item aanvinken op onze Bucket-list…. Onze beoordeling: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 56/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 22/30 - totaal: 78/100

Prijsindicatie (10-04-2019)


€ 60,00 à la carte

€ 40,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 40,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Huiswijn aanwezig