Vinum & Sensum

Leopoldlaan 162

8300 Knokke-Heist

79 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Maurice de Jaeger - Gastvrouw Deborah Hellburg

Sluitingsdagen:

Dinsdag - woensdag - donderdag
050/66.91.62 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Dit restaurant profileert zich met een “wine and dine experience”. Bij het binnenkomen kom je eerst in de wijnbar en daarachter, weg van het straatzicht bevindt zich het gastronomische gedeelte. Een moderne maar gezellige inrichting geeft meteen een goed gevoel, dit in combinatie met gastvrouw Deborah die de klanten hartelijk ontvangt is een uitstekende start.

Er is in het gastronomische restaurant slechts keuze uit een 4- of 5-gangen menu, respectievelijk 55 of 65 euro. Voor deze lunch kiezen we 4-gangen. We merken op dat de chef voor gasten aan een buurtafel, die het menu al eerdere ontdekten toch deels een alternatief voorzien had. Aan “à la carte eters” hoeven we dit restaurant niet echt aan te bevelen.

Bij het aperitief met een glas champagne serveert de chef meteen zeer smaakvolle hapjes, fagottini van rode biet en geitenkaas, toast champignon en Zeebrugse garnaal in een aardappel. De smaken zijn weloverwogen en prikkelen ons smaakpallet in positieve zin. Zowel qua presentatie, structuren en smaken merken we dat dit een chef is van de nieuwe generatie maar wel met aandacht voor klassiekers.

Het eerste voorgerecht is gerookte eendenborst met witloof, peer en rozenbottel. Fris, krokant een zuurtje en een zoete toets, er is over nagedacht en het klopt helemaal. Daarna wordt een Grevelingen oester geserveerd met krulkool, zee-egel en bloedworst. Op vraag wordt de oester vervangen door een alternatief en dit wordt Iberico ham. Na de gerookte eendenborst is dit niet echt een topgerecht, hoewel de chef er voor zorgt dat er een gastronomische versie van de krulkool wordt geserveerd met bijpassende smaken.

Als hoofdgerecht werkt chef Maurice rond hert. Als pré-hoofdgerecht is er hert en croûte, daarna volgt een hertenbiefstuk met een perfecte cuisson en lekkere vleesjus, een winters stoofpotje van hert en afzonderlijk structuren van aardpeer en aardappel kroketten. Alles wordt op afzonderlijke borden of kommen gebracht in prachtig aardewerk wat meteen zorgt voor een volle tafel die uitnodigt om te genieten en zelf te kiezen naar wens.

Vóór het dessert wordt een kwart gemarineerde appel aangeboden in een bijzonder frisse jus met Szechuan peper. De gebalanceerde combinatie is zeer geslaagd. We vinden hier een chef die ook met eenvoudige ingrediënten kan zorgen voor een smaakverrassing. Daarna het dessert Tarte Tatin van appel met vanille ijs, meer hoeft dat niet te zijn, een perfecte afsluiter van de lunch. De versnaperingen bij de thee of koffie zorgen ervoor dat natafelen een verwennerij is.

Zoals op de website wordt aangekondigd, werkt de chef met één product dat hij vervolgens op diverse wijzen voorstelt aan zijn klanten. Ik kan me voorstellen dat hier voor- en tegenstanders van zijn, teveel van het zelfde of juist talent tentoonstellen, hoe dan ook ons heeft het gesmaakt.

Een bijkomend pluspunt is het wijnaccent, een assortiment met aandacht voor diversiteit. Opnieuw wordt de trend van de keuken doorgetrokken in de wijnkaart, er is plaats voor klassiekers en vernieuwing. De mogelijkheid om kleinere porties te nemen is zeker een pluspunt om het hoofd fris te houden en toch één of meerdere wijnen te kunnen proeven.

Op voorhand hadden we ook voor één persoon vegetarisch gevraagd en de chef heeft dit perfect opgelost door hier en daar de vis of het vlees gewoon weg te laten maar tegelijkertijd de prijs van het menu aan te passen. Deze geste wordt gewaardeerd.

We wensen Deborah en Maurice veel succes.

Onze score: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 58/70 - bediening en klantvriendelijkheid, kader, hygiëne, wijnkaart: 21/30 - totaal: 79/100

Prijsindicatie (06-01-2019)

€ 62,00 lunch menu (aantal gangen: 4)
€ 71,00 diner menu (aantal gangen: 5)

€ 87,00 à la carte

€ 39,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 39,00 min. prijs / fles rode wijn
Prijs Kwaliteit