The Table

Wespelaarsebaan 231

3190 Boortmeerbeek

72 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Joachim Van Vlasselaer - gastvrouw Josefina Van Vlasselaer

Sluitingsdagen:

Zaterdagmiddag - zondag - maandag - woensdagmiddag
016/85.04.40 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Restaurant “The Table” , een starter met potentieel

Restaurant “The Table” is een nieuwkomer in het restaurantlandschap van Boortmeerbeek. De zaak wordt gerund door chef Joachim Van Vlasselaer en zijn vrouw Josefina. Men neemt plaats aan massief houten tafels met lederen place-mats die op comfortabele afstand van elkaar zijn geplaatst. Het kader is strak met veel gebroken wit en grijstinten.

Joachim en Josefina komen omzeggens rechtstreeks uit Zwitserland, waar ze elkaar leerden kennen toen ze beiden werkzaam waren in het Golfhotel “Les Hauts de Gstaad”. Met veel energie turnden ze een ruime woning in Boortmeerbeek in no time om tot een restaurant met een fraaie ondergrondse wijnkelder, een open keuken en veel culinaire ambitie, waar ze tot 24 gasten kunnen ontvangen.

Voorlopig staan Joachim en Josefina er alleen voor en dus is de kaart beperkt gehouden. ’s Middags is er een driegangenlunch en ’s avonds kan men kiezen uit een formule met vier gangen of met vijf gangen , eventueel aangevuld met een kaasbord. Wij kozen voor het viergangen menu.

Als aperitief ging de kurk van een flesje Cava Emendis-Puigmolto Brut Nature, die geserveerd wordt in sierlijke en stijlvolle glazen. Een wijn met een bleekgele kleur, wervelende belletjes en een aroma met een fijne aciditeit. In de mond is de mousse mooi dekkend en krijgen we te maken met sappige beschaafde zuren en een fijne droge afdronk. Deze wijn krijgt het gezelschap van drie aperitiefhapjes: om te beginnen Gemarineerde groenten ( gele biet en rammenas) met varkensbuikspek, gevolgd door een Duxelles van champignon, Trompette de la Mort en een krokantje van varkenspoot en tenslotte een Kwartelei met gerookte eend en een espuma van pastinaak. Vooral in dat laatste hapje toonde Joachim van Vlasselaer zijn métier. Het kwarteleitje wordt met een smeuïge dooier geserveerd, maar zit verborgen onder de romige textuur van de pastinaak, zodat beide ingrediënten tegelijk in mekaar opgaan en mekaar aanvullen. De gerookte toets van de eend maakt het geheel compleet. Klasse! En tegelijk opgediend met de nodige humor in een pseudo conservenblik.

Om onze maaltijd te begeleiden kozen we voor een fles Mas de Boislauzon “Les Deux Chênes” 2015 Châteauneuf-du-Pape AOP. Een wijn met een strogele kleur en diepkoperen reflecties en met een mooie neus die gedragen wordt door fruittonen en een subtiel vleugje hout en in de tijd evolueert naar tonen van okkernoot. In de mond biedt deze wijn een vleugje perzik en een gespreide vattoets.

Hij doet het uitstekend bij ons voorgerecht, de Teriyaki van witblauw met een aïoli van inktvis en olie met Thaise basilicum, een geslaagde combinatie van vis en vlees in de beste surf en turf-traditie.

Dan volgt ons tussengerecht, Mul met een sauce vièrge en quinoa. Schijfjes zoetzure gele wortel zorgen voor een kleurig accent, maar de wortel is nog veel te rauw. Dan gaan we meer voor de textuur van de olijven, die eveneens tot de garnituur behoren. Als geheel is dit een zeer fris gerecht, mede door een bestudeerde citroentoets, maar het mootje mul is wel zéér afgemeten.

Tijd voor ons hoofdgerecht, dan. Dat wordt ingezet als zijnde “Hazenrug met een puree van selder, gel van veenbes en wildjus, geparfumeerd met cassis”, terwijl het gedrukte menu de hazenrug linkte aan schorseneer. Een beetje verwarrend. Hoe dan ook: het gerecht is om duimen en vingers van af te likken. De hazenrug is mooi gelakt, het vlees is lekker sappig en de begeleidende wildjus is ronduit subliem: mooi ingekookt. De selderpuree zorgt voor een aromatische noot en een paar croustillonnetjes geven met hun krokante structuur een toegevoegde waarde aan het gerecht. De kruiding is hier andermaal zeer intelligent gedoseerd.

Afsluiten doen we dan met ons dessert: Arriba Chocolade, met een sorbet van mandarijn met Tasmaanse peper en een chips van melk. Ook dit is een schot in de roos. De rijkdom van de chocolade wordt gecounterd door de frisheid van de sorbet, waarbinnen de Tasmaanse peper dan weer voor een leuk pittig toetsje blijft zorgen. De chips van melk heeft een beetje een méringue-achtige smaak.

Om het plezier nog wat te rekken bestellen we nog respectievelijk een koffie en een Lady Grey-thee, maar daar wordt letterlijk niets bij geserveerd. Als we de rekening vragen en bij het naar buiten gaan ons duo hierop attent maken, bleek dat men ronduit vergeten was om ons de mignardises te serveren. Nochtans waren er die avond amper 8 of 10 gasten.

Chef Joachim Van Vlasselaer kookt op een goed en gastronomisch niveau. Hij en zijn vrouw Josefina zijn dringend op zoek naar een extra hulp en dat is , denken wij wel nodig, want hier en daar dringen er nog beginnersfoutjes door tot bij de klant en dat is in de eerste plaats te wijten aan de druk die dit duo zichzelf oplegt. Met wat meer rust in de keuken en de zaal kan alle aandacht ook naar de laatste kleine details gaan en zal men het niveau bereiken dat men hier ambieert. Want dat er hier een behoorlijk hoog culinair niveau opborrelt, dat leidt niet de minste twijfel!

Onze score: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 50/70 - bediening en klantvriendelijkheid, kader, hygiëne, wijnkaart: 22/30 - totaal: 72/100

Prijsindicatie (23-11-2018)

€ 39,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 56,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 78,00 diner menu (aantal gangen: 5)
€ 114,00 diner menu (incl. wijnarrangement)


€ 35,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 38,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Rolstoel vriendelijk
Parking beschikbaar